Палестинският президент връчва молба ООН да признае държавата
Палестинският президент Махмуд Абас   
Източник: ЕПА/БГНЕС
5

Председателят на палестинската автономна власт Махмуд Абас се очаква да внесе днес в речта си пред Общото събрание на ООН официална молба за признаването на Палестина като пълноправен член на ООН.   

Палестинският президент Абас ще връчи в 15,35 часа по Гринуич молбата на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун след което ще говори пред Общото събрание на ООН, заяви палестинският представител в ООН Рияд Мансур.     

САЩ вече обявиха, че ще наложат вето върху евентуално решение на Съвета за сигурност да одобри признаването на Палестина.

Президентът Барак Обама вече обяви категорично, че Вашингтон смята преките палестинско-израелски преговори за единствения възможен път към признаването на независима палестинска държава.

Сходна е и позицията на Великобритания, изразена вчера в речта на премиера Дейвид Камерън пред Общото събрание на ООН.   

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой изтъкна в речта си вчера, че "Европейският съюз има твърда позиция по отношение на близкоизточния мирен процес. Тази позиция се основава на връщане към границите от 1967 г. с приемлива за двете страни размяна на територии". Той обяви, че ЕС "ще подкрепи финансово усилията на палестинската автономна администрация за създаване на държавни институции".       

Русия има намерение да подкрепи в ООН признаването на независима Палестина, но би предпочела палестинският проблем да се реши чрез консенсус, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руския външен министър Сергей Лавров.

"Консенсусът" според руската позиция би се изразил в подаване на молба на Палестина да бъде даден статут на наблюдател, а не на пълноправен член, посочва ИТАР-ТАСС. 

Според Лавров Палестина е решила да се обърне към ООН с молба за признаване на нейната независимост, за да "драматизира" спешната необходимост от подновяване на преговорите с Израел.

"Палестинците имат пълното право да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН

с молба да бъде разгледано тяхното искане за членство в ООН . . . Аз смятам, че все пак палестинците би трябвало да предвидят какво ще е по-нататъшното развитие на събитията", заявил Лавров.     

Срещите на Обама в сряда с Махмуд Абас и с израелския премиер Бенямин Нетаняху не завършиха с убеждението да бъде постигнат компромис, въпреки декларираната и от двете страни готовност да се върнат към преките преговори.

Според Ройтерс провалът на Обама да постигне някакъв компромис е доказателство за изненадващо ограниченото влияние на САЩ върху процес, който може да претърпи развитие в неочаквани посоки.   

Обстановката около палестинския демарш и очакваното вето на Вашингтон застрашават САЩ и Израел да изпаднат в изолация в момент, в който в Близкия изток и Северна Африка текат бурни процеси на политически промени, посочва Ройтерс.   

Независимо от развитието на събитията в Съвета за сигурност днес палестинците ще останат под израелска окупация, а ако ООН признае Палестина за независима държава и свой пълноправен член,

тази държава няма да има нито граници, нито истинска независимост, нито суверенитет,

посочва Ройтерс.   

Самите палестинци не са единни в амбициите си за независимост. Освен това САЩ и Израел, въпреки изолацията си, разполагат с достатъчно средства да наложат финансови ограничения, които на практика ще лишат палестинците от възможност да изградят структурата на управление на своята страна.   

В момента в ООН се обмислят няколко възможни сценария, за да се ограничат щетите, ако Абас наистина не се откаже от намеренията си да подаде официална молба за признаване, посочва Ройтерс.

Не е ясно и какви са намеренията на палестинците, ако все пак молбата им бъде удовлетворена, спрямо заканите им да изправят членове на израелското правителство пред международен съд по глобални обвинения - вариант, срещу който Израел се обявява решително против.   

Съветът за сигурност може да отложи решението си по молбата на Абас, като с това даде възможност на "близкоизточната четворка" да разработи план за подновяване на преките палестинско-израелски преговори.   

Друг вариант, предложен от френския президент Никола Саркози, е палестинците да подадат молба директно в Общото събрание

статутът им на представителство да бъде издигнат до "страна, не-членка",

като едновременно с това бъдат подновени мирните преговори. Саркози предлага преговорите да започнат един месец след гласуването на новия статут на палестинците в ООН.

До шест месеца израелци и палестинци трябва да се договорят за границите и сигурността, а окончателният мирен договор да бъде подписан до една година. Този вариант изисква одобрение от просто мнозинство в 193-членното Общо събрание.   

Турция вече разкритикува френското предложение. Вицепремиерът Бюлент Арънч отхвърли предложението на Саркози, сравнявайки палестинския казус със споровете около приемането на Турция в ЕС.

"В последно време по отношение на признаването на независима палестинска държава в позициите на някои страни е настъпила промяна в резултат на натиска, оказван от Израел", заявил Арънч, цитиран от Франс прес, в ООН.

"Френското предложение сега напомня предложението на Саркози Турция да стане нещо като член на ЕС без пълни права", подчерта Арънч, имайки предвид идеята за "привилигеровано партньорство" на Турция вместо пълноправно членство в ЕС.   

Междувременно

Израел разположи днес 22 000 полицаи на цялата си територия

и изпрати военни подкрепления в окупирания Западен бряг, за да предотврати безредици във връзка с искането на палестинската държава да получи статут на пълноправен член на ООН.   

Във връзка с днешното събитие се очакват палестински демонстрации.   

"22 000 полицаи ще бъдат разположени със задача да поддържат реда в цялата израелска територия", заяви за АФП говорителят на полицията.   

"Полицията повиши с една степен състоянието си на готовност, под максималното ниво", допълни говорителят.

Полицаи са разположени по "зелената линия", разделяща Израел и Западния бряг, близо до арабските израелски селища и в анексирания Източен Ерусалим.   

Израелският еквивалент на Червения кръст "Маген Давид Адом" също повиши нивото на тревога.   

В Ерусалим полицията забрани достъпа до площада на Джамиите в Стария град за мюсюлмани под 50 години.

Само лицата над тази възраст, които имат документ за местожителство, издаден от израелските власти,  ще могат да посетят площада, което изключва палестинците от Западния бряг.   

Израелската армия на Западния бряг разположи подкрепления в окупираната палестинска територия. Мобилизирани са три допълнителни батальона от резервисти или близо 1500 мъже, съобщават местни медии.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер