Отново голямо клане в Сирия
Източник: ЕПА/БГНЕС
11

Над 200 души, предимно цивилни, са били убити вчера при нападение срещу сирийско село в централната провинция Хама, предаде Ройтерс, като се позова на опозиционни активисти.

Ако информацията се потвърди, това ще е най-смъртоносната атака от началото на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад преди 16 месеца.

Опозиционни активисти съобщиха, че сунитското село Тарамсе първо е било обстрелвано с хеликоптери и танкове, при което били убити няколко души. След това бойци от проправителствените милиции шаббиха влезли в селището.

Революционният съвет на Хама съобщи за над 220 убити в Тарамсе

Опозиционен активист от селото разказа, че бойци от проправителствена милиция влезли в селото, след като бунтовниците, които го защитавали, се изтеглили.

След това нападателите, които според него били от управляващото в Сирия алауитско малцинство, започнали да избиват хора. Цели къщи били разрушени и опожарени преди това.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права броят на жертвите е над 100, предаде Франс прес.

Базираната във Великобритания сирийска опозиционна организация съобщи по-рано за 17 убити в Тарамсе. Още 52 души са станали жертва на насилието в Сирия вчера според центъра.

Сирийската официална информационна агенция САНА съобщи, цитирана от АФП, за сблъсъци в Тарамсе между армията и терористична група.

Без да посочи конкретни числа, САНА отбеляза, че терористите, както тя нарича бунтовниците, са понесли тежки загуби, и че са били убити трима войници.

Това е поредното съобщение за масово убийство в Сирия

ИТАР-ТАСС припомня, че опозицията обвини проправителствени милиции за убийството през май на 92 души в Хула, в централната провинция Хомс, но проведеното от властите разследване установи, че жертвите са били привърженици на Асад.

Силите на сирийския режим са унищожили вчера бунтовнически групи, проникнали в страната от Турция и Ливан, предаде още САНА, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Над 17 хил. души са били убити в Сирия според опозиционни активисти от началото на бунта срещу Асад.

Съобщението за новото масово убийство в тази държава дойде на фона на усилията на Запада да засили натиска върху режима в Дамаск - опити, които се натъкват на съпротива от страна на Русия.

Великобритания внесе в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, който предвижда санкции срещу Сирия.

Русия обаче обяви, че ще наложи вето, и представи свой проект за резолюция.

Мюсюлманските братя в Сирия обаче обвиниха пратеника на международната общност

Кофи Анан, както и Иран и Русия, съюзници на режима на Башар Асад, че носят отговорност със своето бездействие във връзка с масовото убийство в село Треимса.

За спирането на тази кървава лудост, която заплашва същността на Сирия, мира и сигурността в региона и в света, е необходима спешна и категорична резолюция на Съвета за сигурност въз основа на глава VII, която да защити сирийския народ, съобщи Сирийският национален съвет, основна опозиционна коалиция в страната.

Глава VII от Устава на ООН предвижда принудителни мерки в случай на заплаха за мира, вариращи от икономически санкции до употреба на военна сила.

"Ние предоставяме на държавите членки на Съвета за сигурност пълната отговорност за закрилата на беззащитните сирийци и за прекратяването на срамните престъпления", допълва Сирийският национален съвет, определяйки масовото убийство като "най-позорния геноцид, извършен от сирийския режим".

"Ние не смятаме, че чудовището Башар е единственият отговорен за ужасяващото престъпление..., а също и Кофи Анан, руснаците и иранците и всички страни в света, които претендират, че отговарят за опазването на мира и стабилността в света, а после си мълчат", заявиха от своя страна Мюсюлманските братя, които са част от Сирийския национален съвет.

Според тях масовото убийство е сравнимо с "големите кланета на века", давайки за пример тези в Сабра и Шатила в Ливан през 1982 г. и в Сребреница през 1992 г.

"След Треимса

ще има още по-ужасяващи кланета,

докато държавите, претендиращи, че са носители на цивилизацията, не предприемат действия за спирането на сирийската кръв, която тече, и оставят чудовището да вилнее, убивайки толкова сирийци, колкото си иска", подчертават Мюсюлманските братя.

Западните страни дават на сирийския президент Башар Асад срок от 10 дни да прекрати употребата на оръжие, се казва в проекторезолюция, внесена за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН.

Ако Асад не спази срока и насилието в Сирия продължи, страната ще бъде изправена пред нови санкции.

Проекторезолюцията е дело на САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Тя бе внесена като алтернатива на проекторезолюцията на Русия, която не предвижда санкции срещу Сирия.

Гласуването на двата проекта трябва да се проведе преди 20 юли, когато изтича мандатът на наблюдателната мисия на ООН в Сирия.

В проекторезолюцията на западните държави сирийските власти се осъждат заради разрастващата се употреба на "тежки оръжия", включително снаряди, изстрелвани от танкове и хеликоптери.

Документът призовава за незабавно прекратяване на насилието

и от двете враждуващи страни - правителството на Асад и силите на сирийската опозиция, при спазването на мирния план, лансиран от специалния емисар на ООН и Арабската лига Кофи Анан.

Проекторезолюцията предвижда и удължаване на мандата на наблюдателната мисия на ООН в Сирия с 45 дни. ООН същевременно съобщи, че възнамерява да съкрати контингента наблюдатели от 300 на 150 души.

Руският външен министър Сергей Лавров и специалният пратеник на ООН за Сирия Кофи Анан ще се срещнат в понеделник, 16 юли, в Москва, за да обсъдят положението в Сирия, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на източник от руското външно министерство.

Най-вероятно Лавров и Анан ще разговарят за продължаването с три месеца на мандата на наблюдателската мисия на ООН в Сирия.

Русия е внесла в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция,

подкрепян от Китай.

Още не е ясно как ще реагират на руския проект Великобритания, Франция и САЩ, които смятат, че той не отговаря на очакванията на международната общност и които ще внесат свой вариант на документа.

Освен това на срещата в понеделник Москва вероятно ще информира Анан за най-новите си контакти с представители на сирийската опозиция, състояли се тази седмица.

Китай внимателно ще проучи новия проект за резолюция на Съвета за сигурност за Сирия, предаде Ройтерс. На редовна пресконференция говорителят на китайското външно министерство Лю Уеймин заяви, че Пекин сериозно обсъжда проекта и че членовете на Съвета за сигурност трябва да се стремят към компромис.

Изявлението бе направено, след като активисти на сирийската опозиция съобщиха, че в село край град Хама над 200 души, предимно мирни жители, са избити от сили, верни на сирийското правителство.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 10 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.