10

П резидентът на Русия Владимир Путин пристигна в Женева. Следобед той ще проведе в швейцарския град първите си двустранни преговори с президента на САЩ Джо Байдън, който е тук от вчера и вече проведе срещи с президента на Швейцария Ги Пармлен и с външния министър Игнацио Касис, предаде ТАСС.

По-рано говорител на женевското кантонално правителство съобщи за агенцията, че Русия не е отправяла към Швейцария молба за протоколно посрещане на Путин на международното летище в Женева. Той поясни, че протоколни посрещания на държавни глави на летището се правят при държавни визити. Когато обаче става дума за срещи на върха и международни форуми, подобно посрещане може да се състои по молба от съответната страна.

Путин и Байдън ще разговарят във вилата "Ла Гранж" край Женевското езеро.

Очаква се руският президент да бъде посрещнат там от швейцарския си колега, после да пристигне американският държавен глава и тримата да излязат навън за обща снимка. Отделно ще бъдат снимани Байдън и Путин.

Швейцарският президент ще произнесе приветствено слово, след което американският и руският му колега ще започнат преговори - отначало в тесен състав, после с участието на делегациите си. Предвижда се срещата в тесен състав да продължи около час, а тази в разширен да бъде разделена на две части и да продължи до около 18 ч. (19 ч. българско време). След преговорите Путин и Байдън ще дадат отделни пресконференции.

Първото пътуване в чужбина на американския президент Джо Байдън, откакто встъпи в длъжност, цели

да покаже подновеното приятелство между САЩ и техните съюзници, противопоставено на автокрациите. Тази демонстрация на единство ще бъде подложена на проверка при неговата среща с руския президент Владимир Путин, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Байдън завърши вчера последната от трите си срещи на върха с най-верните съюзници на САЩ, срещайки се с лидерите от Г-7, НАТО и Европейския съюз.

Според американски служители обиколката му е успяла да обедини водещите демокрации в света срещу влиянието на авторитарни държави като Китай и Русия. Но под повърхността продължава да има разногласия - едно от най-значимите от тях е свързано с въпроса колко сериозен натиск да се оказва върху Китай. Анализатори смятат, че това засилва необходимостта Байдън да стабилизира отношенията с Москва, за да се съсредоточи върху Пекин, коментира изданието.

Китай и Русия се стремят да покажат своя засилващ се съюз срещу САЩ преди толкова очакваната среща на върха между Байдън и Путин в Женева, отбелязва в. "Вашингтон таймс".

Джо Байдън и Гай Пармелин
Джо Байдън и Гай Пармелин Източник: Getty Images/Guliver

Байдън използва съживените отношения на САЩ със съюзниците от НАТО и ЕС като средство за влияние преди първата си среща с Путин, откакто встъпи в длъжност. Москва и Пекин обаче също имат лостове за влияние.

"Китай и Русия са единни като планина и нашето приятелство е неразрушимо", каза говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян, след като по-рано самият Путин похвали Китай, като заяви в телевизионно интервю, че Москва и Пекин са "развили отношения на стратегическо партньорство", каквито "преди това не са били постигани в историята на нашите страни" .

Според западни анализатори Китай и Русия се подкрепят взаимно като авторитарни съперници на САЩ в момент, когато Байдън се стреми да събере съюз от демократични правителства, за да поддържа либералния международен ред и да докаже, че западните държави могат да имат превъзходство в икономическо и военно отношение над все по-настъпателния китайски комунистически режим в развиващия се свят, посочва изданието.

Един от основните въпроси на срещата между Байдън и Путин е дали САЩ и Русия могат да работят заедно за осъвременяване на споразуменията за контрол на ядрените оръжия от времето на Студената война, така че Китай, който има над 300 ядрени бойни глави, да се включи в нова глобална стратегическа архитектура за неразпространение на ядрените оръжия.

Засега китайски представители се противопоставят на американските призиви Китай да участва в бъдещи споразумения за ядрените оръжия. Пекин също така остро разкритикува антикитайските според него нагласи на срещите на върха на Г-7 и НАТО. В изявление тази седмица НАТО посочи Русия и Китай като потенциална заплаха за продемократичния глобален ред.

Срещата между Байдън и Путин ще бъде внимателно наблюдавана от Пекин.

Близкият до Китайската комунистическа партия в. "Глобал таймс" цитира китайски експерти, според които "най-голямото очакване за Байдън" на срещата е да "стабилизира отношенията между САЩ и Русия и да създаде възможно най-голям разнобой в китайско-руските връзки". В статията се изтъкваше, че "това няма да проработи", отбелязва "Вашингтон таймс".

Преди почти 50 години Хенри Кисинджър - съветник по националната сигурност на тогавашния американски президент Ричард Никсън - предприе тайна мисия в Пекин, довела до подобряване на отношенията между САЩ и Китай. Половин век по-късно затоплянето приключи. Основен елемент в първото пътуване на Байдън като президент е необходимостта от демократични съюзи срещу нарастващата мощ на авторитарните режими и макар вниманието сега да е насочено към срещата му с Путин, истинският фокус на американското правителство е върху Китай.

Поведението на Китай във връзка с пандемията от коронавируса, търговията, човешките права и други въпроси основателно буди сериозна тревога в международен план, но това, което стои в основата, е китайският възход и упадъка на американската мощ, коментира в. "Гардиън".

Байдън признава, че американско-китайското съревнование ще се определя до голяма степен от представянето на САЩ. Америка се върна, заяви той тази седмица. Но сега ние живеем в многостранен свят и позицията на САЩ ще зависи не само от стремежа към икономическо и технологично превъзходство, но и от излекуването на американската политика и общество, изтъква изданието в редакционна статия.

DW: Разделяй и владей: за какво ще си говорят Путин и Байдън

Държавният секретар на САЩ призова Русия да спре с "опасните и агресивни" действия към Украйна

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 2 минути

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 минути

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 1 час

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 1 час

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 1 час

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 2 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 3 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

България Преди 3 часа

По думите му "страшното е за децата до едногодишна възраст, особено за бебета, които не са навършили двумесечна възраст"

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 3 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 4 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 4 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 4 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена