3

Н ово проучване на университета Гьоте във Франкфурт разглежда над 50 хил. деца, на възраст между 8 и 12 години, в опит да дешифрира техните нива на щастие въз основа на страната, в която живеят, пише medicaldaily.com.

За целите на изследването децата са били питани за семейството им, семейния живот, за приятелствата, притежанията, училищният живот, мястото, на което живеят, използването на времето им и за личното им благополучие.

Учените установили, че

децата в европейските страни са по-щастливи с приятелствата си, отколкото децата в други страни, но интересното е, че децата в Африка са по-щастливи от живота си в училище.

78% от децата в Турция определят живота си като щастлив, в Румъния – 77%, докато в Южна Корея само 40% от децата биха казали, че са щастливи.

Въз основата на това проучване става ясно, че

децата в Норвегия са най-грамотни относно правата на детето, като 77% от тях са заявили, че знаят какви са правата на децата. За сравнение - такива познания имат едва 36% от децата в Англия.

"Докладът съдържа важни послания за политиците, специалисти, родители и всички заинтересовани от подобряване на качеството на живот на децата", казва  авторът на изследването проф. Ашер Бен Арие

Трудно е да се измери щастието на едно население, но

последните проучвания показват, че Швейцария, Дания, Исландия, Норвегия и обикновено заемат първите места, когато става въпрос за най-щастливите страни в света.

Същото важи и за детското щастие.

Изследването ще бъде представено в Европейския парламент в Брюксел.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@