Нова телевизия и Би Ти Ви - кой е по-благороден
Началото на Байландо   
Източник: bailando.novatv.bg
23

Нова телевизия и Би Ти Ви отново се сблъскаха челно в националния ефир, едва дочакали края на отпускарския сезон.

Целите на двете телевизии с национално покритие този път са (почти) изцяло благотворителни и заслужават уважение и поклон, но в програмирането, както винаги, надделяват обичайните удари под кръста.

Съзнателното излъчване по едно и също време на благотворителните програми "Байландо"  (bailando.novatv.bg) и "Великолепната шесторка" (btv.bg/shows/velikolepnata-shestorka) може да компрометира всичките им почтени усилия и амбиции.

Този път с "Байландо - сцена на мечтите" Нова ТВ взе първоначален аванс, успя да привлече вниманието и искренно да развълнува, както твърдят от телевизията, близо 1,700 млн. зрители в началото.

На това съобщение Би Ти Ви незабавно реагира и го нарече невярно и манипулативно - не били толкова зрителите, по-малко били, но колко точно - не е ясно...

На третата вечер по същото време започна да излъчва своя благотворителен проект и Би Ти Ви - втория сезон на "Великолепната шесторка".

Едва ли блатородните цели печелят от това особено съревнование...

"Байландо" на испански език означава танцувайки,

но важнато разлика спрямо всички подобни риалити шоу програми досега е, че са представени истории и драми на конкретни, обикновени, публично неизвестни хора.

24 души пеят или танцуват не за да станат звезди, а за да сторят добро на хора, нуждаещи се от помощ.

В тази трогателна амбиция са се съгласили да им помагат 24 истински звезди, а целта е зрителите да бъдат спечелни за благородната кауза, като оценят нейната значимост и усилията на двамата й защитници на сцената, като гласуват с есемес.

Само че, този път, за разлика от предишни подобни вотове, той струва не 1,20 лв., а само 29 или 30 стотинки.

Дванадесет двойки ще се състезават в пеенето, други 12 - в танците.

"Единствените, които ще получат подкрепа от "Байландо", са тези, които ще накарат зрителите да съпреживеят личната им история, ще покорят България с упоритостта си в нелекия път, който изисква сбъдването на мечта", казва продуцент на предаването.

В центъра на вниманието наистина са самите хора:

Желяз Турлаков е на 34 години. Попаднал под влиянието на наркотиците 16-годишен. Десет години прекарал в центрове за лечение в Германия, Испания и Италия и успял да преодолее зависимостта си. Основал една от двете законни комуни за лечение на наркомани в България, сега иска да основе нова. Пее със социоложката Мира Радева.

Рада Рачева е на 14 години и мечтае да осигури дом на деветчленното си семейство. Имат малък семеен бизнес. Сменяли са жилището си 12 пъти. Днес всички живеят в къща в покрайнините на Пловдив, която могат всеки момент да загубят заради невъзможност да изплащат кредита. Семейството на Рада е в беда и защото една от нейните сестри страда от левкемия. Рада пее заедно с Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

Кристиян Григоров, 16-годишен, е ученик от Етрополе. Доскоро е бил прикован към инвалидна количка, в момента се подлага на рехабилитация. Направил е първите си крачки в Детското ортопедично отделение в Горна Баня. Мечтае да обнови остарялото медицинско оборудване в клиниката. Преди време той участва във "ВИП Брадър" и трогна всички с уникалния си глас. С него пее журналистката Маргарита Михнева.

Богдана Митова (22) е певица, която тази година ще завърши висше образование. Участва, за да помогне на своя приятел Емил, страдащ от физическо увреждане. Богдана иска да събира средства за построяването на достъпни къщички за хора с увреждания, в близост до рехабилитационния център в град Павел Баня. Дидо от D2 пее с нея.

Асен Йорданов (23) е състезател по шортрек. Мечтае за модерна зимна пързалка, съобразена с последните изисквания. В България има само две пързалки в окаяно състояние. Българските спортисти, занимаващи се с шортрек, хокей и фигурно пързаляне са принудени да се готвят в чужбина срещу много пари. Асен пее с българската звезда в този спорт Евгения Раданова.

Николай Дойчев е 16-годишен хип-хоп танцьор. От 10 години се грижи за майка си, болна от рак. След 9 операции, сега тя се чувства добре, но се нуждае от скъпи животоподдържащи лекарства. Ники танцува със Сантра.

Евгения Терзиева е на 19 години и се занимава професионално с модерни танци. Преди година, докато се учи да кара колело, сестра й претърпява тежък инцидент, който оставя белези по лицето й. Евгения иска да събере пари за сложна лицева операция на по-малката си сестра и да върне усмивката на лицето й. Танцува с Владо от Young BB Young.

Росица Караджова (18) е с увреден слух. Загубила е баща си преди няколко години, майка й и сестра й също не чуват. Танцува от осем години в училище за глухи хора в Хасково, от три години се занимава професионално с танци. Мечтае да учи актьорско майсторство. Танцува с журналиста Христо Калоферов.

Венцислав Миланов е прекарал 26-те си години в дом за сираци. Прекъснал следването в Техническия университет, където има отлични резултати, заради липса на средства. Работи като готвач.Трябват му пари, за да завърши образованието си. Той пее с Нели Рангелова.

Теодора Недялкова (30) е омъжена с едно дете. Иска да помогне на своя брат да проходи отново. Той е на 33 години, бивш автомобилен състезател, преживял тежка катастрофа преди 5 години и от тогава е обездвижен. На Теодора й трябват 39 000 евро, за да доведе до щастлив край лечението. Пее с журналиста Иво Инджев.

Джема Зачири (30) е хардуерен специалист. Иска да помогне на сестра си, професионална състезателка по бадминтон, на която никой в държавата не помага финансово, да участва на Олимпиадата през 2012 в Лондон от името на България. Пее с актьора Антон Радичев.

Пенелопе О'Съливан (37) е родена в Барбъртън, Южна Африка и е начален учител. Със съпруга си живее в България. Опитва се да събере средства за създаване на защитен дом за деца с увреждания, за да могат те да бъдат интегрирани в обществото. Пее със Свилен от група „Остава".

Янка Белев (28) е родена в Братислава, живее в Габрово. Четиримесечното й бебе е родена с малформации. Янка и съпругът и са открили клиника в Санкт Петербург, където тяхната дърщеря може да бъде излекувана. Янка танцува с актьора Филип Аврамов.

Станимир Хасърджиев е 31-годишен лекар от Сливен, председател на Националната пациентска организация. Иска да създаде фонд за млади хора, нуждаещи се от животоспасяващо лечение. Танцува с Ширин Местан, съпруга на народния представител и зам.-председател на ДПС Лютви Местан.

Деян Симеонов (25) се надява да спаси Петко - студент в Бургаския университет, който страда от злокачествено заболяване. Преживял е много операции, но единствен изход остава трансплантация на стволови клетки. Част от сумата, необходима за лечението, е събрана, но са необходими още 40 000 евро. Деян танцува със спортистката Таня Богомилова.

Николай Ефтимов (33) е военен пилот, баща на две деца страдащи от аутизъм. Участва, за да събере средства за единственото частно училище в София, което се бори за деца страдащи от болестта. Танцува с актрисата Мая Бежанска.

Тени Омеде е 24-годишен нигерийски счетоводител, който живее в България от 6 години. Мечтае да докаже, че има истински музикален талант и да издаде собствен албум с български песни. Пее с Кичка Бодурова.

Даниела Събева (31), женена с едно дете, управлява психиатрично отделение. Иска да основе център в Ловеч, който да се грижи за възрастни хора с психични заболявания. Само два са подобните центрове в страната и тя се надява да направи трети. Пее с китариста и цигуларя Иван Лечев от ФСБ.

Нели Солакова е на 11 години  и пее чудесно. Иска да помогне на 20-годишната Ани, която има тумор в първоначален стадий, в своя десен глезен и скоро ще се подложи на 20-а операция. Ако тя е неуспешна, кракът ще трябва да се ампутира. Нели пее с Васил Петров.

Иглика Радилова (24) работи като аниматор и организатор на събития. Мечтата й е да заведе деца от българския Съюз на трансплантираните на 17-те Световни игри за трансплантирани в Швеция. Пее с оперния бас Юлиан Константинов.

Венцислав Ненков (26) от Благоевград професионално се занимава с танци. Учи се от режисьорката Цвете Янева, която страда от множествена склероза, но продължава да работи върху различни проекти. Вдъхновен от силния дух на тази жена, Венцислав иска да основе арт-център за деца с увреждания, предотвратяването на насилие над тях и  терапия с изкуство. Танцува с актрисата Параскева Джукелова.

Александър Бонев (21) е от Русе. След злополука най-добрият му приятел е прикован към инвалидна количка от 9 години. Алекс иска да му помогне да стане от количка и затова танцува с народната представителка Калина Крумова.

Светлана Такева (29) е самотна майка на две деца. Посветила се е на социални дейности. Мечтае да осигури терапия на още 150 деца с поведенчески проблеми, като подпомогне варненския център „Радост". Танцува с актьора Любомир Ковачев.

Мира Мохамед (28) е сервитьорка. Живее в Нови Искър, не е омъжена, има две деца. Дъщеряя й страда от детски церебрален паралич. Мечтата на самотната майка е да осигури лечение. Мира танцува с актьора Дидо Мачев.

Колкото повече хора приобщи мечтателят към своята кауза, толкова по-интересна ще е мечтата му, затова е ниска цената на гласуването, казват от Нова телевизия.

Водещи са актьорите Стефания Колева и Георги Мамалев. В журито са Нешка Робева, Васил Найденов, Татяна Лолова и Йорданка Христова.

Мечтата, която събере най-голямата подкрепа на зрителите, ще бъде сбъдната изцяло от телевизията. Но вече има стотици запитвания дали няма да бъде осигурена помощ за всеки участник.

Мисията на "Великолепната шесторка 2 - Семейство за всяко дете" по Би Ти Ви

е да събере средства за реформа на Дома за деца в Шумен.

"Каузата този път ще бъде начало на един дълъг процес, който отдавна трябваше да започне в България - затварянето на домовете за деца до 3 години.

Надали ще решим проблема, но силно и ясно ще кажем, че това трябва да започне в България, 20 години, след като преходът е започнал", казва журналистката Виктория Бехар, изпълнителен продуцент на новините в Би Ти Ви.

"Шансът на тези деца, ако са били до 3 години в дом, да бъдат осиновени и да намерят нормална среда намалява. Те продължават да живеят в тези домове... Ние смятаме, че с тази "Шесторка" ще дадем началото. Затваряйки един дом- дома в Шумен, може да започнем този процес.

Голямата битка е да се премахнат причините децата да бъдат изоставяни", казва Бехар.

Участници във "Великолепната шесторка" са популярни български изпълнители, които пеят в дуети с известни личности:

Йорданка Благоева, бивша световна рекордьорка на скок височина, Валентина Войкова, водеща на новини в PRO.BG, певицата Тони Димитрова, певецът, победител в Мюзик айдъл”, Тома, певицата Теди Кацарова, актьорътСветослав Пеев, автомобилният състезател и треньор Николай Мартинов, Атанас Пенев (Наско от БТР), Николай Йорданов, известен като Кольо Гилъна, синоптикът Емил Чолаков, фолкпевицата Бони, актрисата Албена Михова.

Дуетите са:

Теди Кацарова и Николай Мартинов,
Бони и Емо Чолаков,
Йорданка Благоева и Наско от БТР,
Тони Димитрова и Славчо Пеев,
Албена Михова и Тома,
Валентина Войкова и Кольо Гилъна

Изпълнителен продуцент на шоуто е "Глобал филмс", режисьор - Магърдич Халваджиян. На сцената заедно с водещата Ани Салич са музикалният продуцент Ангел Заберски и група "Акага".

Звездите ще участват в шоуто безвъзмездно.

"Байландо" по Нова телевизия се излъчва в понеделник, вторник и сряда, "Великолепната шесторка" по Би Ти Ви - в сряда и четвъртък. За всеки, който иска да се включи в благотворителните инициативи, покриването на двете програми в сряда, е загадка...

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия предупреди с "фатални последици" Запада

Русия предупреди с "фатални последици" Запада

Свят Преди 1 час

Рябков: Рисковете от пряк въоръжен конфликт между ядрените сили днес са високи

Протест пред Съдебната палата след убийството на жена в София

Протест пред Съдебната палата след убийството на жена в София

България Преди 4 часа

Поводът е поредната новината за убийство на жена

МВР отчете над 70% намаление на мигрантския натиск

МВР отчете над 70% намаление на мигрантския натиск

България Преди 6 часа

На границата ни на вход са задържани най-много граждани от Сирия и Афганистан

Загинал и ранени след страшна катастрофа край Сливен

Загинал и ранени след страшна катастрофа край Сливен

България Преди 7 часа

По случая е образувано досъдебно производство

,

Астронавти са блокирани в Космоса

Любопитно Преди 7 часа

Инженерите откриха пет отделни изтичания на хелий в системата за задвижване на космическия кораб

Украйна започна преговори за членство с ЕС

Украйна започна преговори за членство с ЕС

Свят Преди 7 часа

Стартът на преговорите в Люксембург бележи само началото на един продължителен процес

<p>102-годишна еврейка, преживяла Холокоста, на корицата на Vogue (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

102-годишна еврейка, преживяла Холокоста, на корицата на германския Vogue (СНИМКИ/ ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Това със сигурност е сред най-трогателните броеве в историята на изданието

България отговори на премиера на РС Македония Християн Мицкоски

България отговори на премиера на РС Македония Християн Мицкоски

България Преди 7 часа

МВнР: Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път

<p>Кризата на принцеса Даяна в 5 сутринта</p>

Бивш говорител на Даяна разказа за кризата ѝ в 5 сутринта след издаването на мемоарите ѝ

Свят Преди 7 часа

83-годишният Дики Арбитър е работил за кралското семейство от 1988 до 2000 г.

Какво е топлинен купол, причинил адските жеги в САЩ?

Какво е топлинен купол, причинил адските жеги в САЩ?

Любопитно Преди 8 часа

Подобни горещи вълни стават все по-горещи, по-дълги, по-големи и по-чести в резултат на глобалното затопляне

Украйна осъди Русия в Европейския съд в Страсбург

Украйна осъди Русия в Европейския съд в Страсбург

Свят Преди 8 часа

Делото е по обвиненията на Украйна в преследване на украинци

Русия забрани 81 български и европейски медии

Русия забрани 81 български и европейски медии

Свят Преди 8 часа

Москва обяви това като "ответна мярка" срещу ЕС

Тревожна тенденция: Епидемия от рак сред по-младите хора

Тревожна тенденция: Епидемия от рак сред по-младите хора

Свят Преди 8 часа

Повече от 375 000 случая на рак се откриват всяка година във Великобритания

Обвиниха бившите шефове на болницата в Раднево

Обвиниха бившите шефове на болницата в Раднево

България Преди 8 часа

Районната прокуратура в Стара Загора e внесла документа в съда

Осъдиха на 12 години затвор мъжа, който отвлече дъщеря си в Хамбург

Осъдиха на 12 години затвор мъжа, който отвлече дъщеря си в Хамбург

Свят Преди 8 часа

Обвиняемият в голяма степен е признал за престъпленията

Споразумение за номинация на Фон дер Лайен начело на ЕС

Споразумение за номинация на Фон дер Лайен начело на ЕС

Свят Преди 9 часа

Антонио Коща да бъде следващият председател на Европейския съвет