54

С ръбският президент Александър Вучич ще отиде в Москва за консултации по косовския въпрос с руския президент Владимир Путин.

Срещата ще се състои на 15-ти септември веднага след приключването на новия кръг от преговори в Брюксел с косовските албанци. Това пише в днешния си брой белградското издание "Вечерне новости". Вестникът уточнява, че Вучич ще има срещи и с американския президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин.

В самото начало на месец септември се очаква новият кръг от преговори на най-високо равнище между Вучич и косовският президент Хашим Тачи в Брюксел.

Последната среща между Путин и Вучич бе на 8-и май тази година. Тогава Вучич заяви, че "не може да има решение на косовския въпрос без съгласието на Русия и ООН".

Това ще бъде 13-та среща между двамата след избирането на Вучич за президент. През месец ноември се очаква нова визита на Владимир Путин в Белград. 

По време на следващия кръг от преговорите в Брюксел с властите в Белград ще представя искането на албанските лидери от Прешево, Медведжа и Буяновац за присъединяване към Косово. Става въпрос "за корекция" на границите.

Това каза косовският президент Хашим Тачи, предаде местната телевизия "РТК 2". Трите общини Прешево, Медведжа и Буяновац, се намират в югозападната част на Сърбия и граничат с Косово. Цялата Прешевска долина е населена предимно с етнически албанци.

Ще бъде ли прекроена границата между Сърбия и Косово

Борисов в Косово: Да убедим Европа, че не е страшно тук

"Корекцията означава пълното присъединяване на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово. Това би било един мирен, прозрачен и отговорен процес между Сърбия и Косово. Ако и двете страни постигнат съгласие, никой не може да бъде против. Ако е необходимо, Косово ще промени и Конституцията...До момента над 12 000 души са напуснали Прешевската долина. Огромната част от тях идват в Косово", каза Хашим Тачи. Косовският президент заяви, че "98 на сто от гражданите на Прешево, Медведжа и Буяновац желаят присъединяването към Косово и тяхната воля трябва да бъде зачетена". Хашим Тачи съобщи миналата нощ в профила си във Фейсбук, че работи за референдум за присъединяване към Косово на Медведжа, Буяновац и Прешево.

"Искането на политическите лидери от Прешево, Медведжа и Буяновац е институционално. Аз лично ще го представя в Брюксел. Ще бъде много трудно, почти невъзможно. Ако получим нещо, ще бъде истинско чудо, но поне сме опитали. Не трябва да губим тази възможност", каза още Тачи.

Той е в противоречие с премиера Рамуш Харадинай, който смята, че границите на Косово не трябва да се пипат, те са резултат на войните.

Малко след пресконференцията на президента на Косово Хашим Тачи, проведена в Прищина по този въпрос, Харадинай, отсече, че "няма промяна на границите" и че отварянето на темата за границите е неприемливо за него.

Представителят ни в ЕС: Влизането ан Сърбия и Косово в Съюза е взаимосвързано

„Границите не трябва да се докосват, те се определят в резултат на войни. За съжаление за балканските народи войните бяха трагични. Днешната реалност е изцяло резултат от тези войни. Ние трябва да консолидираме нашите постижения, защото повтарям, че отварянето на темата за корекция на границите за мен е не приемливо. Границите не се преместват с думи“, каза Харадинай.

Анализаторът Душан Янич пред агенция Бета коментира, че от изказването на Вучич може да се направи извода, че промяна на границите няма да има.

Той посочи, че очевидно на президента му е все по-трудно да говори за това.

Той добави, че обявяването на президента на Косово Хашим Тачи за провеждане на референдум за присъединяването на Прешевската долина към Косово не е нищо друго освен една версия на разграничаването и плана за подялба, обсъждан между Вучич и Тачи и преди, и в началото на тази година.

Според Янич Вучич ще промени политиката си и ще разбере, че това, за което говорят Дачич и Вулин, припомняйки случилото се през 90-те години на миналия век, е път към политическото унищожаване на президента или хуманитарна катастрофа за сърбите в Косово. „И още 10-15 години нова изолация на Сърбия“, допълни той.

През септември няма да бъде взето сериозно решение по въпроса за Косово, предвижда анализаторът.

"Очевидно е, че има програма, по която Вучич и Тачи да действат и че наистина искат да сложат край на този процес чрез ужасен натиск върху обществеността", каза още Янич. Той също така оцени, че вчерашното обръщение на Вучич към нацията е било насочено към прикриване на събитията, които се случиха през уикенда в Косово. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@