4
Сб бски прокурори са изготвили обвинителен акт срещу най-известната сръбска фолкпевица Цеца Величкович, но повдигането на обвинение се бави заради политически натиск, твърди агенция ДПА, позовавайки се на публикации в сръбски медии.

Разследването срещу 37-годишната вдовица на един от най-жестоките сръбски военопрестъпници Желко Ражнятович - Аркан, започна преди седем години.

Певицата предстои да бъде обвинена в това, че е присвоила незаконно поне 235 милиона динари (3 милиона долара) от минимум девет футболни трансфера в периода 2000-2003 г., когато е била президент на футболния клуб "Обилич", собственост на съпруга й - застреляния подземен бос Желко Ражнятович-Аркан, пише в. "Блиц".

Според друг белградски вестник - "Прес" Цеца Величкович ще бъде обвинена в присвояване на 11 млн.евро и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Сред въпросните трансфери са на Мирослав Савич в солунския "Арис" за 800 000 германски марки (560 000 долара), на Никола Лазетич в истанбулския "Фенербахче" за 6 млн. марки и на Милан Обрадович в "Локомотив-Москва" за 3 млн. марки.

Светлана Ражнятович е продавала футболисти и в България. Те са Небойша Йеленкович и Мариян Живкович от сегашния шампион "Литекс".

Останалите 13 футболисти са били продадени в Турция, Гърция, Австрия, Франция и Русия.

В България са били продавани също Иван Литера, Нешко Милованович, Саша Симонович, както и злополучният треньор Ратко Достанич, но техните трансфери изглежда не са обект на разследването.


Цеца Величкович (която всъщност се казва Светлана Ражнятович) ще бъде обвинена и за намерените в къщата от полицията през 2003 г. огнестрелни оръжия.

Тя прекара почти четири месеца в ареста на полицията, настоявайки че намереното оръжие принадлежи на убития три години по-рано неин съпруг.

В. "Блиц" и радио Б92 цитират източници от прокуратурата, според които приятели на Ражнятович от политическата върхушка в страната вече от години възпрепятстват започването на процес срещу певицата.

Отборът на "Обилич" западна след като певицата-президент продаде каквото можа и сега се състезава на най-ниско аматьорско равнище. Сайтът на клуба не се поддържа от 6 години.

Разследването е приключило през юли т. г. Според прокуратурата то е продължило седем години, защото са събирани документи от няколко държави.

Сестрата на турбофолк звездата, Лидия Величкович, също ще бъде обвинена за финансови измами. Тя е заемала административна длъжност във футболния клуб.

Разследването срещу Цеца Величкович започна на 17 март 2003 г. Заподозряна е, че в периода от 1998 до 1 март 2003 година е използвала служебното си положение в "Обилич" и е продала 15 футболисти.

В официалните документи на клуба написала, че те са били преотстъпени, а парите от трансфера е прибирала в свои, открити в чужбина сметки.

При разследването са разпитани над 30 души. Гърция е последната държава, която е предала поисканите документи от прокуратурата в Белград. Преди това България, Русия, Австрия, Франция и Турция са изпратили поисканите документи.

Тя е безспорна звезда на сръбската турбофолк сцена още от 90-те години. Съпругът й Аркан е бивш престъпник, превърнал се в бизнесмен.

Той бе паравоенен лидер, основател на "Тигрите" - група, която всяваше ужас сред всички хора с различен от сръбски произход в Хърватия, Босна и Косово.

Аркан бе убит във войната за разпределение на властта в подземния свят през януари 2000 г., няколко месеца преди реализирането на въпросните футболни трансфери, за които сега е обвинена Ражнятович.

Разследването срещу певицата започна по време на операция "Сабя" през март 2003 г. веднага след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич.

През септември 2006 г. Цеца Величкович изнесе концерт на стадион "Васил Левски" в София, а преди това обяви "годежа" на българския си колега Азис с тогавашната му любов Китаеца.

Концертът всъщност се провали, тъй като присъстваха по-малко от 3 000 души. Преди това певицата бе приета от тогавашния столичен кмет Бойко Борисов.

Следващата година тя пак дойде в София, но заради слабия интерес този път се изяви само пред публика във фолк клуб.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@