ООН гласува с голямо мнозинство за Палестина
Източник: ЕПА/БГНЕС
35

Общото събрание на ООН одобри с голямо мнозинство де факто признаването на суверенна палестинска държава, след като президентът Махмуд Абас призова световната организация да подпише нейния отдавна закъснял "акт за раждане".

Резолюцията, повишаваща статута на наблюдател в ООН на Палестинската автономна власт от "общност" в "държава нечленка наблюдател",

бе приета със 138 срещу 9 гласа и 41 въздържали се

Три страни не участваха във вота, предаде Ройтерс. Палестинският флаг бързо беше развят на подиума в залата зад палестинската делегация. В Рамала на Западния бряг стотици палестинци, струпани на централния площад, развяваха палестински знамена и скандираха "Аллах е велик".

Стотици палестинци, които наблюдаваха на живо гласуването на големи екрани, изнесени на улицата, се прегръщаха, танцуваха и палеха фойерверки под оглушителните звуци на автомобилни клаксони.

САЩ и Израел гласуваха против,

подкрепени от Канада, Чехия, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Панама.

За резолюцията гласуваха 17 европейски държави сред които Австрия, Франция, Италия, Норвегия и Испания.

Великобритания, Германия, България и др. предпочетоха да се въздържат. Чехия беше единствената страна от Европа, която гласува против.

"Вотът, косвено признаващ палестинска държава, няма да допринесе с нищо за превръщането й в реалност. Това е безсмислена резолюция, която няма да промени нищо на терена. Никаква палестинска държава няма да се появи без договореност, гарантиращ сигурността на израелските граждани", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в декларация малко преди гласуването.

Той обвини палестинците в нарушаване на споразуменията с Израел с едностранните си действия в ООН и предупреди, че Израел ще действа съответно.

Общото събрание гласува на 29 ноември 1947 г. Резолюция 181 за

подялба на намиращата се под британско управление Палестина на две държави -

арабска и еврейска. Арабските управници я отхвърлят и само Израел е признат като държава шест месеца по-късно, припомня Ройтерс.

Три от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН подкрепиха приемането (със 138 срещу девет гласа) на резолюцията на Общото събрание, наричаща Палестина държава нечленка, предаде ДПА.

Франция, Русия и Китай гласуваха "за", докато САЩ гласуваха против, а Великобритания се въздържа.

Вотът не означава официално одобряване

на създаването на държава Палестина, подчерта посланик Сюзан Райс.

Русия е получила уверения от Палестина, че признаването й за държава-наблюдател няма да се използва като инструмент за политическа изолация на Израел, заяви след гласуването руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин.

За нас, като член на Четворката посредници за мир в Близкия изток, е важен политическият контекст на случилото се, затова получихме уверения от палестинците, че няма да използват събитието за каквито и да било опити да изолират Израел, а ще целят възобновяване на израелско-палестинските преговори, заяви посланик Чуркин пред ИТАР-ТАСС.

Според Чуркин е особено важно е да се насочи получения статут в конструктивно русло.

"Трябва да гледаме позитивните елементи. Разглеждаме подкрепата за днешната резолюция от мнозинството от страните като важна стъпка по пътя към възстановяване на историческата справедливост. Преди 65 години на този ден беше приета известната резолюция за разделяне на подмандатна Палестина на две държави, която беше изпълнена наполовина", подчерта Чуркин.

Както подчертават наблюдателите, признаването ще позволи на палестинците

да се обръщат към международни инстанции с искове срещу действията на Израел

Абас не спомена в речта си Международния наказателен съд, но външният министър Рияд ал Малики заяви след вота, че ако Израел продължи да строи незаконни еврейски селища, палестинците може да прибегнат до варианта с МНС.

"Ако израелците продължат с подобна политика - агресия, заселване, убийства, атаки, конфискации, строеж на стени, нарушавайки международнито право, нямаме да имаме друг избор, освен да потропаме на вратата на тези инстанции", каза Малики пред Ройтерс.

Британският посланик Марк Лайъл Грант каза пред репортери, че е време преизбраният наскоро американски президент Барак Обама да предприеме ново усилие за мир.

Смятаме, че времето за осъществяване на решението с двете държави изтича, затова приканваме САЩ и другите ключови регионални фактори да не пропускат шанса и да използват следващите 12 месеца за постигането на истински пробив и преодоляване на безизходицата, каза той.

В емоционална реч преди вота вчера турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че събитието трябва да помогне, а не да попречи на мирния процес.

Даването на Палестина на статут на държава нечленка на ООН може да послужи като тласък, то ще създаде дългоочаквания стимул за всеобхватно решение чрез преговори, вместо да стане негов заместител, заяви турският дипломат.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън порица решението

на Общото събрание на ООН косвено да признае палестинската държава като "злополучна и контрапродуктивна" стъпка, която издига нови пречки по пътя към мира между израелци и палестинци, предаде Ройтерс.

Бяхме пределно ясни, че само чрез преки преговори между страните палестинците и израелците могат да постигнат мира, които и двата народа заслужават - два държави за два народа, със суверенна жизнеспособна и независима Палестина, живееща редом в мир и сигурност с еврейски демократичен Израел, каза Клинтън в реч във Вашингтон.

САЩ призовават и двете страни да възобновят преките преговори, без предварителни условия, по всички въпроси, които ги разделят, и обещават, че са готови енергично да ги подкрепят в подобни усилия, заяви Сюзан Райс, постоянен представител на САЩ в ООН, след като гласува против резолюцията, повишаваща в държава-наблюдател нечленка на ООН статута на палестинската автономна власт.

"Преди 65 години точно на този ден, Общото събрание на ООН прие резолюция 181, която

раздели земята на историческа Палестина на две държави и стана "акт за раждане" за Израел

Днес Общото събрание е призовано да издаде удостоверение за раждането на Държавата Палестина в нейната реалност. Време е за действие.

Вашата подкрепа за нашето усилие днес ще даде причина за надежда на един народ, потиснат от расистка, колониална окупация", каза Абас в речта си пред 193-членното събрание, приветстван с овации и ставане на крака.

Точно на същия ден 65 години по-късно, Общото събрание е изправено пред един морален, исторически дълг, който трябва да изпълни без отлагане с цел да съхрани шансовете за мир, каза Абас.

"Не сме дошли тук, за да усложняваме мирния процес, а за да се опитаме да направим последно сериозно усилие за постигане на мир. Не се опитваме да поставяме условие за това, което е останало от мирния процес, който е загубил авторитет, а да съживим мирните проговори и да подготвим солидна почва за техния успех, заяви палестинският лидер.

Въпреки това, подчерта той,

палестинският народ няма да се откаже от неотменните си национални права,

дефинирани от резолюциите на ООН. Няма да приемем нищо по-малко от независима държава Палестина с Източен Ерусалим като столица, на палестинската територия, окупирана през 1967 г., живееща в мир и сигурност редом с държавата Израел.

Според Абас международната общност има последен шанс да спаси решението за две държави. Времето ни притиска, търпението се изчерпва и надеждата се топи, предупреди той.

Той спомена няколко пъти "неотдавнашната израелска агресия срещу Газа", като заяви, че израелската армия се е държала по "варварски и ужасен начин".

По думите му, "време е светът ясно да заяви: стига агресия, заселване и окупация", предаде АФП.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че

палестинският ход в ООН е грешка

и няма да приближи палестинците до тяхната цел - държава редом с Израел, предаде ДПА.

Решението на Абу Мазен (палестинския президент Махмуд Абас) да се обърне към Общото събрание на ООН и да поиска статут на държава нечленка е грешка и мисля, че и вие споделяте това мнение, както и доста други по света, каза Барак на обща пресконференция в Пентагона, обръщайки се към американския министър на отбраната Лион Панета.

Мисля, че нищо не може да замени преките преговори без предварителни условия, добави той, като подчерта ,че преговорите може да започнат след предстоящите избори в Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди острата критика срещу Израел в речта на палестинския президент Махмуд Абас пред Общото събрание на ООН като враждебна и пълна с отрова и лъжи, предаде ДПА.

"Светът видя речта на Абас, която беше пълна с омраза и отрова срещу Израел и с лъжи срещу израелските сили за отбрана и израелските граждани.

Човек, който иска мир, не говори така", каза Нетаняху в декларация, разпространена от кабинета му, след като Абас говори в Общото събрание преди вота.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите