По-хубаво ли е виното, отлежало в морски дълбини
Източник: Thinkstock/Guliver
3

И талиански маркови вина отлежават в морски и езерни дълбини. Французи пък превръщат идеята в научен експеримент, който ще продължи 50 години.

Водата, смятана за разредител убиец на доброто вино, бе превърната от двама италиански производители в естествена среда за отлежаване на благородната напитка с хилядолетна история.

Пръв експериментира с идеята Пиеро Лугано, който е собственик на малката, но елитна винарска изба "Бисон" в Киавари, близо до Генуа, в областта Лигурия.

"Оглеждайки се наоколо, се сетих за потъналите галеони - старите платноходни кораби, датиращи още от XIV век, в които често пъти са открити храни и вина с отлично запазени вкусови качества. Съчетах моите две страсти - виното и морето - и реших, че именно морското дъно може да се окаже идеална среда на дълбочина 60 метра, постоянна температура от плюс 15 градуса, полумрак, налягане и още редица фактори за отлежаване на шампанизирано вино с изключителни качества", споделя винопроизводителят.

През 2009 година той пуска първите контейнери с 6500 бутилки в залива Портофино. Марката се нарича с подобаващото име Abissi-Riserva Marina di Portofino (Дълбини, морска резерва от Портофино). Шампанизираното вино отлежава една година при нормалните за винарска изба условия и 18 месеца на дъното на морето. Продава се на необявена цена само по поръчка, като сега производителят приема заявки за реколтата 2012 година.

Идеята допада и на Алесандро Белингери, също собственик на винарска изба в Италия, който обаче признава, че я взаимствал не само от колегата си в Киавари, но и от съседна Хърватия.

"Бях чел, че в края на 90-те години на миналия век хърватите са правили първите експерименти. После разбрах, че винарската изба "Бисон" в Лигурия е пробвала да шампанизира вино под вода в Портофино. Попитах се: Защо да не го направя и аз?", разказва 35-годишният производител на 15 000 бутилки годишно.

Проблемът е, че неговата изба е в малката община Артоне, в подножието на Алпите в областта Ломбардия, и е твърде отдалечена от моретата, които обграждат Италия. Това не го обезкуражава и той се насочва към близкото планинско езеро Изео. Нещата обаче се оказват сложни. Необходими са над 20 разрешителни от местни управи и асоциации.

В дълбините на езерото може да се спуска само специалният робот на Гражданска защита, а контейнерите с бутилките трябва да отговарят на определени изисквания.

След двегодишни бюрократични борби Белингери пуска в езерото първите 1500 бутилки през юли 2011 година. Виното се нарича "Наутилус" и е шампанизирано по италианския метод, който за разлика от френския не допуска добавяне на захар. Престоява една година под вода на дълбочина 40 метра при температура плюс 4 градуса и постоянно налягане 4 бара. Пред да бъде пуснато в езерото, както и след изваждането му, прекарва два периода по 6 месеца в избата.

Френски производител превърна технологията в грандиозен научен експеримент, който ще трае 50 години.

Повод за това е откриването през 2010 година на потънал кораб в акваторията на Оландския архипелаг - група от 60 обитаеми и 6 хиляди необитаеми острови в Балтийско море между Швеция и Финландия. Корабът е претърпял крушение през 1880 година. Сред останките са намерени 168 бутилки с надпис VCP, който е емблема на прочутата френска фирма за производство на шампанско "Вьов Клико Понсарден" (Veuve Clicquot Ponsardin), основана през 1772 година. Тя е била главен доставчик на руския императорски двор, известен с обилната си консумация на френско шампанско.

Фирмата е получила 10 от намерените в морето бутилки и е започнала серия от анализи.

Две години по-късно една бутилка е отворена за дегустация със зашеметяващи резултати. Следите от характерния перлаж (въздушните балончета във верижна форма) са едва забележими, но виното е съвършено запазено. Очевидно за това е допринесла фирмената производствена традиция, качеството на бутилките, на тапите и на печатите.

Каква обаче е ролята на специфичните за морското дъно условия, които включват липса на светлина, постоянна температура и неподвижност? Ще могат ли тези условия да се използват в бъдеще за индустриално отлежаване на шампанско?

В търсене на отговор на тези въпроси френските специалисти са разработили специален контейнер, в който са поставени вина с прочутите жълти етикети на "Вьов Клико Посарден".

Преди два месеца контейнерът е пуснат на 40 метра дълбочина в близост до останките от потъналия кораб. Започва период на дълго и скъпоструващо постоянно наблюдение, което ще продължи половин век.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 4 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 6 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 7 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 7 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 8 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 9 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 9 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 9 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 9 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 9 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 10 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 10 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 10 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове