16

П редставители на жандармерията пребиха Андрей Вучич – брат на премиера Александър Вучич, и членове на неговата охрана, съобщават сръбските медии.

Инцидентът е станал вчера по време на гей парада в Белград, когато братът на Вучич се опитвал да пресече улица в блокиран от полицията район. Запис от него бе разпространен от медиите.

При побоя е пострадал и Предраг Мали, брат на кмета на Белград – Синиша Мали, който е бил в компанията на Андрей Вучич.

Вестник „Блиц“ пише, че според първоначалните информации пострадалите са били откарани във Военномедицинска академия, но засега няма данни за степента на получените от тях наранявания.

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че за него това е

един от най-тежките дни.

Той каза, че полицията е превишила правомощията си, но „тези хора, които направиха това, се извиниха, и никой от членовете на охраната, а и Андрей, няма да ги съдят. Така че това остава още един тежък ден за семейство Вучич“.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович и директорът на полицията Милорад Вельович заявиха, че са шокирани от записа с побоя, излъчен по медиите. В изявление, изпратено до агенция Танюг, се изтъква, че

ще бъдат предприети всички необходими стъпки да няма повече подобни брутални нападения.

Стефанович нареди да започне разследване на инцидента, а членовете на жандармерията, които участваха в него, вероятно ще бъдат отстранени до края на разследването, съобщи Танюг. Стефанович не пожела да съобщи пред журналисти повече подробности, като каза само, че жандармерийската част е от Ниш. „Не мисля, че има оправдание за подобно поведение“, каза той.

Парадът, провел се вчера в центъра на Белград, събра няколкостотин членове на общността ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора), много посланици в сръбската столица, няколко министри от сръбското правителство и представители на неправителствения сектор и мина при засилена охрана и без сериозни инциденти.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@