Андерш Брайвик: Идеологически портрет на един убиец
Андерш Брайвик: Идеологически портрет на един убиец   
Източник: ЕПА/БГНЕС
20
Зо одозреният за двойния атентат в Норвегия 32-годишен норвежец призна вината си.

В Осло, при експлозия, причинена от кола бомба, и на близкия остров Ютьоя, при стрелба, открита от Андерш Брайвик, загинаха най-малко 92 души, като има съмнения, че броят на жертвите може да достигне 98 души.

Новината за признанието идва на фона на нови разкрития за противоречивата личност на норвежеца.

Сайтът за видеообмен YouTube вече свали противоречиво видео, чийто автор е Брайвик, според норвежки медии. Засега полицията в Осло не е коментирала случая.

Видеозаписът е поредица от разнородни изображения, на фона на които ислямът е описан като главна идеология на геноцида, описва го Франс прес.

12-минутното клипче, изпълнено с омраза, съдържа яростни изказвания срещу тази религия, срещу марксизма и многокултурния модел на обществото.

В него се редуват отдаване на почит и възхищение пред средновековните кръстоносци с антикомунистически текстове.

Преди да започнем нашия кръстоносен поход, ние трябва да изпълним дълга си, като унищожим културния марксизъм, се чете зад един от кадрите.

Във видеото на фона на тези изказвания се виждат три различни снимки на Андерш Брайвик. Едната го показва готов да стреля с автомат.

То е разделено в четири глави, озаглавени съответно: "Възход на културния марксизъм", "Ислямска колонизация", "Надежда" и "Обновление".

Според всекидневника "Дагбладет" видеозаписът е резюме на

манифест от 1500 страници, написан от Андерш Брайвик

При разпита му в полицията той разказал за този манифест. Засега полицията не е потвърдила официално информацията.

ИТАР-ТАСС пояснява, че манифестът е бил озаглавен "Декларация за независимост на Европа през 2083 г." Той е бил качен в интернет преди атентатите, допълна Франс прес, която се е сдобила с екземпляр от него.

В декларацията се представя план за освобождаването на Европа от вредния марксистки мултикултурен модел на обществото и от исляма.

В манифеста Андерш Брайвик твърди, че е променил възгледите си под влияние на нападенията на НАТО в Сърбия през 1999 г., които той описва като неприемливи, и

нарича сърбите " братя",

които само са искали да ограничат исляма, като депортират албанските мюсюлмани в Албания.

В манифеста се говори и за прибягване до тероризма като средство за пробуждане на масите, допълва Франс прес.

Андерш Брайвик е очаквал 95% от хората в Европа да осъдят атентатите му и да го нарекат "най-голямото чудовище от Втората световна война досега".

Манифестът си норвежецът разпратил на някои политици от десницата на Финландия, според финландски вестници.

Според документа нападателят е подготвял ударите си най-малко от есента на 2009 г., отбелязва Франс прес.

Манифестът бил под формата на интервю със себе си,

отбелязва ИТАР-ТАСС. От него става ясно още, че в училище Андерш е имал много приятели от ненорвежко потекло. Той обяснява това с принципите си за поведението на приятелите.

"Очаквах, когато се сблъскам с трудности, приятелите ми да ме поддържат на 100 процента, а не да се предадат и да избягат. Много малко етнически норвежци обаче споделят тези принципи. Онези, за които бяха ценни тези принципи, бяха или мюсюлмани, или скинхедс", пише Андерш.

Манифесът, който е на английски, е подписан от норвежеца под името Андрю Беруик - командир на рицарите-съдници, уточнява Франс прес.

В документа има и много исторически позовавания. Между тях авторът разкрива страни от личността си, начина си на действие при производството на бомба, как тренира стрелба.

Към манифеста има и подробен дневник

на трите месеца от живота на Андерш преди атентатите. Последно той пише в него на 22 юли в 12,51 ч., тоест три часа преди атентатите.

Норвежецът изброява имената на страни в Европа, които ще бъдат негови мишени за нападение. Те са определени в зависимост на процента на мюсюлманите, живеещи там, и така Франция се озовава на първо място.

От документа става ясно, че той го е писал цели девет години.

Вчера медиите съобщиха, че представа за Андерш Брайвик може да се добие от единственото му послание в "Туитър", че един човек с възгледи е по-силен от 100 хил. души само с интереси, и от страницата му във "Фейсбук", както и от коментарите му в различни сайтове, като например Documento.no.

Добре образован, почитател на сериалите

"Щитът" и "Истинска кръв", на филмите "Гладиатор" и "Догвил", на книгите "Процесът" на Кафка, "1984" на Оруел и "За свободата" на Джон Стюарт Мил, Андерш Брайвик, описва го в. "Фигаро".

Според френското издание анонимен "почитател" на Андерш е качил на сайта http://pastebin.com/VbtqttGf компилация от всичките послания на атентатора, открити в мрежата.

От тях става ясно, че не само Норвегия, но и цяла Европа страда от едно зло. "Хората трябва да узнаят какво са причинили на Европа невероятните доктрини за мултикултурното общество, именно те причиниха системното разрушаване на християнството в Европа, на традициите, на културата, на националната идентичност и на суверенитета", пише Андерш Брайвик в сайта Documento.no.

От коментарите му в интернет става ясно, че според него мултикултурализмът е дете на марксизма, чиито идеи са се разпространили в университетите от 1945 г. насам, след като "комунистите спечелили войната".

Най-голямата грешка на Европа била, че е оставила на свобода тези марксисти след Втората световна война. "Това поколение научи на всичко лидерите на движението от 1968 г., които днес са начело на всичко", пише в един от коментарите си Андерш Брайвик.

Той се обявява ту за противник на расизма,

ту за привърженик на дясната Партия на прогреса, ту за антиевропеец, ту за произраелски настроен, ту за привърженик на свободната търговия, ту за противник на ООН, допълва в. "Фигаро".

Става ясно, че той слага на едно ниво нацистите, марксистите и мюсюлманите, защото всички гледали благосклонно на идеологиите, основаващи се на омразата.

Брайвик твърди в някои от посланията си, че е протестант и че е решил да бъде такъв още на 15 години. Той обаче не пропуска да критикува и своята църква.

"Днес протестантството е като голям майтап

Виждаме вярващи с дънки, които участват в походи в подкрепа на Палестина, а църквите приличат все повече на миниатюрни търговски центрове". Норвежецът се обявява и за завръщането на Протестантската църква към традиционните ценности на католицизма.

Според съседи и бивши колеги на нападателя, Андерш Брайвик е бил учтив и отзивчив мъж. В даден момент той е работил в колцентър на норвежки мобилен оператор и неговите колеги оттам си спомнят за неговата изпълнителност.

"Той винаги беше настроен на работна вълна и никога не говореше лошо за колегите си. Ето защо съм в шок, че е бил арестуван и какви идеи е защитавал", казва пожелал да запази анонимност бивш колега на нападателя. Съседи на Андерш разказват, че той винаги се е

грижил за майка си и е бил в добро настроение

Междувременно обаче е бил и член на неонацистки шведски интернет форум, според Франс прес, която се позовава на организацията ЕКСПО, която е обсерватория на крайнодесните групировки със седалище в Стокхолм.

Андерш се е регистрирал във форума през 2009 г. с псевдоним, който обаче е отвеждал към адреса на електронната му поща. Не може да се каже кога той е престанал да посещава активно въпросния форум, който има 22 000 активни членове.

Дискусиите в него варират от превъзходството на бялата раса в музиката до политическите стратегии за смазване на демокрацията. Дискутираните теми били често пъти от расистко естество, имало и призиви за насилие. Членовете варирали от шведски депутати от крайната десница до лидери на неонацистки движения.

В един от постовете например се отбелязвало, че дизеловите коли, натоварени с изкуствен тор и паркирани до високи сгради, имат добър ефект и сградите рухват като кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

Европейска антиислямска лобистка група пък заяви, че нападателят се е опитал да стане част от групата й във "Фейсбук", но бил отхвърлен заради предполагаемите си връзки с неонацисти, съобщава Ройтерс.

Андерш Брайвик поискал да стане част от групата "Спрете ислямизацията на Европа" преди 18 месеца, разказва създателят й Андерс Гравърс. Тогава членове на групата от Фарьорските острови проверили профила му във "Фейсбук" и открили, че сред приятелите му има и човек, който използвал снимка на датския неонацистки лидер Йони Хансен. Затова решили да не го приемат за член.

Днес тази група има 30 хил. последователи във "Фейсбук" и твърди, че е против исляма и нацизма. Първата си демонстрация тя проведе през 2007 г. в Брюксел на годишнината от атентатите от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон.
Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen