ЕС ще решава за преговорите за присъединяване на Македония напролет
ЕС ще решава за преговорите за присъединяване на Македония напролет   
Източник: БГНЕС
16

Съветът на ЕС ще оцени напролет догодина дали Македония спазва добросъседските отношения и дали напредва по спора за името на страната.

Това се посочва в заключенията от днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, на което не бе дадена точна дата за началото на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС.

Решението на Съвета ще бъде взето в рамките на следващото председателство на ЕС въз основа на доклад за осъществяването на реформите в страната.

Външните министри на ЕС акцентират върху диалога на високо равнище във връзка с присъединяването, както и стъпките, предприети за подобряване на добросъседските отношения и за постигане на взаимно приемливо решение на въпроса за името под егидата на ООН.

В случай че оценката е положителна, ЕК ще бъде приканена от Съвета да предложи рамка за преговори с Македония и да осъществи процеса на аналитичен преглед на достиженията на правото на ЕС, започвайки с главите относно съдебната система и основните права, и относно правосъдието, свободата и сигурността.

Външните министри на ЕС приканват Македония да поддържа темпото на реформите, с траен акцент върху принципите на правовата държава, включително по отношение на свободата на изразяване, борбата с корупцията и междуетническите отношения и помирение.

В заклоченията се посочва още, че Съветът до голяма степен споделя оценката на ЕК, че политическите критерии продължават да бъдат изпълнявани от Скопие в достатъчна степен и отбелязва препоръката на комисията за започване на преговорите за присъединяване с Македония.

Младенов: Всичко зависи от политиката на македонското правителство

Всичко, свързано с пътя на Македония към ЕС, оттук нататък зависи изцяло от политиката, която правителството на страната ще избере да следва, заяви пред журналисти в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов след приключването на заседанието.

Когато една страна иска да бъде част от ЕС, тя трябва да положи повече от обикновените усилия - да ги удвои и утрои, ако трябва, за да реши проблемите със своите съседи и други тежки въпроси, коментира министър Младенов.

Той даде за пример нашата страна, която в хода на преговорите за своето членство е била изправена пред трудни решения като затварянето на някои от реакторите в АЕЦ "Козлодуй".

По неговите думи приетите днес решения на Съвета по отношение на Македония не са нещо ново, а са съобразени с правилата за членство в ЕС, на които е отговорила всяка от страните в Общността.

Начинът, по който ще бъде отговорено на днешното решение, ще определи колко бързо страната ще се движи по този път, заяви Младенов.

Това ще бъде труден и дълъг процес, но се надявам на достатъчно воля в Скопие пътят да бъде извървян по най-благоприятния начин, посочи министърът.

България за 20 години всекидневно, всяка минута, е показвала желанието си да види Македония като част от ЕС, но страната ни не може да направи компромис със себе си и с европейските правила, уточни Николай Младенов. Той отбеляза, че на днешното заседание на Съвета страните от ЕС са се солидаризирали напълно с всички забележки, които България е направила в процеса на преговорите по утвърдените заключения.

Балансът по тях е много деликатен и внимателен, той отразява нашето желание като държава от ЕС да подкрепяме Република Македония по нейния път към членство в Общността, посочи министърът. В заключенията ясно бе отбелязано, че започваме процес на двустранни преговори, който цели да подобри отношенията между нашите две държави, поясни той.

Младенов отбеляза, че в рамките на заключенията е направена едностранна декларация от името на България, която формулира очакванията на нашата страна за резултата от преговорите с Македония. Декларацията съдържа посланието от документа, изпратен наскоро от министър Младенов до македонския външен министър - че за нашата страна е приоритет приключването на преговорите на основата на постигнатото между министър-председателите на двете държави през 1999 г. и създаването на механизъм за засилено сътрудничество между двете страни на различни равнища.

Днешното решение означава, че въпросът с добросъседските отношения вече се превръща в тема на наблюдение от страна на европейските институции и държавите от ЕС, поясни Младенов. Той допълни, че всяко следващо решение по повод началото на преговорите на Скопие с ЕС ще зависи от съгласието на държавите в Общността в рамките на Съвета, след като министрите се запознаят с докладите на ЕК за реформите, добросъседските отношения и напредъка в решаването на въпроса с името на Македония.

Мисля, че с това решение се отразява един много внимателен консенсус в ЕС, който позволява на България да подкрепя Република Македония в нейния път към Общността, ако и както тя изпълни условията, заложени в решението от днес, заяви Младенов.

Той отбеляза, че изпълнението на тези условия не е свързано със срокове, но е уверил своите колеги от името на България, че категоричното желание на нашата страна е за бърз напредък в тези области. За да може да има такъв напредък, трябва да има съответното желание от страна на правителството на нашата съседна страна, уточни Младенов.

По неговите думи е важно, че ЕС в рамките на заключенията отбелязва значението на процеса, който България се надява да започне на двустранна основа с Република Македония, както и желанието ни да видим напредък в добросъседските отношения в региона. В рамките на дискусията бе отбелязано, че този подход е важен не само по повод на една страна, в случая - Македония, а е важен, когато оттук нататък обсъждаме въпросите с разширяването на ЕС на Балканите, отбеляза министърът.

Изключително доволен съм от постигнатото днес и мисля, че то отразява общественото съгласие в България, че напредъкът на нашите съседи по пътя към ЕС в най-голяма степен зависи от тях самите. Нашата подкрепа, както и през последните 20 години, ще бъде отново налице, когато се изпълнят формулираните днес от ЕС условия, заяви министърът.

В отговор на въпрос той поясни, че промяната на българската позиция ще зависи от действията, които властите в Скопие предприемат. Нашето желание за бърз напредък в областта на преговорите съществува, но прилагането на постигнатото при тези преговори е изцяло в ръцете на македонските власти, посочи Младенов.

По неговите думи това означава, че всекидневната антибългарска кампания, която в последните дни е достигнала някаква своеобразна истерия, трябва да се прекрати и хората в Македония, запазили своето българско етническо самосъзнание, да могат спокойно да изразяват своята принадлежност. Трябва да намерим начин да се върнем към целите, които двете страни са си поставяли още през 1999 г., когато реално голяма част от въпросите, които обсъждаме днес, за България бяха приключени и затворени, заяви министър Младенов.

По-рано днес стана ясно, че България е сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори на Македония с ЕК.

Българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения, заявиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов.

Българската позиция за предстоящия Европейски съвет в четвъртък в Брюксел предизвика буря от коментари в скопските медии,

още преди да завърши срещата на външните министри на ЕС, съобщи Агенция "Фокус".

"Плевнелиев и Борисов не искат Македония в ЕС", е заглавието на електронното издание "Плюс инфо".

"Плевнелев и Борисов отблъснаха Македония", е заглавието на скопската телевизия А1Он. "България - главен противник на ЕС за интеграцията на Македония", пише телевизия Телма. "България не пуща и е против членството на Македония в ЕС", пише електронното издание "Максим". "Плевнелиев - Борисов: Българската поддръжка за Македония не е безусловна", пише "Макфакс".

"България няма да поддържа дата за преговори", пише "Курир", "България няма да посочи дата за Македония", пишат "Утрински весник", Радио Сводобна Европа и МТВ1, "София поръча: Добросъседски отношения пък тогава дата за ЕС", пише "Дневник", "България и официално се обяви срещу датата; Борисов и Плевнелиев обвиняват в пропаганда и кампании", пише електронното издание еРепортер, "И българите с гръцко вето за Македония", пише Нова Македония, "България между страните, които няма да подкрепят Македония", пише "Прес 24", "България наместо да помага, поставя условия, пише електронното издание "Денешен".

"България обърна гръб на Македония", под това заглавие скопската телевизия Канал 5 публикува информацията си за българската позиция на предстоящия Европейски съвет.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 20 минути

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 26 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 46 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 47 минути

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 55 минути

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна