17

П рез 2015 г. международна група учени и инженери стартираха проекта UFODATA, посветен на систематичното научно изучаване на неидентифицирани летящи обекти. Вижте повече във видеото от канала НЛО на VBOX7.

Основните реализатори на този проект са доктор Марк Родер, научен директор на Центъра по изследване на НЛО на астронома Алън Хайнек, и политолога Александър Венд от университета на Охайо.

В екипа им са и хора като Филип Айлирис работещ за Европейската космическа агенция, разследващата журналистка Лейси Кийн и Кристъфър Мелън, който дълги години е работил в системата на Пентагона.

Те успяват да реализират идеята си за създаването на глобална мрежа от автоматични станции за наблюдения, за да се контролира небето във формат 24/7 в търсене на НЛО.

От 2015 година до днес са разположени няколко десетки работни станции за целта, като засега само част от тях работят на непрекъснат режим и имат координация помежду си.

За определяне на произхода на неидентифицираните летящи обекти, учените използват специална апаратура за извършване на полева спектрометрия в реално време, като това им помага с голяма точност да определят дали обектът в небето не е нещо познато и напълно нормално.

Ръководителят на проекта, доктор Марк Родер смята, че всеки пробив в нашето разбиране на феномена НЛО изисква разрив с миналото.

Днес трябва да изучаваме НЛО по същия начин, както и другите науки изучават своите конкретни обекти. Според него, това не е проста задача, но е възможно да се направи благодарение на съвременните постижения в технологиите.

Авторите на проекта смятат, че повечето сигнали за НЛО лесно могат да бъдат идентифицирани като природни или техногенни явления и обекти. Затова проектът UFODATA е насочен към изучаване на много малък сегмент от данни, които все още е невъзможно да се обяснят.

Интересното че, че според част от участниците в проекта UFODATA не смятат, че НЛО представляват проява на извънземен разум, докато други са на обратно мнение. В рамките на проекта учените се надяват да разберат повече подробности за наистина загадъчните явления.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@