59

К осовският президент Хашим Тачи отново се обяви за "корекция на границата със Сърбия". Тачи обаче поясни, че не става въпрос за "замяна на територии, а за присъединяване на Прешевската долина към Косово".

Малко преди него премиерът заяви, че само Владимир Путин има интерес от промяна на границите. 

"Имам едно послание към всички, които смятат, че корекцията на границата по мирен път е лоша идея, независимот от факта, че това е единствената възможност Прешево, Буяновац и Медведжа да се обединят към Косово. Искам да бъда разбран много ясно. Аз много отдавна се противопоставих на идеята за подялба и размяна на територии", написа Тачи в собствения си профил в социалните мрежи. Според него "корекцията на границата е в полза на Косово, а противниците на тази идея са привърженици на подялбата и размяна територии".

Тачи смята, че в тази ситуация има един единствен начин за взимането на решение и това е провеждането на референдум, на който гражданите ще кажат какво мислят по този въпрос".

Изявлението на Тачи дойде само 30-на минути след това на премиера Рамуш Харадинай, който отново се противопостави на намеренията на Хашим Тачи за корекции на границата със Сърбия.

"Границите са установени с война и могат да се променят само с война. Тачи греши, като смята, че могат да бъдат променени по рдруг начин“, каза Харадинай след заседанието на правителството.

Борисов в Косов: Да убедим Европа, че не е страшно тук

Според него границите са определени с последната война от 1999 г. от страна на Армията за освобождение на Косово (АОК) и НАТО, а и "със заслугите на тези, които допринесоха за това по-рано".

Представителят ни в ЕС: Влизането ан Сърбия и Косово в Съюза е взаимосвързано

Косово: Няма да разменяме територии със Сърбия

Харадинай смята, че единственият заинтересован от промяна на границите е руският президент Владимир Путин, "който желае анексиране". „Ние сме част от американската карта“, заключи той. 

Ако се приближим към някакво решение, в което се съмнявам, ще изляза лично и открито ще говоря. Ще дам всичко от себе си и ще понеся всички последствия от това, независимо какви ще бъдат щетите за мен и за политиката, която водя.

Това коментира сръбският президент Александър Вучич на специална пресконференция по повод кризата около Косово.

Предстоят много трудни дни през септември, но искам да предупредя сръбските граждани да не се безпокоят, защото няма да има никакви тайни решения, каза още Вучич.

Той отново обвини властите в Прищина за това ,че вече 1930 дни не изпълняват решението от Брюкселското споразумение, с което те се задължават да сформират Асоциацията на сръбските общини.

"Няма да позволя сърбите да останат без права, както това направиха моите предшественици. Ако някога застана пред вас с предложение за решение, дали то ще бъде повод за празненства - няма да бъде. Нито за нас, нито за другата страна", каза още той.

Вучич отхвърли обвиненията, че "държавата не прави нищо за сърбите в Косово".

Според него "неправителствени организации са изпратили писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, в което са били против подялбата на Косово с цел някой друг да признае независимостта му".

"Аз ще се боря за много повече от това. Аз ще искам Сърбия да получи много повече от това, което поискаха в писмото до Могерини", каза още той.

"Живеем в преломно време. Народът ще бъде информиран за всичко значимо, във всяко едно отношение. Народът ще знае какви ще бъдат последствията при постигането или непостигането на споразумение с Прищина", заяви той.

"Само слепец не може да види, че се работи за създаването на Велика Албания. Това предупреди министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в интервю за РТС, цитирано от скопското електронно издание „Фактор“.

Досега Белград отказва да признае наличието на държавна граница със самопровъзгласилата се република и продължава да твърди, че става въпрос единствено за административно разделение с автономната провинция Косово и Метохия.

В същото време общините Прешево, Буяновац и Медведжа в Южна Сърбия са частично населени с етнически албанци, които настояват за присъединяването им към Косово.

В четвъртък Тачи каза, че Косово има 400 километра „граница със Сърбия“. Без нейната демаркация в Прищина не са в състояние „да завършат процесите на формиране на държавата и нейната консолидация“. Косовският лидер се надява този въпрос да бъде разгледан по време на следващия рунд преговори със Сърбия в Брюксел с посредничеството на ЕС. Точната дата на разговорите все още не е известна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@