8

Н е отиваме на преговорите да дадем нещо, да дадем името Македония, както твърдят някои, отиваме да вземем обратно нещо, дадено преди 70 години, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в Солун след среща с кмета на града Янис Бутарис.

Ратифицирахме договора за приятелство с Македония

 

Македония: В Ню Йорк ще се проведе битката за името ни

Гърция отхвърли името за Македония, Скопие отговори

„Ние сме в преговори, които са деликатни, критични, предприети са стъпки напред. Продължаваме да защитаваме национална позиция и когато вече съм в Солун, в Македония, искам да го кажа, защото чувам някои да казват, че не дават името. Ние сме тук, опитвайки се да си върнем нещо, не да даваме. Да вземем нещо, което преди 70 години е дадено, от други, не от нас”, каза гръцкият премиер, обяснявайки, че съседната страна и в рамките на Югославия, и след разпадането ѝ използва името Македония „никакво друго определение”.

Ципрас не обясни, защо не е в Ню Йорк, където се водят преговорите, но посочи, че името без определение „насочва към античния гръцки свят и голямото културно наследство на гръцката Македония”, а в преговорите Атина се стреми това да си го върна, нещо, което „не е лесно”.

„Това е съчетаването на привидно противоположни понятия, имат държавен субект, който 70 години се нарича Македония, а няма нищо общо с Александър Велики и с този исторически процес. Те са със славянски и албански корени, и го признават. Това означава, че ако получим определение пред името Македония, ще е голяма победа и още по-голяма ще е да се договорим, че едно е нашата Македония, което идва от дългата традиция на гръцкия античен свят, а друго е тяхната традиция и културна символика”, каза Ципрас.

Той подчерта, че Гърция нито игнорира, нито мисли, че Македония няма традиции или културно наследство, но става дума за две различни неща.

Гръцкият премиер добави, че е време двете страни да съществуват заедно, да си сътрудничат и да живеят в мир в полза на целия регион.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@