23

Ф ренският президент Еманюел Макрон беше бурно аплодиран в американския Конгрес, където беше поканен да произнесе реч, в която представи своята визия за света и за френско-американските отношения, предаде Франс прес.

За да изслушат речта на Макрон в пленарната зала дойдоха стотици членове на двете камари на Конгреса. Те посрещнаха топло Макрон, станаха на крака и го аплодираха три минути.

Някои от конгресмените дори скандираха „Да живее Франция!“.

Тръмп маха пърхот от рамото на Макрон: Сега е безупречен

Съпругата на Макрон – Брижит, дойде в пленарната зала няколко минути преди президента и също беше аплодирана от парламентаристите, които станаха на крака.

„Това е чест за Франция, за френския народ и за мен да бъда приет в това светилище на демокрацията, където е написана толкова много от историята на САЩ“, каза Макрон на английски език в началото на речта си. Той припомни, че Франция и САЩ имат една много специална връзка. Говорейки за тази специална връзка, Макрон се върна към споделената история на двете страни, започнала с френската подкрепа за Американската война за независимост.

Еманюел Макрон в Конгреса на САЩ
Еманюел Макрон в Конгреса на САЩ Източник: ЕПА/БГНЕС

Той припомни, че „нашите споделени интереси“ обединиха Франция и САЩ през XX в. по време на двете световни войни и през Студената война, предаде ДПА. В речта си пред американските конгресмени

Макрон се обяви срещу национализма и изолационализма и призова САЩ да останат предани на глобалните идеали

на сътрудничеството пред лицето на тероризма и на други предизвикателства.

„Ние можем да изберем изолационизма, оттеглянето и национализма – това е вариант. Това може да бъде изкушаващо за нас като временен лек за нашите страхове. Но затваряйки вратата към света, ние няма да спрем еволюцията на света“, каза Макрон, който се обяви срещу изоставянето на свободата и срещу илюзията на национализма.

Макрон призова за единство пред лицето на новите сериозни заплахи и предизвикателствата, които носи XXI в. и които „нашите предшественици вероятно дори и не са си представяли“. Той заяви, че сега Европа и САЩ трябва заедно да посрещнат и да намерят отговор на глобалните предизвикателства на настоящото столетие. Макрон добави, че действайки в сътрудничество, страните могат да запазят своята собствена идентичност.

Президентът на Франция каза, че светът се намира в критичен момент, че страните трябва да действат спешно като една глобална общност, за да защитят международни институции като ООН и НАТО.

В речта си пред конгресмените Макрон защити идеята за силен мултилатеризъм*

и каза, че това изисква и участието на САЩ.

Еманюел Макрон в Конгреса на САЩ
Еманюел Макрон в Конгреса на САЩ Източник: ЕПА/БГНЕС

„Това изисква – повече от всякога – участието на САЩ, тъй като вашата роля е решаваща за създаването и запазването на днешния свободен свят. САЩ са онези, които измислиха този мултилатеризъм. Вие сте сега онези, които трябва да ни помогнете, за да го съхраним и да го пресъздадем отново“, каза Макрон. Той повтори, че идеята за силен мултилатеризъм, няма да засенчи националните култури или идентичности. Макрон каза, че Европа и САЩ могат да работят заедно, за да изградят новия световен ред на XXI в.

В речта си Еманюел Макрон каза, че

Иран никога не трябва да притежава ядрено оръжие

и предложи да се сключи по-амбициозно споразумение по иранската ядрена програма в сравнение с настоящия договор, критикуван от Доналд Тръмп. „По отношение на Иран нашата цел е ясна. Иран не трябва да притежава никога ядрено оръжие. Не сега. Не след пет години. Не след 10 години. Никога“, заяви френският президент пред конгресмените. Пред Конгреса Макрон каза, че настоящата сделка по иранската ядрена програма не е перфектна, но тя трябва да остане в сила, докато не бъде изготвен документ, който да я замени.

Френският президент засегна и споразумението за климата, от което Доналд Тръмп изтегли страната си. Макрон призова за съвместни усилия, за да „направим нашата планета велика отново“. Той изрази надежда, че един ден САЩ отново ще се върнат към Парижкото климатично споразумение.

„Нека да се изправим пред истината. Няма резервна планета“,

каза Макрон и конгресмените го аплодираха бурно.

Еманюел Макрон подчерта и необходимостта от борба срещу все по-разрастващия се вирус на фалшивите новини. Той предупреди, че лъжите, разпространяващи се онлайн, застрашават свободите по света. „За да защитим нашите демократически ценности, ние трябва да се борим с все по-разпространяващия се вирус на фалшивите новини, които пораждат опасност от зараза на хората с неоправдани страхове и въображаеми рискове“, каза Макрон. По думите му

„без правдива информация няма реална демокрация“.

Досега пред двете камари на Конгреса са говорили осем френски президенти, сред които Шарл де Гол, Франсоа Митеран, Жак Ширак и Никола Саркози. Преди да произнесе речта си, Макрон разговаря с Пол Райън, председателя на Камарата на представителите на Конгреса. Той разгледа и библиотеката на Конгреса.

*в международните отношения мултилатеризмът се отнася до съюз между няколко страни, преследващи обща цел

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@