18

М иналата пролет, лидерът на демократите в Конгреса Нанси Пелоси направи грешка на езика в телевизионно интервю и без да иска нарече Тръмп „президента Буш”. След което бързо се поправи, драматично сложи длани на гърдите си и погледна нагоре:

„Извинявайте, президент Буш, не съм вярвала, че ще дойде ден, когато да се моля вие да бяхте президент”.

Фройд би казал, че грешките на езика разкриват нещо, което човекът си е мислил. Неговият ученик Карл Юнг обаче щеше да отиде по-далеч и да каже, че грешката на Пелоси разкрива нещо, което всички си мислят.

Действително, приликата между Тръмп и Буш започва да става все по-интересна.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ДОНАЛД ТРЪМП В ГАЛЕРИЯТА НИ

В рамките на последните десет дни, Доналд Тръмп замени двете най-ключови фигури във външната политика и сигурността - държавния секретар Рекс Тилърсън и съветника по националната сигурност ген. Мак Мастър – съответно с Майк Помпео и Джон Болтън.

Тази промяна е толкова значима, че най-вероятно след години ще се говори за два периода в администрацията на Тръмп – преди и след назначаването на Помпео и Болтън.

Тръмп размести фигурите в САЩ, Тилърсън напуска

Знаците за уволнението на Тилърсън - Иран и Северна Корея

От войната във Виетнам насам, има три школи във външната политика на републиканците – умерени реалисти като Буш старши и неговия съветник Брент Скаукрофт, които си представят американската външна политика като сложна дипломатическа стратегия, която се разгръща с помощта на международните институции и американските партньори.

Неоконсерватори като Буш младши и неговия зам-секретар на отбраната Пол Уолфоуиц, които искат да разпространяват американското влияние като разпространяват демокрация и когато се налага – да използват сила.

Какво научихме от разследването на Мълър

Първи „жертви” на разследването: Тръмп-Русия

Тръмп упрекна главния прокурор, че не разслeдва кампанията на Клинтън

Реалполитически ястреби като Хенри Кисинджър, Бари Голдуотър и Дик Чейни, за които международните организации и идеологическите съображения са последна грижа , а по-важното е Америка да доминира противниците си по целия свят и с всички средства.

Майк Помпео и Джон Болтън са от третия вид. Помпео е казвал многократно в качеството си на конгресмен, че сделката с Иран е външнополитическа катастрофа, публично е защитавал идеята за военна интервенция срещу режима в Северна Корея и освен това е ревностен евангелист, който смята че войната с тероризма не е война на демокрацията срещу радикализма, а война между християнството и исляма. Болтън също е ястреб, служил на висока длъжност в Държавния департамент през първия мандат на Буш и като посланик в ООН през втория мандат.

Уволненият директор на ФБР: Имаше руска намеса

Тръмп се съюзява с врага - три неща, които трябва да знаем

Той също иска сваляне на режимите в Иран и Северна Корея, но това което ярко го отличава от неоконсерваторите е пренебрежението му към идеята за разпространяване на демокрация.

Болтън беше за войната в Ирак, но против последващото оставане на американците там и „държавното строителство”. Той критикуваше още през 2012 Барак Обама, че е фатално закъснял да влезе в Сирия и вече не се знае какво може да дойде след Асад, което е направило диктатора по-безопасна и легитимна опция.

Болтън няма идеологически скрупули по отношение на американските съюзници – няма значение дали си демократична държава, стига да си лоялен партньор – затова и подкрепяше оставането на Хосни Мубарак на власт в Египет.

Тръмп няма да депортира никого

Тръмп изглежда не е слушал Сешънс

Ново уволнение при Тръмп след скандали и псувни

Случайно изпуснатата дума на Нанси Пелоси сякаш се превърна в реалност. Администрацията на Тръмп във външната политика и сигурността започва да прилича на тази Буш младши – при това на по-религиозното и по-националистическото й крило.

Това се вижда не само от назначенията на Помпео и Болтън, но и от това на Джина Хаспел за директор на ЦРУ и дори от митата за внос на китайска стомана (Буш го е правил през 2002-2003) под предлога на националната сигурност.

Новите назначения като че ли много повече импонират на възгледите и инстинктите на самия президент. Както казахме в началото, един ден ще говорим за управлението на Тръмп преди и след тези рокади. Въпросът е само дали ще наричаме новия екип Тръмп-2 или Буш-3.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@