Утре по кината в Испания ще бъде пуснат документалният филм "elBulli: Cooking in Progress" на германския режисьор Гереон Ветцел.
Лентата ще разкрие пред зрителите неповторимия творчески и изследователски процес, който е протичал в кухнята лаборатория на световно известния ресторант на магьосника Феран Адриа "Ел Були", излъчван 5 пъти за най-добър ресторант в света.
"Това не е филм за кухня, а за креативен процес.
Фантастичен е за хора с предприемчив дух,
за да им се предаде посланието, че това не е толкова трудно, никак не е сложно, а че трябва да се влага страст в това, което вършим, да бъдем смели, да рискуваме".
Това заяви топкулинарът Феран Адриа, който вярва, че във филма е уловена есенцията на ресторанта в Барселона.
През двата часа на прожекцията зрителите ще се докоснат до целия творчески процес, който е необходим, за да стигне до новия сезон в "Ел Були" от затварянето на ресторанта и шестмесечното "отшелничество" на екипа на Адриа до създаването на нови шедьоври.
"Отначало мислех, че първите 15 минути може да са скучни, но то си е така - творческата работа е скучна, за да се стигне до "Еврика" работата е "проба-грешка".
Добре е, че хората ще видят как правим хиляда неща, за да излязат две добри", обяснява световно известният кулинар.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!