Съживяването на гръцкия туризъм се нуждае от реформи
Туристите се завръщат в Гърция, привлечени от рязкото понижение на цените   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0
Ти истите се завръщат по гръцките слънчеви острови, привлечени от рязкото понижение на цените на офертите за ваканция на Егейско море, пише в анализ Ингрид Меландер от Ройтерс.

Засегнатата от кризата държава обаче ще трябва да приложи

сериозни реформи, за да може съживяването на туризма да продължи.

Най-доходоносният сектор в Гърция, който се стреми да подобри очернения от новините за кървави улични протести имидж на страната, трябва да се пребори с повсеместната бюрокрация, която плаши туристическите компании и инвеститорите, както и да подобри качеството на услугите.

Туризмът по спокойните острови и древни исторически паметници осигурява почти една шеста от БВП на Гърция и едно от всеки пет работни места, така че силният туристически сектор е от огромно значение за плана на Атина през следващата година да изплува от най-лошата рецесия за последните 40 години.

"Не трябва да се успокояваме и да сме доволни от факта, че тази година изглежда добра. Трябва да се стремим да подобрим качеството на услугата", каза ръководителят на гръцката асоциация на хотелиерите Янис Рецос.

И допълни: "Насърчаваме правителството да улесни бизнеса, за да привлечем нови капитали: би трябвало да е лесно построяването на нов хотел или басейн, това би трябвало да е лесно".

Броят на туристите, които пристигат, за да се насладят на гръцките залези, живописни села, археологически останки и средиземноморската кухня, тази година скочи с почти 10% след две години, през които приходите намаляха с една пета вследствие на глобалната криза и съпътстваните от насилие демонстрации в Атина.

Гръцкият остров Родос, чийто средновековен град е известен най-вече сред английските и скандинавските туристи, бе посетен с една трета повече туристи, а остров Крит - с 15% повече.

Увеличаването на броя на туристите се дължи най-вече на ниските цени,

които привличат отдръпналите се посетители заради насилието, което взе живота на трима банкови служители през май, и стачките, които оставиха туристите по пристанища и летища.

Цените на хотелските стаи през последните две години паднаха с около 12%, каза Рецос, докато инфлацията скочи, достигайки до най-високата си стойност за последните 13 години - 5,6% през септември.

Гърция обаче продължава да бъде по-скъпа дестинация в сравнение със средиземноморските си конкуренти Египет и Тунис, които са облагодетелствани от по-ниското заплащане на труда.

Тези държави загубиха туристите си заради политическите вълнения на "Арабската пролет", но официални представители очакват те скоро да се завърнат.

"Не съществува начин да се опитваме да бъдем конкурентни само на ниво цени, защото винаги ще се намери нещо по-евтино", посочи генералният директор на съюза на гръцките туристически компании Георгиос Дракопулос.

Половината от увеличения брой на туристите е вследствие на намаляването на цените, заяви той, а други се завръщат в Гърция след като се се отказали миналата година заради вълненията или защото избягват Северна Африка поради тамошните бунтове.

Израелците също предпочитат Гърция пред Турция. "Не можем повече да намаляваме цените, затова насърчаваме своите членове

да предлагат по-добри услуги, да повишат качеството, държавата да прави по-добри реклами, да извърши реформи и да подобри инфраструктурата",

заяви Дракопулос.

Сред необходимите ключови реформи е кадастърът, на който да могат да вярват купувачите на вакационни вили и инвеститорите, за да се стимулират инвестициите в недвижимите имоти, както и усилията да се удължи туристическият сезон извън рамките на сегашния тримесечен летен период.

Гърция трябва да се рекламира не само като лятна дестинация, а да привлича и богати туристи, които са готови да плащат повече за културни и кулинарни изживявания и за пътувания извън летния сезон с цел да се запознават с гръцката византийска история или да дегустират гръцки вина, смятат анализатори.

"Миконос преди 20 години и Миконос сега е един и същ, продуктът не се е променил, докато Гърция се конкурира с държави като Турция и Хърватия, които развиха своя продукт", каза Диего Искаро от "Глобъл инсайт".

"Този подход може да се отнесе и до останалата част от икономиката. Един от начините да бъдеш по-конкурентноспособен е да се намаряват цените, но трябва да се търсят и нововъведения и да се предлагат по-висококачествени продукти", добави той.

Преразглеждайки през юли условията за отпускане на спасителния заем на стойност 110 милиарда евро, който помогна на Гърция да не фалира през миналата година, Европейската комисия заяви, че Атина трябва да приеме до края на август закон, който да улеснява инвестициите в курортите и ваканционните комплекси, яхт-клубовете и да приватизира държавните недвижими имоти.

В едно общество, което е на дъното по отношение показателите за конкурентноспособност заради

задушаващата корупция и бюрокрация

обаче реформите не се прилагат лесно, дори и по отношение на хваления туристически сектор, на когото министрите възлагат надежди, че ще е водещ за излизането на Гърция от рецесията.

Например законът от 2010 г., предназначен да стимулира приходите от доходния бизнес с круизи, не успя да постигне целите си заради многото ограничения, които останаха непроменени, смятат представители на туристическия сектор.

Сега през Гърция минават транзитно повече круизи, заяви Дракопулос, но малко от тях започват оттук, защото големите фирми се задушават от твърде тежката бюрокрация.

Пасажерите харчат около пет пъти повече на пристанището, от което тръгват, отколкото на спирките. "Променянето на правилата, засягащи круизите, е лесно, не струва пари, то е нов начин на мислене, но някои хора просто трябва да си отворят очите", заяви Дракопулос.

Хотелиерите, собствениците на магазини за сувенири и туроператорите също са изправени пред несигурността дали надигането на ожесточените протести срещу плана на Европейския съюз и МВФ за увеличаване на данъците и намаляване на заплатите, имащи за цел да извадят Гърция от финансовата криза, няма допълнително да изплашат хората.

Миналия месец след два дни на широко отразяване от страна на медиите на сблъсъците между демонстрантите и полицията на централния площад "Синтагма" в Атина, туристите анулираха нощувките си в градските хотели, а резервациите до края на лятото намаляха.

"Така се убива имиджът, така се вреди на дестинацията, наистина е болезнено", заяви Дракопулос.

Друг възможен негатив може да бъде евентуално решение на правителството

да увеличи от 13 на 23 процента ДДС за баровете и ресторантите.

Това може да принуди собствениците просто да не декларират приходите си, което от своя страна ще намали приходите за държавата.

Ако Гърция успее да увеличи приходите от туристическия сектор с 10% тази година, тенденцията може да помогне за начало на ограничаване на рецесията, която за тази година се очаква да бъде около 4% от брутния вътрешен продукт, след като миналата година бе 4,5%.

Според непубликуван доклад, поръчан от правителството на консултанти, туризмът може да създава 20% от БВП на Гърция и едно от всеки четири работни места към 2020 г.

"Големите кризи са и възможност за промяна. Не искаме да бъдем свидетели само на една година съживяване, искаме тенденцията да бъде постоянна. Не е лесно", посочи Рецос.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 6 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 16 минути

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 32 минути

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 47 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

България Преди 52 минути

Това стана след 30-минутната почивка, която обяви председателят на НС Росен Желязков след неуспешната регистрация първия път

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 59 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия