Шефът на Конституционния съд в Египет пое президентския пост
Шефът на Конституционния съд в Египет пое президентския пост   
Източник: ЕПА/БГНЕС
1

Председателят на египетския Върховен конституционен съд Адли Мансур положи клетва като временен президент на страната, на мястото на сваления от военните ислямист Мохамед Морси, предаде Асошиейтед прес.

Церемонията беше предавана на живо по националната телевизия.

Според указ на военните Мансур ще служи като

временен държавен глава до избирането на нов президент

Дата за гласуването още не е определена.

В словото си на церемонията Мансур обеща да опази републиканската система, да спазва конституцията и закона, предаде ДПА.

Най-голямото нещо, което се случи на 30 юни е, че обедини египтяните под едно знаме, каза новият президент по повод на избухналите в събота масови протести с искане за оставката на Морси.

Чрез уличните протести Египет "коригира посоката на славната си революция", добави новият президент, цитиран от Ройтерс.

Мансур обеща също да проведе "свободни и прозрачни президентски и парламентарни избори в съответствие с истинската воля на народа", предаде ИТАР-ТАСС.

Като оцени високо ролята на младежта и въоръжените сили в събитията, довели до отстраняването на Морси, Мансур подчерта, че гледа на своето назначаване като на "доверие на египтяните към независимото правосъдие в исторически за страната момент".

Мансур беше назначен за председател на Върховния конституционен съд преди "революцията от 30 юни", но не успя да встъпи в длъжност поради избухналите вълнения, пояснява агенцията. Днес сутринта той първо положи клетва като ръководител на висшата съдебна инстанция, а след това и като временен държавен глава.

Израелското правителство предпазливо пази мълчание,

след като египетската армия отстрани президента Морси, предаде Франс прес.

Според медиите премиерът Бенямин Нетаняху е разпоредил на министрите си засега да не коментират официално кризата в Египет, с който Израел има мирен договор, сключен през 1979 г.

Правителството следи твърде внимателно положението в Египет, но без да прави прогнози, тъй като нещата се решават в момента, заяви за АФП израелски представител, пожелал анонимност.

Египетският народ трябва да получи възможността да стигне някакво ниво на свобода и самоуправление, но ситуацията днес изпраща ударни вълни из целия арабски свят, което вдъхва известно безпокойство на Израел, пояснява той.

По времето на Хосни Мубарак, изгубил президентския пост при народно въстание през 2011 г., Израел и Египет поддържаха редовни контакти, по-специално в опазването на сигурността.

Някои предричаха, че падането на Мубарак

ще постави мирния договор под въпрос,

но военни източници, цитирани в израелски медии, заявиха, че сътрудничеството в сигурността се развива добре и през управлението на Морси.

Според тези източници близостта на палестинското ислямистко движение "Хамас", управляващо в Газа, до "Мюсюлмански братя" е осигурила на Морси по-специално възможността да се бори по-ефикасно от своя предшественик срещу радикалните ислямисти на Синайския полуостров и контрабандистите от тунелите между Израел и ивицата Газа.

Според наблюдатели Израел се тревожи най-вече заради повишения риск от нестабилност в Синай.

Неяснотата по повод бъдещето на Египет е от голямо значение, а за Египет с оглед вътрешните му проблеми е по-трудно да отделя внимание за проблемите около сигурността, свързани по-специално с терористичните групировки в Синай, заяви израелски представител, цитиран анонимно от военното радио.

Обединените арабски емирства, който са сред най-яростните критици

на египетското движение "Мюсюлмански братя" в арабския свят, са доволни, че египетската армия свали правителството на президента ислямист Мохамед Морси, съобщи Асошиейтед прес.

В декларация, разпространена от официалната осведомителна агенция УАМ, се изразява "задоволство" от отстраняването на египетския президент след дни на масови улични протестни в Кайро и други градове.

ОАЕ твърдят, че ислямистки групи, подкрепяни от "Мюсюлмански братя", се опитват да свалят подкрепяните от Запада власти на федерацията. В началото на седмица 69 души бяха осъдени по обвинения за участие в заговор за държавен преврат.

Други 30 заподозрени, сред които египтяни, очакват съдебен процес за връзки с мрежи на "Мюсюлмански братя".

В съседна Саудитска Арабия, крал Абдула изпрати поздравителна телеграма на председателя на Адли Мансур.

Сред богатите арабски държави от Залива

само Катар поддържа тесни връзки с "Мюсюлмански братя"

Сирийският президент Башар Асад заяви, че гигантските протестни демонстрации срещу египетския му колега Мохамед Морси, който беше свален от армията, бележат края на политическия ислям, предаде Франс прес.

Случващото се в Египет въплъщава краха на политическия ислям, казва Асад в интервю за официалния в. "Ас Саура".

Навсякъде по света всеки, който използва религията с политическа цел или за да облагодетелства едни за сметка на други, е осъден на провал, добавя сирийският президент в интервюто.

Враждебността между режима в Дамаск и движението "Мюсюлмански братя"

продължава от дълги години. В Сирия принадлежността към ислямисткото движение се наказва със смърт от 80-те години.

Сирийският клон на "Мюсюлмански братя" играе решаваща роля в националната коалиция на сирийската опозиция, която е призната за законен представител на сирийския народ от над сто държави и организации, отбелязва агенцията.

Египетският военен преврат, при който бе свален от власт Мохамед Морси, е

"признак за назадничавост",

заяви говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик, цитиран от Анадолската агенция.

"Превратът е имал и външна подкрепа. Някои западни страни не приеха идването на власт на египетското движение "Мюсюлмански братя", каза още Челик.

Той предупреди, че Турция се опасява от конфронтации, които може да доведат до кръвопролития.

Трябва да оценим позицията на Морси срещу поддръжниците на преврата и да се противопоставяме срещу всякакъв вид преврати навсякъде, заяви турският министър за ЕС Егемен Багъш, цитиран от турския телевизионен канал Си Ен Ен-Тюрк.

Заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулуш посочи, че не е възможно за хората, които вярват в демокрацията, да приемат преврата в Египет, информира турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".

Трябва да го разглеждаме като

удар, насочен директно срещу народа на Египет,

каза Куртулуш.

Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщава, че снощи в Анкара и Истанбул са се състояли протести в подкрепа на Морси. "Хюриет дейли нюз" цитира високопоставен турски представител, който е заявил пред изданието, че "намесата на египетска армия ще има сериозно влияние върху региона и върху курса на Арабската пролет".

Турция бе сред страните, които силно подкрепяха правителството на Морси и създадоха сериозни връзки с движението "Мюсюлмански братя". Морси участва на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) миналата година и бе доволен от подкрепата, която получаваше от правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. 

Външните министри на Великобритания, Германия и Русия изразиха безпокойство от случващото се в Египет и призоваха към сдържаност и опазване на демокрацията.

Британският външен министър Уилям Хейг осъди намесата на военните,

изтъквайки пред радио Би Би Си: "Не одобрявам по принцип военна намеса в една демократична система. Но трябва да разберем, че тази намеса се подкрепя от народа, няма съмнение за това при сегашното състояние на общественото мнение в Египет."

Великобритания признава държави, а не правителства, така че ще работим с всеки, който е на власт в Египет, каза също Хейг, цитиран от ДПА.

Германският му колега Гидо Вестервеле окачестви намесата на армията като

"сериозен обрат за демокрацията в Египет"

Съществува голяма опасност да бъдат нанесени вреди на демократичния преход, което може ще има последици далеч извън страната, в целия регион, коментира Вестервеле пред журналисти в Атина, където е на посещение.

Той призова към сдържаност и недопускане на политически и произволни арести, както и за опазване на свободата на печата и на събиранията, които нарече основни постижения на египетската революция.

Руското външно министерство

призова всички политически сили в Египет да проявяват сдържаност и да потвърдят с действията си своята воля да решават политическите и социално-икономическите проблеми на страната по демократичен начин, без насилие и зачитайки интересите на всички слоеве и вероизповедания в египетското общество, съобщи Франс прес.

Други западни страни излязоха със сдържани изявления, в които споменават, че намесата на армията е станала с обществена подкрепа, като в същото време предупреждават за потенциалните рискове за демократичния преход в Египет.

Президентът на САЩ Барак Обама

заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от намесата на армията, призовавайки я да действа бързо и отговорно и да върне управлението на демократично избрано цивилно правителство.

Той също се обяви против произволните арести на президента Морси и на негови привърженици. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън предупреди, че конфронтацията не може да бъде решение.

Решението на сегашната безизходица може да бъде само политическо на базата на широк диалог и основано на демократичните принципи и зачитането на човешките права, подчерта тя.

Аштън даде да се разбере, цитирана от Ройтерс, че

ЕС не планира да преразглежда своите програми за подпомагане на Египет

след отстраняването на Морси от власт.

Китай обяви

днес, че подкрепя "избора на египетския народ", предаде Франс прес, като се позова на говорителката на министерството на външните работи Хуа Чунин.

Тя призова "всички засегнати страни в Египет" да се въздържат от каквото и да било насилие и да изгладят различията си чрез диалог и консултации с цел помирение и социална стабилност.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 1 минута

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 5 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 47 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 52 минути

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 55 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 1 час

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер