97

Д есноцентристкият кандидат Клаус Йоханис изненадващо изпреварва премиера Виктор Понта на балотажа на президентските избори в Румъния, предаде ДПА. 

Централната избирателна комисия на страната след необичайно дълго забавяне оповести неокончателни данни, според които

Йоханис е получил 55,8% от гласовете. 

Резултатът е силно изненадващ, тъй като проучванията преди вота сочеха Понта като фаворит с преднина от около 10 процентни пункта. 

Все още е възможно съотношението да се промени благодарение на силна избирателна активност, особено сред румънците в чужбина. Вчера избирателната активност бе около 58% сред 18 млн. регистрирани гласоподаватели и е сред най-високите, отчитани при избори в Румъния през последните две десетилетия. 

Понта вече призна, че е загубил балотажа.

Той заяви, че народът винаги има право и уточни, че се е обадил на Йоханис, за да го поздрави с победата. 

Виктор Понта
Виктор Понта Източник: ЕПА/БГНЕС

Понта обаче каза, че категорично няма намерение да подаде оставка като министър-председател. Той каза още, че управляващият съюз, в който влизат неговата Социалдемократическа партия, Консервативната партия и партия Национален съюз за прогрес на Румъния, ще остане непокътнат до парламентарните избори през 2016 г. 

„Отхвърлям всички слухове, че ще подам оставка, докато моите колеги не са поискали това от мен“, заяви Понта пред местна телевизия. 

„Спечелихме, върнахме си нашата страна“, написа пък Йоханис в социалната мрежа „Фейсбук“, обявявайки се за победител в изборите. 

Още преди да попадне в голямата политика, кметът на трансилванския град Сибиу Клаус Йоханис, 55-годишен, вече беше легенда –

сериозният „германец“, който мълчи и действа. 

Йоханис твърди, че той би бил най-подходящият за продължаване на борбата на Румъния срещу корупцията и за осигуряване на независимост на правосъдната система. 

Той е възприеман като джентълмен в изпълнената с грубост и бъркотия румънска политика. Произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци – бел.ред.), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия. На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис признава, че съпругата му не била съгласна. 

Г-жа Кармен Йоханис е преподавател по английски език в колеж в Сибиу. Двамата нямат деца. 

От 2000 г. Клаус Йоханис е кмет на Сибиу, преизбиран със смазващи резултати

през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. През 2007 г. градът беше културна столица на Европа, което му донесе слава и пари. Градът беше посетен тогава от един милион туристи. 

Кметският мандат обаче донесе на Йоханис не само лаври, но и съдебни проблеми. През 2009 г. той беше разследван от Националната дирекция за борба с корупцията за злоупотреба със служебно положение за връщането на терени на лица, които не изпълнявали условията. 

Същата година Националната агенция по прозрачността се самосезира, обвинявайки го в конфликт на интереси. Йоханис атакува решението в съда и спечели процеса през 2010 г. 

Три години по-късно Националната агенция по прозрачността издаде ново решение за несъвместимост, като Йоханис отново спечели процеса в Апелативния съд в окръг Алба, но предстои произнасянето и на Върховния касационен съд. 

Популярен в местен план, Йоханис не беше политически играч на национално равнище

до 2009 г., когато бе предложен за премиер.

Въпреки че през 2007 г. го бе наградил с национален орден, президентът Траян Бъсеску отказа да го назначи. 

Завръщането на Йоханис в голямата политика беше изненадващо – през 2013 г. тогавашният лидер на Национално-либералната партия Крин Антонеску го покани в партията и го издигна до първи заместник-председател. 

Отхвърлената номинация на Йоханис в началото на 2014 г. за вътрешен министър и вицепремиер, отговарящ за икономиката, се оказа формалният

повод за разпадането на съюза между социалдемократите на Понта и либералите на Крин Антонеску. 

След изборите за Европейския парламент, на които Национално-либералната партия не се представи много убедително, Йоханис пое лидерския пост от Крин Антонеску, а след това бе издигнат и като кандидат за президент. 

Кандидатурата му бе подкрепена и от Демократично-либералната партия, която е част от Християн-либералния съюз. 

Наричан „германеца“ от опонентите си, той казва, че неговото семейство живее в Румъния от 500 г. По време на предизборната кампания представители на Социалдемократическата партия обвиняваха Йоханис, че „не е истински румънец“, че няма деца и че предпочита да инвестира в недвижими имоти.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@