3
Кп пания за събиране на спомени обявиха на 28-та година от създаването си Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол.

Партнира им празнуващата 20 години Обединена българска банка (ОББ), която в 18 от тези години е единият от основните спонсори на летния фестивал край морето.

Домакин на фотоконкурса е фенстраницата на "Аполония" във Фейсбук: facebook.com/ApolloniaFestival.

Целта е да се съберат снимки от предишни издания на "Аполония", да се съхранят спомените на всички, които обичат Празниците на изкуствата и отдавна или не чак толкова, през миналия и през този век, са запечатали настроенията си с фотоапарат или с каквото и да е снимащо устройство.

Снимките могат да бъдат направени с цифров фотоапарат или да са дигитализирани копия на стари снимки, копирани на хартия.

Снимки се приемат само по електронна поща на адрес: fotokonkurs_obb@apollonia.bg. Краят е на 29 август 2012 г., 23:59 ч., часове преди откриването на 28-те Празници на изкуствата в Созопол.

Победителят ще бъде обявен на пресконференция на 30 август. Той ще е авторът на снимката, събрала най-много харесвания във страницата на "Аполония" във "Фейсбук".

ОББ ще му даде награда 300 лева, а "Аполония" ще му осигури пропуск за двама за фестивалните дни на тазгодишните Празници. Награди ще има и за авторите на снимките, които във "Фейсбук" ще бъдат класирани на второ и трето място.

Всички подробности по конкурса са публикувани в сайта на "Аполония" - apollonia.bg. 20 от участващите фотографии ще бъдат показани в изложба в Созопол.

28-та "Аполония" ще бъде открита на 31 август със

сензационен концерт на световни български артисти - сопраното Александрина Пендачанска и пианиста Людмил Ангелов.

Знаменитата оперна певица ще излезе на сцената на амфитеатъра в центъра на Созопол с програма песни от Волфганг Амадеус Моцарт, Рихард Вагнер, Рейналдо Хан, Клод Дебюси и Франсис Пуленк.

Людмил Ангелов ще й акомпанира, а сам ще изпълни пиеси от Фредерик Шопен.

Преди месец и половина двамата музиканти предизвикаха фурор в София, когато в чест на диригента Михаил Ангелов изпълниха заедно концертна ария от Моцарт на големия концерт в чест на неговата 80-годишнина.

Сега очакването е още по-голямо, защото сина на Михаил Ангелов - големия пианист Людмил Ангелов, българската публика вижда и чува сравнително често, докато доведената дъщеря на маестрото - Александрина Пендачанска, много рядко успява да вмести родната сцена в натоварения си световен график.

Александрина дойде за първи път на "Аполония" през 1989 г., току що  завършила Софийското музикално училище, но вече с блестящ дебют на оперната сцена като Виолета в "Травиата". Тогава тя и майка й - незабравимата Валери Попова (1945-2000) - пяха заедно в един изключителен концерт в църквата "Св. Св. Кирил и Методий".

Второто й участие на "Аполония" беше през 1999 г., когато пя в амфитеатъра със съпровод на Плевенската филхармония и диригента Георги Нотев.

Людмил Ангелов е редовен и обичан участник в "Аполония" още от 80-те години на миналия век. Той е първият носител на учредената през 1999 г. от Фондация "Аполония" награда "АПОЛОН ТОКСОФОРОС", която се присъжда всяка година при откриването на Празниците на изкуствата за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Участията на Александрина Пендачанска сега няма да приключат с концерта. Съпругът на певицата Найо Тицин ще покаже на 1 септември документалния филм "Лице в лице с Агрипина" (Facing Agrippina). Александрина Пендачанска е централна героиня на филма, разказващ за берлинската постановка на написаната преди 300 години опера "Агрипина" от Георг Фридрих Хендел.

И още един път Александрина Пенданчанска ще бъде в центъра на интересно събитие в Созопол.

На 1 септември от 11 ч. с нейно участие ще бъдат открити първите по рода си срещи със звезди, наречени "Цената на успеха". В продължение на час зрители ще имат възможност да зададат въпроси на знаменитото българско сопрано.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@