Протестите в Турция не стихват
Източник: ЕПА/БГНЕС
13

Протестиращи в Турция влязоха в сблъсъци с полицията в ранните часове на деня, като някои демонстранти са подпалили офиси на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Частната агенция "Доган" предаде, че през изминалата нощ са задържани 500 протестиращи, след като силите на реда разпръснаха демонстрации на няколко хиляди души в столицата Анкара.

Турската телевизия Фокс предаде, че 300 души са задържани в Измир - третия по големина град в Турция.

Това са най-бурните антиправителствени демонстрации от години, коментира Ройтерс.

Улиците на Турция са спокойни тази сутрин след

нощ на шумни протести и насилие в големите градове (вж. фотогалерия)

В западния пристанищен град Измир протестиращи хвърлиха запалителни бомби срещу офисите на управляващата партия, а телевизионни репортажи показаха как част от сградата гори.

Автобусни спирки, улични павета и пътни знаци бяха изтръгнати от протестиращите, за да издигнат барикади, което остави в безпорядък една от централните улици в Истанбул, където станаха най-тежките сблъсъци през нощта.

Графити са покрили стените. Пътищата към канцеларията на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул са отцепени, а полицията използва сълзотворен газ, за да отблъсне демонстрантите в ранните часове на днешния ден.

В близката джамия медицински екипи, включително студенти по медицина, оказваха помощ на пострадалите. Полицията претърси търговски комплекс в центъра на столицата Анкара, където смяташе, че се укриват демонстранти и задържа няколко души.

Антиправителствените протести продължиха в цяла Турция и тази нощ, съобщават днес турските вестници.

В информация под заглавие "Турция отново не спа" вестник "Хюриет" информира, че хиляди демонстранти се събраха късно снощи пред офиса на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, а в Анкара демонстрантите също са се отправили на протестен митинг към централата на турския министър-председател.

"Хюриет" съобщава за около 100 ранени

при възникналите през нощта в истанбулския квартал "Бешикташ" сблъсъци между демонстрантите и полицията, при които полицията е употребила сълзотворен газ, а протестиращите са хвърляли камъни по силите на реда.

Голяма част от пострадалите са получили наранявания по лицето, а други са с респираторнии проблеми заради употребата на сълзотворен газ.

"Хюриет" съобщава, че при сблъсъците между демонстрантите и полицията в столицата Анкара през нощта са били арестувани 500 души.

Вестниците пишат, че турските граждани тази нощ отново не са спали не само в Истанбул и в Анкара, а и в Измир, Маниса, Анталия, Зонгулдак, Газиантеп, Бурса, Одрин, Кютахия, Самсун, Адана.

Бурни са били демонстрациите в Измир, където в протеста са участвали около 10 хил. души и в един момент градът се е превърнал в бойно поле. Съобщава се за голям брой пострадали и задържани. Редица демонстранти са останали по улиците на егейския град до сутринта.

В. "Радикал" и "Хюриет" цитират турския вътрешен министър Муаммер Гюлер, който заяви снощи, че през последните няколко дни

в 67 окръга е имало 235 протеста и 1730-ма души са били задържани

Гюлер е съобщил, че при сблъсъците с протестиращи са били ранени 115 служители на силите за сигурност.

В. "Миллиет" цитира съобщение на турското министерство на вътрешните работи, в което се казва, че в социалните мрежи, чрез които се организират протестите, се разпространява невярна информация.

"Хюриет" пише, че на фона на нестихващите антиправителствени демонстрации премиерът Ердоган заминава на четиридневно посещение в три африкански страни, преживели Арабската пролет - Мароко, Алжир и Тунис.

В. "Сабах" цитира изявление на Ердоган, който заяви вчера, че чрез социалната мрежа "Туитър" "се тероризира турското общество", както и, че

"Туитър" е главният виновник за случващото се в Турция в момента

"Кошмар от разединение в Турция" под това заглавие гръцкият вестник "Етнос" анализира ситуацията в страната, като изтъква, че масовите демонстрации, избухнали внезапно и разтърсили Турция, са послание към премиера Ердоган против следвания от него процес на ислямизация на страната от 2002 г. насам.

Изданието коментира, че това е политически удар за Ердоган и че турският президент Абдуллах Гюл е побързал да се дистанцира от него, като апелирал за спокойствие и призовал полицията да действа с мярка.

В. "Елефтеротипия" отбелязва, че това е трета нощ на демонстрации в Турция и че протестиращите настояват за оставката на правителството.

"Удари часът да изпратим Ердоган в долапа на историята", цитира в. "Вима" туркиня, протестираща заедно с двете си деца.

Вестникът изтъква, че "концерт с тенджери" са организирали демонстрантите, за да осъдят кабинета Ердоган, че насилието в Турция е предизвикало международно недоволство и че демонстрации в знак на солидарност с турския народ са се състояли в много европейски градове.

"Движението на тенджерите" скандира: "Тайип подай оставка",

извежда вестникът в заглавие темата, като подчертава, че жители от Анкара, въоръжени с тенджери са организирали оригинален "концерт" в много квартали на столицата, осъждайки по този начин поведението на правителство и премиера Ердоган.

Турция се запали, пише румънският в. "Гъндул". Последна равносметка от протестите: 79 ранени и над 900 арестувани.

Протест на солидарност имаше и в Букурещ, информира изданието. На Университетския площад в Букурещ се събраха демонстранти, сред които и членове на турската общност в румънската столица, които носеха плакати "Истанбул, не си сам", пише "Гъндул".

Турция кипи в защита на парк в Истанбул. Протестите придобиха национален мащаб, допълва "Ромъния либера".

Намаляването на зелените пространства в Истанбул доведе до големи протести не само в този град, но и в други райони на Турция. Все по-големият брой протестиращи и дързостта им са предизвикани и от бруталната намеса на полицията, посочва изданието.

В материал под заглавие "Сюлейман срещу Ердоган" в. "Адевърул" пише, че

турският премиер не разбира или се прави, че не разбира

защо разгневени хора са излезли да протестират в центъра на Истанбул.

Хората настояват за правата си, а политикът им отговаря с преброяване на дърветата, пише авторът на материала Ливиу Йолу и допълва, че този тип арогантна реч звучи познато.

"Още един политик, който се гледа в огледалото и вижда само човек на провидението, шефът, който води стадото без нужда от съвети. Че той знае най-добре какво им трябва на хората. Когато вместо да получи признание, получава камъни, идва с аргументите на осъдените държавни глави. Дадох ви, направих ви, мъчих се, а ме съдите за няколко дървета. Вижте, посадили сме цели гори, какво не разбирате", пише авторът на статията.

"Виждали сме тази реторика, познаваме я, цялата история е свидетел, че това е една игра, в която накрая "човекът на провидението" излиза с костюм на райета. Той още не знае това", пише Ливиу Йолу.

Авторът на "Адевърул" цитира думите на един от протестиращите, че Ердоган "се смята за султан" и отбелязва, че сред демонстрантите е бил и актьорът, който изпълнява ролята на Сюлейман Великолепни в известния сериал.

"Султанът" не разбира още истинските причини за протестите на хората и отговаря анахронично, пише журналистът на "Адевърул".

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 4 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 20 минути

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза