1
В е егата на юлския следобед блесна още една звезда на Famous Алеята на славата.

Почитателите на Васил Найденов го посрещнаха с аплодисменти и цветя пред столичното кино "Арена Младост".

Водеща на церемонията по официалното откриване на неговата звезда беше актрисата Силвия Лулчева.

Почетният плакет и 24-каратовата звезда бяха връчени на певеца от неговия колега и член на журито - музикантът от група "Тангра" Константин Марков, който призна, че за него е истинска чест да бъде част от това събитие.

"С Васил сме приятели от много години, дори имахме общо турне в Канада. Той заслужава наградата, защото тя е признание за цялостния му принос към музикалната култура!", обясни Марков, който бе и основател на рокрадио "Тангра".

Васил Найденов е започнал кариерата си преди точно 40 години, първоначално като музикант, тъй като учи пиано в Естрадния факултет на Консерваторията, разказват негови биографи.

Преди да започне солова кариера като певец, е бил вокалист на групите "Диана експрес" и "Тангра". От този период нашумява с баладата "Синева" на композитора Александър Йосифов.

През 1979 г. е големият му пробив -

"
Предутрин" на Любомир Денев печели първа награда на фестивала "Златният Орфей", а песента от тв филма "Адаптация" (Спри, не си отивай...) по музика на Митко Щерев е избрана за "Мелодия на годината".

Следват хитове като "По първи петли", "Любовта продължава", "Угризение", "Телефонна любов", "Сбогом казах", "Чудо", "Тишина", "Клоунът", "Болката отляво", "Сбогом, моя любов", "Седем пъти".

Неговата сила продължават да са баладите, макар че в репертоара му има и по-динамични песни като "Остани", неговата "Междучасие", "Нямаме време", "Казано честно", "Джули", "Сигурно", по-новите "Вали" и "Като слънце в огледало".

През последното десетилетие много популярна стана друга филмова песен в негово изпълнение, която звучи в "След края на света" на реж. Иван Ничев.

След това записва композицията на Стефан Димитров "Старата любов", която озвучава сериала "Хотел "България".

Негова специалност са и дуетите му с големи български певици като Богдана Карадочева
("Молитва за България", "Нова година") и Силвия Кацарова ("Огън от любов"), а с Лили Иванова пее в нейната "Стари мой приятелю".

"Чест е да получа тази награда от Косьо Марков,

с когото имаме една песен, в която се пее колко е важно да намираме време за хората около себе си!"

Това бяха първите думи на Васил Найденов, след като остави златния си подпис върху своята звезда във Famous Алеята на известните българи - и добави:

"Длъжен съм да благодаря на уискито, което ни е събрало днес тук, защото българските музиканти не могат без него. Искам да благодаря и на всички музиканти и текстописци, с които съм работил през годините.

Споделям наградата си с тях, защото всички те заслужават да имат своя звезда тук, на Алеята на славата!".

Зад идеята да се съберат на едно място имената на най-известните и успели българи, прославили страната ни по света, стои The Famous Grouse Scotch Whisky.

Историята на родната Алея на славата започва през 2005 г., а днес там могат да се видят звездите на емблематични личности като Димитър Бербатов, Лили Иванова, Васко Василев, Валя Балканска, Теодосий Спасов, сестри Малееви, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Веселин Топалов, Иво Папазов-Ибряма и др.

Номинациите се издигат от 9-членно жури, съставено от уважавани сънародници, които са се доказали професионално в различни области на живота, обясняват инициаторите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@