179

С пециалните части на Косово РОСУ обкръжиха изкуственото езеро Газиводе, влязоха във ВЕЦ Газиводе и вързаха намиращите се там сърби, съобщава сръбският вестник "Блиц".

Членове на РОСУ, около 60 въоръжени мъже, част от които с маски, влезли в Центъра за екология и развитие на спорта, близо до водноцентралата в северно Косово. Районът е населен предимно със сърби и е крайно спорен, тъй като Сърбия има претенции към язовира, чийто водоизточник се намира на нейна територия.

Днес в района на Газиводе е президентът на Косово Хашим Тачи

Той обиколи еерото на борда на полицейски катер, снимки и видеозаписи бяха разпространени от агенция Косовапрес и Индексонлайн. Обиколката продължи 15 минути. Тачи бе придружаван от министъра на финансите Бедри Хамза, директора на разузнавателната служба Спенд Макхуни и директора на полицията Рашит Чаляй. Катерът премина край ВЕЦ Газиводе и се върна на мястото, откъдето пристигна. След разходката с катера Тачи напусна района с автомобил, придружаван от членове на специалните части и полицията.

Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович нареди на директора на полицията да постави в най-висока степен на готовност всички специални полицейски части, съобщи сръбското МВР. "По повод нападението на албанци в северно Косово и арестите на сърби, които не са извършили никакво престъпление, наредих на директора на полицията да постави в най-висока степен на готовност всички специални полицейски части", се посочва в съобщението. МВР ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще предприеме всички наложителни мерки, подчерта Стефанович.

Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди сръбската армия в пълен състав да бъде поставена в най-висока степен на бойна готовност,

съобщи Танюг като се позова на кабинета на президента, който е и върховен командващ сръбската армия. Нареждането е предадено на началника на Генералния щаб на сръбската армия.

На извънредна пресконференция в сръбското правителство Директорът на сръбската правителствена Служба за Косово Марко Джурич каза, че "Тачи и въоръжените му терористи са направили това, за да може Тачи да се движи свободно, да се снима и да плава с лодка по езерото Газиводе. За да стане това, каза той, трябваше да махнат и арестуват всички по пътя. В Центъра за екология и развитие на спорта са вързали и арестували хората с цел да превземат и заплашат целия сръбския народ в Косово, каза Джурич.

Косовските специални части РОСУ се изтеглиха от северно Косово около 16 часа,

съобщи на втора извънредна пресконференция Марко Джурич, цитиран от Танюг. В момента на цялата територия на Сърбия се провеждат действия на армията и полицията в съответствие с нареждането на президента и с цел подобно поведение на Прищина да бъде прекратено, каза той. Сърбите в северно Косово са започнали да се събират на много места, добави Джурич.

Джурич оцени като лъжа обяснението, че днешните събития са в резултат на вътрешни противоречия между косовските политици и каза на сърбите в Косово да не се тревожат, защото Белград, и държавното ръководство, и целият сръбски народ стои твърдо до тях и няма да допусне терор и насилие над тях.

След днешната ситуация "малко трудно ще видят Вучич в Брюксел", каза още той. Джурич най-остро осъди изявлението на говорителката на ЕС Мая Коциянчич, която призова и двете страни към въздържаност. "Като че ли сърбите в Косово отново са нападнали сами себе си, за да призовава и двете страни към въздържаност. Смятам, че това е върхът на безобразието и несериозността при такива тежки обстоятелства и още веднтъж показва, че не трябва да очакваме нищо от представителите на ЕС", каза Джурич.

 

Вучич при Путин за Косово, какво иска Тачи

Ще бъде ли прекроена границата между Сърбия и Косово

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram    

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@