4

М инистрите на правосъдието и вътрешните работи от Европейския съюз (ЕС) обещаха до 3 декември да приемат единен регистър на личните данни на всички пътници, които резервират самолетни полети.

Съветът по вътрешните работи призова Еврокомисията до края на годината да предложи подобрения в електронните Шенгенски гранични системи, така че да се правят редовни проверки на паспортите, включително на гражданите от шенгенските държави, които имат право на свободно движение.

На срещата беше взето решението всеки, който пресича границите, независимо на коя държава е гражданин, да бъде проверяван в системите за издирване на престъпници.

Министрите поискаха от Европейския парламент бързо да одобри законодателните промени.

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов заяви, че страната му ще продължи да прави гранични проверки по шенгенската граница с Белгия, докато е необходимо и докато има терористична заплаха.

На извънредната среща в Брюксел Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи обсъди и въпроса за подобряване на обмена на разузнавателна информация между държавите.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос съобщи, че само 5 от 28-те държави в ЕС в момента обменят разузнавателни данни.

“Много от трагичните събития, които настъпиха, можеха да се предвидят и предотвратят при по-добър информационен обмен между службите”, коментира той.

Френският министър Бернар Казньов поясни, че проблемът не е в качеството на събираната разузнавателната информация, а в нейното въвеждане в съответните системи.

Той съобщи, че се предвижда въвеждането на единен фиш (досие) със сигнатура "С" (S) за издирвани по подозрения в тероризъм.

Очакването е всички държави от ЕС да събират и попълват в тази система съответните данни.

Относно проблема с незаконната търговия с оръжия, Бернар Казньов призова за по-решителни действия в тази посока на Балканите, откъдето произхождат повечето незаконно разпространявани оръжия.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев обяви, че България е готова да предостави разузнавателна информация на Франция.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@