13

„Финансовата криза през 2008 г. разкри факта, че съществуващата финансова система е неустойчива, но тя остава непокътната, дори не е поставена под въпрос. Днес светът е обхванат от нов страх от икономическа рецесия”, коментира турският президент Реджеп Ердоган. „Интервенциите, които създадоха впечатлението, че кризата е преодоляна, вече не са ефективни”.

Във видеото - Ердоган отвръща на миналогодишната атака на САЩ срещу турската икономика.

В обръщение по време на финансова конференция в Истанбул Ердоган подчерта, че „редица държави работят за създаването на нови финансови и икономически структури в свят, затъващ в икономическа рецесия”.

„Турция демонстрира, че е способна да стане участник в тази променяща се финансова игра”, продължи турският президент.

Вижте турската икономика в снимки

Според него зараждащата се тенденция на преструктуриране в световната икономика представлява възможност за установяване на превъзходство на Турция, тъй като страната преследва собствена програма за икономически реформи.

В рамките на дневния ред за диверсифициране на алтернативните финансови инструменти и превръщането на Турция в глобален играч в сферата на финансите се осъществява  проектът за Истанбулски финансов център, който ще бъде открит през 2022 година.

„Вярвам, че това ще бъде регионален център за привличане на финансови средства от ислямските държави и нови финансови технологии”, заяви Ердоган.

Проектът за Истанбулски финансов център стартира през 2009 г. и в момента се изгражда в квартал Аташехир в азиатската част на най-големия град на Турция. Стойността на инвестицията е 2,6 млрд. долара. Целта е това да се превърне в един от големите финансови центрове в света – по-голям от тези в Ню Йорк, Лондон и Дубай.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@