Над 100 държави: Асад да се маха от Сирия
Приятели от детинство до днес - Избягалият при бунтовниците генерал Мунаф Тлас (д) и президентът Башар Асад (л) заедно на военни маневри преди години   
Източник: syrianhistory.com
15
Още един висш сирийски военен командир - бригаден генерал Мунаф Тлас от елитните Републикански гвардейци - приятел от детинство на диктатора президент Башар Асад - е избягал в Турция.

Това съобщи близък до режима в Дамаск уебсайт днес, цитиран от всички световни агенции и телевизии.

Мунаф Тлас (Manaf Tlass) е едно от четирите деца на генерал Мустафа Тлас, военен министър на Сирия от 1972 до 2004 г., един от най-близките приятели на бащата на Башар - Хафез Асад, сириийски президент от 1971 г. до смъртта си през 2000 г.

В заключителен документ конференцията на "Приятелите на сирийския народ" в Париж заяви ясно, че

сирийският президент Башар ал Асад трябва да се оттегли от властта,

предаде Франс прес.

Представители на 100 държави единодушно и ясно заявиха, че онези, чието присъствие би изложило на риск доверието в прехода, би трябвало да бъдат отстранени. В този смисъл те държат да подчертават, че Башар ал Асад трябва да се оттеглr от властта, се казва в текста.

България беше представена в Париж от министъра на външните работи Николай Младенов.

Конференцията призова Съвета за сигурност на ООН спешно да приеме обвързваща резолюция по силата на член 7-и от устава на Обединените нации, подкрепяща плана на Кофи Анан и подписаното миналата седмица в Женева споразумение за политически преход

Участниците в срещата са поискали Съветът за сигурност да "наложи мерки" за гарантиране на изпълнението на резолюцията. Член 7-и дава възможност за налагане на санкции, както и до прибягване до сила срещу онези, които не ги изпълняват.

Присъстващите на срещата решиха да увеличат значително помощта си за опозицията, главно под формата на средства за комуникация.

Те се договориха също следващите им срещи да са в Мароко и Италия.

Още при откриването френският президент Франсоа Оланд призова за по-сурови санкции срещу режима на Асад и за по-сериозна подкрепа на бунтовниците, които се опитват да го свалят от власт.

"Башар Асад трябва да си иде. Това ще е в интерес на Сирия, на съседите й и на всички, които желаят мир в района", заяви Оланд.

Искам да се обърна и към онези, които не присъстват тук, каза той по адрес на Русия, която бойкотира срещата в името не ненамесата в сирийските вътрешни работи.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също обвини Москва и Пекин,

че блокират напредъка, и подчерта, че свалянето на режима в Сирия е неизбежно. Тя поиска резолюция на ООН за преход в Сирия, която да бъде съпроводена със заплаха за санкции.

 "Абсолютно необходимо е да се сезира отново Съветът за сигурност и да се поиска прилагане на плана от Женева, под който са се подписали Русия и Китай. Те приемат политически преход, значи трябва да се поиска резолюция, която да дефинира последиците в случай, че този план не бъде изпълнен, и да предвиди налагането на санкции", заяви Клинтън.

Оланд призова участниците във форума, ентусиазирани от новината за преминаване на високопоставения генерал Тлас на страната на бунта, да увеличат хуманитарната помощ за сирийците.

Руското правителство, което бойкотира срещата в Париж,

веднага отхвърли твърденията, че в сирийската криза подкрепя режима на президента Башар ал Асад.

Държавната агенция ИТАР-ТАСС цитира зам.- министъра на външните работи Сергей Рябков, който коментира думите на държавния секретар на САЩ.

"Категорично отхвърлям твърденията, че в ситуацията, създала се в Сирия, Русия поддържа режима на Башар ал Асад", заявил Рябков. "Тук не става дума за подкрепа на една политическа фигура или друга, а за това, че процесът на уреждане трябва да бъде поставен на нормална, политическа основа".

"За съжаление ние не можем да постигнем елементарно разбиране на нещата от страна на нашите партньори", заявил зам.- министърът. "Както и преди, те използват понятията "свой" и "чужд" и кой на кого е "клиент". Русия смята, че тази терминология трябва да е останала в миналото. Ако все пак тя се използва от някои политици, това означава, че всъщност те са останали в миналото", казал той.

Сирийската опозиция обаче е толкова разединена, колкото режимът е единен,

твърди коментатор на германската агенция ДПА.

Опозиционните срещи затъват в безкрайни препирни за  подробностите на далечната постреволюционна Сирия, докато речите на президента Башар ал Асад в парламента в Дамаск завършват с аплодисменти без признак за несъгласие.

Дори срещите на безбройните сирийски правозащитни  организации често протичат като заседание на Централния комитет  на едновремешна комунистическа партия.

В такава политическа  култура, в която критичните изказвания са табу, а истинският  публичен дебат се избягва, се е развила опозицията. Това може би отчасти е причина техните срещи винаги да са  съпроводени с гневни караници и често да завършват със сълзи.

Досега се провалиха подобни на парижката срещи в Истанбул и Кайро.

В средите на сирийската опозиция вече стана обичайно  враждуващите фракции да се описват като "лоши националисти" или  дори "платени провокатори на режима".  Различните фракции действително имат напълно различни  приоритети, което прави формирането на "обща визия" изключително трудно.

"Мюсюлманските братя", които поддържат тесни връзки и с турското правителство и с монархията в Катар, са били предимно  в изгнание от 80-те години на миналия век. Те имат стари сметки за уреждане с режима на Асад и целят да превърнат Сирия в централизирана държава с ислямски принципи.

Представителите на младежта в страната, които всъщност продължават въстанието срещу режима и през последната година загубиха много от приятелите и роднините си, искат бързо  прекратяване на кръвопролитието и настояват извършителите на насилието и на мъченията в затворите да бъдат изправени пред правосъдието.

Кюрдите от североизток искат да бъдат признати за "нация" и мечтаят за автономия, подобна на тази, на която се радват братовчедите им от другата страна на границата в Ирак.

"Ние подкрепяме революционното движение и Свободната сирийска армия и се борим да обединим различните сили и  командири в служба на сирийския народ", гласеше заключителната  декларация на конференцията в Кайро. Въпреки това обаче военната съпротива срещу режима на Асад остава също толкова  разединена, колкото и политическата опозиция, пише ДПА.
Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 минути

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 33 минути

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 1 час

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 1 час

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 2 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 4 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500