12

М алайзийски депутат стана обект на ожесточени критики в сряда, след като заяви, че жените, които отказват секс на мъжете си ги подлагат на „психическо и емоционално насилие“, предаде агенция Франс прес (AFP).

Мохамед Зулкифли Юисо, мюсюлманин и

депутат от управляващата коалиция заяви по време на парламентарен дебат относно домашното насилие, че мъжете също често страдат, но от емоционално, вместо от физическо насилие.

„Макар да се твърди, че мъжете са по-силни от жените, има случаи, при които жените в крайна сметка нараняват или извършват злоупотреба спрямо съпрузите си“, заяви той.

Арестувана, защото е без мъж – случаят „Дина Али“

Две саудитки в затвора, съветвали жена да се измъкне от съпруга си

„Обикновено това включва жени, които проклинат мъжете си – това е емоционално насилие. Те обиждат съпрузите си и отказват да задоволят сексуалните им нужди. Всичко това са психологически и емоционални злоупотреби“, категоричен е депутът.

Марина Махатир, виден активист за правата на жените, заяви, че възгледите на народния представител са „основани на невежество“.

„Жените имат право да кажат „не“ на секса – остаряло схващане е, че когато се ожениш, притежаваш тялото на жената“, заяви тя.

Махатир е категорична: „Това не е така. Смешно е да се твърди, че жените злоупотребяват с мъжете си, ако им откажат секс“.

58-годишният Юисо заяви също така, че отказването на един мюсюлманин правото му да има втора съпруга, също се оказва злоупотреба. Мюсюлманите в Малайзия могат да имат до четири съпруги, но трябва да получат разрешение от ислямски или шериатски съд, за да се оженят повече от веднъж.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@