Сблъсъци в Техеран след изборната победа на Ахмадинеджад
Сблъсъци в Техеран след изборната победа на Ахмадинеджад   
Източник: ЕПА/БГНЕС
13

Поддръжници на бившият умерен премиер Мир Хосейн Мусави, който загуби изборите за президент на Иран, организираха най-бурните от 10 години насам протести в иранската столица, предадоха ДПА и АФП.

Главна сцена на протестите беше районът пред министерството на вътрешните работи, предаде АП. Демонстрациите там започнаха още сутринта, след като ведомството оповести резултатите от вота.

Министърът на вътрешните работи на Иран Садег Махсули съобщи, че досегашният президент Махмуд Ахмадинеджад е бил преизбран с 62,6% от гласовете. За Мусави са гласували 33,75% от избирателите. Избирателната активност е била рекордна - 85% от имащите право на глас иранци.

Още в началото на деня се знаеше, че Ахмадинеджад води убедително пред основния си претендент Мир Хосейн Мусави и нямаше шансове да бъде догонен в резултата.

Реформисткият кандидат Мехди Каруби, който е четвърти по резултат, обяви днес за "нелегитимни" и "неприемливи" данните от гласуването, съобщени от вътрешния министър, АФП.

Протестиращите скандираха в подкрепа на Мусави, подпалиха контейнери за боклук и автомобилни гуми насред улиците. Това накара силите за борба с безредиците да се намесят и да разпръснат протестиращите с гумени палки. Някои от полицаите преследваха протестиращите с мотоциклети, предаде АП.

Най-малко трима души са пострадали при тези сблъсъци, допълва Ройтерс.

АФП съобщи, че полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, някои от които са хвърляли камъни срещу размахващите палки служители на силите на реда.

"Долу диктатора! Мусави, върни ни гласовете в наша полза!", крещяха тълпите при придвижването си по главните площади на Техеран.

Два полицейски мотоциклета бяха изгорени от гневни протестиращи, а полицай бе бит до кръв от тълпата и прогонен от близка къща, в която потърсил помощ.

Съобщава се и за блокиране на достъпа до популярните сайтове за социални контакти "Фейсбук" и "YouTube", ефективно използвани от привърженици на Мусави по време на предизборната кампания.

Очевидци

Репортерка на агенцията, чието име не се съобщава, каза, че тя и други хора около нея са били бити от полицаите с палки.

Агенция АП твърди, че неин фоторепортер видял как полицай бие жена. Италианската телевизия РАИ съобщи, че преводач на техния снимачен екип в Техеран бил бит по време на размириците.

На площад "Ванак" в Техеран протестиращи организираха седящ протест, предаде Ройтерс. На друга главна улица в столицата около 300 младежи блокираха булевард, като организираха жива верига.

Мусави призова привържениците си към спокойствие

Призивът бе качен в интернет сайта му. По-рано днес той публикува в същия сайт съобщение, в което казваше, че изборите са били манипулирани и се заричаше, че няма да отстъпи пред тази манипулация.

Мусави призова привържениците си да се съпротивляват срещу това правителство, което си служи с лъжи и с диктаторски методи на управление, предаде АП.

Именно този призив накара привържениците на Мусави да излязат на протести по улиците на Техеран.

Все още не е ясно колко иранци изобщо са чули призивите на Мусави за протести, а после и за спокойствие. Много от близките до Мусави интернет сайтове днес са блокирани. Иранците не могат да изпращат и кратки съобщения по мобилните си телефони, предаде АП. Именно чрез такива съобщения младите иранци обикновено си съобщават резултатите от изборите в страната, припомня АП.

В други градове на Иран сблъсъци няма, предаде АФП.

Спокойно е и в Техеранския университет, където през юли 1999 г. имаше ожесточени студентски протести срещу иранския режим. Изпитната сесия, която трябваше да започне днес там, обаче беше отложена с един месец.

Министърът на вътрешните работи Садег Махсули призова хората да не се събират на неразрешени от властите прояви в Техеран.

Отзиви

Преизбирането на Ахмадинеджад беше приветствано от Венецуела, Арабската лига и Афганистан и породи сдържани реакции на Ирак, Ливан и бившия американски президент Джими Картър, предадоха световните агенции.

Венецуелският президент Уго Чавес поздрави по телефона Ахмадинеджад за успеха му и каза, че това е израз на волята на иранския народ да построи един нов свят, предаде АФП.

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса изрази надежда, че преизбирането на Ахмадинеджад ще доведе до прогрес в отношенията на Иран с арабските държави, главно за целите на постигане на мир в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Афганистанският външен министър Рангин Спанта изрази увереност, че честното и открито сътрудничество между съседните държави Иран и Афганистан ще продължи и по време на втория президентски мандат на Ахмадинеджад, предаде Ройтерс.

Духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей определи победата на Ахмадинеджад като "истински празник", а изборите обяви за "огромен успех".

Сирийският президент Башар Асад изпратил на Ахмадинеджад телеграма, в която отправял "най-искрени пожелания за прогрес и просперитет на братския ирански народ". Сирия и Иран са регионални съюзници и са обвързани с редица договори за икономическо и военно сътрудничеството, включително договор за взаимна отбрана, припомня АФП.

Поздравявайки Ахмадинеджад с преизбирането му на президентския пост, държавният глава на Беларус Александър Лукашенко изрази увереност, че "беларуско-иранските отношения ще получат нов тласък на развитие, а взаимноизгодните стратегически двустранни проекти ще бъдат реализирани за благото на народите на двете страни", съобщи ИТАР-ТАСС.

Русия се надява, че новият президентски мандат на Ахмадинеджад няма да бъде ознаменуван от увеличаване на ядрения потенциал на ислямската република, заяви председателят на комитета за външните работи към руската Дума Константин Косачев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ако победата на Ахмадинеджад не бъде оспорена, би било хубаво по време на втория си мандат той да проявява повече разбиране и мъдрост в отношенията си с международната общност, посочи Косачев.

Ислямисткото палестинско движение Хамас, което контролира ивицата Газа, заяви, че резултатите от изборите в Иран са показали "голямата обществена подкрепа за иранската политика, която отчита интересите на обикновените иранци и ги защитава от западните заплахи". Говорителят на групировката Фаузи Бархум изрази надежда, че Иран ще продължи да подкрепя Хамас, предаде ДПА.

По-сдържани бяха реакциите на Ирак и на Ливан.

Говорителят на иракското правителство Али ад Дабаг каза, че Ирак ще сътрудничи с Иран независимо какъв е бил изборът на иранския народ за президент.

Ливанският външен министър Фаузи Салух изрази увереност, че преизбирането на Ахмадинеджад ще служи на мирния процес в Близкия изток.

Бившият американски президент Джими Картър заяви, че политиката на САЩ към Иран няма да се промени след иранските президентски избори, предаде АФП. Промяна няма да има, защото в Техеран ще управлява същият човек, посочи той. Картър направи това изказване след разговори в Рамала с палестинския премиер Салам Фаяд.

След преизбирането на хардлайнера Ахмадинеджад международната общност трябва да спре Иран, преди да е развил ядрен капацитет, заяви израелски зам.-министър на външните работи, цитиран от Ройтерс. "След резултатите от изборите в Иран международната общност трябва да спре ядрен Иран и да прекрати иранския терор незабавно", настоя зам.-външният министър Дани Аялон. По неговите думи дори и да е имало някаква надежда за промяна в Техеран, изборът на Ахмадинеджад показва нарастващата иранска заплаха.

Иранският президент многократно призоваваше Израел да бъде изтрит от картата на света. По тази причина еврейската държава вижда в ядрените амбиции на Техеран заплаха за съществуването си.

Кой е Махмуд Ахмадинеджад?

Ахмадинеджад е като бостанско плашило за Запада и популистката му политика буди полемика в родината му, пише АФП.

Ултраконсервативният Ахмадинеджад се представя за защитник на бедните и за предан последовател на исляма. Той обаче си навлече гнева на Запада заради агресивните си изказвания.

Малко след като изненадващо победи на президентските избори през 2005 г., Ахмадинеджад си спечели скандална слава, като каза, че Израел е обречен да изчезне от картата на света, а Холокостът е само мит.

Друго известно изказване на иранския президент е това, в което той сравни иранската ядрена програма с влак без спирачки и без заден ход. Тези негови думи подчертаха отказа на Иран да спре обогатяването на уран въпреки международния натиск.

В Иран Ахмадинеджад е критикуван от много икономисти заради политиката си на щедро раздаване на така наречените петродолари, което доведе до голяма инфлация, възлизаща на 23,6%. Тази политика обаче така и не намали ръста на безработните и бедността в страната.

52-годишният Ахмадинеджад е женен и има три деца, две момчета и едно момиче. Той е син на ковач и е роден в село Арадан, на 90 км югоизточното от иранската столица Техеран. Израснал е в Техеран и има докторат в областта на управлението на градския транспорт.

По време на ислямската революция през 1979 г. Ахмадинеджад се включва в редиците на ислямските студенти в Техеран, а после влиза и в Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Първият му политически пост е този на губернатор на провинция Ардебил, в Северозападен Иран. През 2003 г. Ахмадинеджад става кмет на Техеран. Този пост е за него трамплин към президентството.

Съперниците на Ахмадинеджад в настоящите президентски избори го определяха като непредвидим. Привържениците му виждат в него човек, който помага на бедните. Ахмадинеджад се радва на подкрепата на бедното градско население и на селяните. В един от предизборните дебати по телевизията той каза, че живее само от заплатата си на професор.

В последните дни преди изборите Ахмадинеджад си навлече гнева на противниците си за президентския пост, когато по време на телевизионен дебат подложи на съмнение университетските дипломи и степени на съпругата на опонента му Мир Хосейн Мусави - Захра Рахнавард.

За 4-те години на президентския пост Ахмадинеджад установи нов стил на управление, като започна да събира министрите си на заседания на всеки две или три седмици в различни ирански градове. Така те можели да разберат по-добре проблемите на народа.

По време на мандата си Ахмадинеджад получи 20 млн. писма с искания за помощ от негови сънародници. Той създаде специална служба, която да отговоря на всяко едно от писмата и така да спечели доверието на иранците.

Неотдавна Барак Обама протегна ръка на Иран. Ахмадинеджад не отхвърли тази оферта, но поиска промяна в практиките на американската външна политика.

За победата си той заяви, че изборите са били "свободни и окуражителни", отхвърляйки предположенията за нередности от умерения му съперник във вота, предадоха агенциите.

"Хората гласуваха за моята политика", заяви той в телевизионно приветствие.

По думите му, вотът бил "напълно свободен" и "голяма победа".

"Днес хората на Иран вдъхновиха други нации и разочароваха зложелателите си", изтъкна президентът в първото си обръщение към народа след като бе обявен за победител.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 10 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 2 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 3 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 3 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 3 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?