Берлинската стена се превръща в "Дисниленд" на Студената война
Жена минава покрай снимка на Берлинската стена в реален размер, която показва как е изглеждало мястото на 13 август 1961 г.   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Докато политиците в Берлин търсят подходящ начин за отбелязване на годишнината от издигането на Берлинската стена, най-известните места около някогашната преграда все повече се експлоатират от находчиви предприемачи.

Андре Прагер е продавал много неща в живота си. Първо пробвал късмета си с подове и зеленчуци, после се заел с амбулантна търговия със сладкиши като продавач за италианска шоколадова компания, след което открил Берлинската стена и нейния бизнес потенциал.

39-годишният Прагер е седнал в магазинчето си ухилен до уши. "Траби сафаритата" на фирмата му са убийствен хит - туристи от цял свят правят обиколка край Берлинската стена в трабанти - източногермански коли с трещящ двутактов двигател. "Ще откриете последните реликви от социалистическия реализъм", обещава той на клиентите си.

Със своите тромаво превключващи се предавки и миризливи отработени газове, 120-те трабанта в автомобилния парк на Прагер карат гостите от цял свят, включили се обиколката, да избухват в смях. Екскурзоводите правят всичко възможно да възпроизведат странния свят зад Стената. Участниците в "сафарито" са подлагани на пътни проверки от хора, облечени като бивши служители на източногерманската полиция. Те трябва да сменят също евро за източногермански марки, които могат да похарчат за класически социалистически блюда като руската супа "солянка" или източноевропейската версия на рагу.

Омаловажават ли тези бизнес начинания източногерманската история?

Поглеждайки втренчено изпод бейзболна шапка с емблема, изобразяваща череп, бизнесменът изглежда изненадан, чувайки този въпрос. "Траби не е символ на потисничество - казва Прагер, който преди да стане бизнес предприемач бил източногермански гражданин. - Напротив, той олицетворява забавянето на темпото и копнежа по един по-прост свят. Всеки, който е способен да прави пари от това, трябва да опита".

Кич и паметници рамо до рамо

Тази седмица се отбелязва 50-годишнината от изграждането на Берлинската страна - дата, която градът чества по крайно различни начини. Изобретателни бизнесмени и висши представители на държавата имат съвсем различно отношение към Стената, като кичът и сериозните чествания често съжителстват рамо до рамо.

На 13 август президентът, канцлерът и други висши политици ще участват в церемония при Мемориала на Берлинската стена на "Бернауер щрасе". Ще се държат сериозни речи, за пореден път ще се говори много за това как, къде и от каква перспектива държавата и германската общественост би трябвало да почита паметта на 136-те жители на Берлин, загинали при стената, ще се говори и за германското разделение като цяло и за несправедливостите на източногерманската диктатура.

През това време бизнесът на търговците, опитващи се да извлекат печалба от годишнината, процъфтява. Източна Германия се възроди като туристическа атракция. На много централни места в бившата й столица имаш усещането, че си в увеселителен парк, като някакво своеобразно призрачно имение, в което призраците от миналото развличат туристите - с дружеската подкрепа на хора, маскирани като Мики Маус, индиански вождове и Дарт Вейдър от сагата "Междузвездни войни" - и задължително позират за снимка пред Бранденбургската врата.

Бизнесът е толкова оживен, че политици и консерватори съвсем сериозно обсъждат дали Берлин не се превръща в "Дисниленд" на Студената война. Някои дори го наричат "Венециански ефект", опасявайки се, че ако бъде превзет от орди туристи, Берлин може да се превърне в застинал декор от социалистическото и нацисткото минало на страната - музей на ХХ в. Подготвителните работи създават в германската столица съперничество между бизнес и честване на болезнени и деликатни събития, туристически развлечения и обществена култура при отбелязване на паметни дати.

Обсъжда се кой да разкаже историята на германското разделение - и кои оригинални места в града най-точно го отразяват.

Късчета история

В продължение на години повечето берлинчани искаха единствено да видят, че Стената я няма. Те протестираха срещу нещо, което смятаха за символ на срама и искаха градът да се разраства като единно цяло. За тях по-важно беше да започнат реконструкция на отдавна разрушен императорски дворец, отколкото да запазят нещо повече от няколко фрагмента от все още съществуващ паметник за световната история.

С типичната си педантичност и старание германците премахнаха 99% от граничните огради и постове. Наред с това те демонтираха и бетонните спомени за ужасите на германското разделение и разчистиха нещо, което можеше да се превърне в паметник за бъдещите поколения.

Онова, което се запази, са останките за пазителите на историческите културни ценности, включително наполовина разрушени бетонови блокове от стената, които наскоро преминаха изпитания за здравина, при който се преценява опасността да рухнат.

Така Стената, която източногерманците официално наричаха антифашистка защитна преграда, в края на краищата се превърна в стена в мисленето на хората, имагинерна територия, която различни фактори от федералните и провинциалните правителства сега се опитват да заемат.

Някои предпочитат да акцентират върху победата на свободата и пазарната икономика, докато други искат да привлекат вниманието по-скоро върху политиката на разведряване и източногерманското движение за граждански права. Тези различаващи се версии доведоха до дългогодишни разгорещени дебати за адекватните форми на честване. Междувременно търговци и частни лица вече си присвоиха повечето знаменателни за германското разделение места, налагайки своето разбиране и бизнес идеи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер