34

О т края на 2017 г. в средите на експертите по сирийската гражданска война отново започна да се говори за т.нар. Декрет 66. За този документ става дума няколко пъти от началото на войната, но от началото на офанзивата на сирийската армия в Източна Гута през февруари, дискусиите станаха по-ожесточени.

Декрет 66 позволява да бъдат извършени „промени върху незаконни жилищни зони, които да се заменят с модерни проекти с подобрени услуги“. През януари правомощията, които дава Декрет 66 бяха разширени и се очаква да бъде приложен във всички територии под контрола на правителството в Сирия.

Ужасът в Алепо, показан с една-единствена снимка

Разрешение властите да строят каквото пожелаят

Новите правомощия по този документ бяха одобрени през януари 2018 г. с решение на парламента в Дамаск. Самият декрет се превръща в закон през септември 2012 г. и позволява на властите да разрушават нелегални жилищни зони в Дамаск, а на тяхно място да изграждат затворени комплекси, модерни сгради като търговски центрове и подобни.

Възможното прилагане на този закон в пълната му цялост ще има сериозни последици за процеса на реконструкция на Сирия, за което бяха организирана вече няколко срещи на високо равнище, включително с участието на ЕС. Последната такава конференция с европейско участие беше в края на миналата година.

Първоначално законът е промотиран от Башар Асад и се ограничава само за района на Дамаск. Преди бунта в Сирия, властите предприемат изселване на цели зони в богатите квартали Маззе и Кафр Суса под претекст, че жилищата са незаконни. И двата квартала се славят не само с новобогаташите си, но и с близостта си до президентския дворец. Именно в този район са разположени административни сгради и се канят чуждите делегации.

В Кафр Суса има проект за луксозни жилища Марота Сити, който започва да бъде изграждан преди няколко години. Втората зона, подготвена за „разчистване“, е Канауат, Басатин, Дарая и Кадам, което представлява около 10% от площта на Дамаск. Изселването на жителите на тези райони – повечето от средната класа и работници - е предвидено за тази година.

Според властите, Декрет 66 дава възможност да се подобри живота в предградията, а старите сгради да бъдат заменени с нови и комфортни жилища. И все пак, тези зони по стечение на обстоятелствата са и сред най-бунтовните срещу управлението на режима на Асад, което прави решението за изселването на жителите им още по-лесно.

Войната спира плана на големите корпорации в Сирия да започнат разрушаването на сгради, които да бъдат заменени от молове

През 2007 г. е създаден нов устройствен план за Дамаск, който трябва да влезе в сила през следващите години, но е прекъснат заради бунта през 2011. Особено апетитна за строителните фирми е частта от Дамаск, която включва и Източна Гута, където жителите на сирийската столица обикновено прекарват уикендите заради близостта й до центъра на града.

Асад напредва в Източна Гута с цената на стотици цивилни жертви

Според програмата на правителството, в проекта Марота Сити трябва да бъдат построени нови 12 000 луксозни жилища за 60 000 души. Властите твърдят, че комплексът ще създаде 110 000 нови работни места.

Големите риби близки до Асад ще получат най-голям дял от строежите

Проектът Марота Сити ще бъде изграждат от някои от най-големите бизнесмени в Сирия, които са дълбоко свързани с режима на Асад. Една от най-важните фигури сред тях е Самер Фуз, заради подкрепата си за правителството, получи добри позиции. Неговото семейство са дългогодишни членове на управляващата партия Баас, а баща му – също бизнесмен – има близки връзки с бащата на Башар Асад, предишният президент Хафез Асад.

Други бизнесмени, които ще получат договори за строеж и участие в проекта Марота Сити, са Мазен Тарази, Анас Талас, Хаян Кадур и Маен Хайкал. Всички те са сред основните спонсори на държавни компании и са с директен достъп до правителството.

Според предвижданията на експерти, след Дамаск инвестиции в строежи на луксозни сгради ще има в Хомс. Градът е почти на 90% разрушен след години на удари и сражения. Планът за реконструкцията му е обсъждан от Китай, ЕС, Русия и Иран от 2016 г. насам. Преди 2011 г., плановете за изграждане на луксозни и затворени комплекси бяха посрещнати с критики от местното население, тъй като предвиждат разрушаване на частни жилища и фермерски зони. Днес, обаче, заради изселванията на опозиционните зони, пречките за осъществяване на строежите, са минимални.

Докато бежанците са извън Сирия, проектите могат да бъдат изпълнени

Ще се завърнат ли в Сирия бежанците

Разбира се, заради мащаба и не толкова голямата си прозрачност, която е свързвана с широка корупция, проектите за строеж са посрещани с неодобрение от жителите на засегнатите райони. След 2011 г. обаче, голяма част от населението е изселено или бяга извън Сирия. Възможността завърнали се бежанци да получат възможност да живеят в новите комплекси, построени на мястото на домовете им, е минимална.

Именно възможността бежанци да се завърнат е голяма пречка за сирийското правителство. Докато държавите в ЕС опитват всичко възможно да спрат и върнат милионите, бягащи от Сирия, режимът на Асад има за цел тези хора да останат възможно по-дълго извън пределите на страната.

В градове като Забадани, Дарая, Кусайр и Хомс, местното население се е стопило с над 2/3 от броя си преди войната. Днес редица домове и земи са пусти. За сметка на това, обаче, все повече се увеличават случаите на раздаване на „подаръци“ за милиции, подкрепящи режима на Асад, под формата на имоти. В селища покрай границата с Ливан, където особено влияние има Хизбулла, членове на ливанската организация получават възможността да се заселят. Такива случаи има в градовете Ябруд, Кара, Набък и Дейр Атия.

Декрет 66 дава възможността за строеж върху частни имоти, които правителството реши, че са незаконни, но и реалностите в Сирия спомагат за тази практика. Според официалните данни, едва 50% от земите са регистрирани преди войната, а 40% имат граници на имотите, но не са описани. В допълнение, едва 9% от бежанците са взели със себе си нотариалните актове от имотите си, а немалка част от документацията е повредена или унищожена заради сраженията.

Експерти очакват около 2 милиона души да поискат обяснение какво се случва с имотите им – международното право в случая им дава възможността най-малкото да получат данни. Този брой ще се увеличи с продължаването на войната, която този март навлезе в осмата си година.

Предвид реалностите в Сирия, обаче, едва ли всички тези хора ще получат документи за собственост. Институциите, контролирани изцяло от правителството, в момента не са настроени благосклонно към бежанците или жителите на опозиционните райони.

Трудност създава дори придвижването – многобройните пропускателни пунктове често искат разрешително за движение от един в друг град, а тези разрешителни се дават от официалните власти. Допълнително, на жителите, избягали от насилието в страната, се изисква заплащане на данъци и сметки за времето, през което са отсъствали, а това към момента е непосилна задача за мнозина от бежанците.

С позволяването за строеж върху разрушени зони, Декрет 66 дава „зелена светлина“ всички квартали и градчета, чието население е било изселено, да бъдат застроени с комплекси за симпатизанти на правителството или негови съюзници като руски и ирански офицери. По този начин още веднъж би се променила не само демографската, но и социалната структура на сирийското общество.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@