6

"За какво е нощта" – заглавието на тази американска пиеса, поставена в Театър "София" (sofiatheatre.eu), не е въпрос. По-скоро е описателна констатация - What the night is for – казва преводачът Харалампи Аничкин.

"Ситуацията е възможно най-банална – жена е завела мъж в хотелската си стая. Но пиесата е написана прекрасно" – обяснява режисьорът Николай Поляков.

И зрителите бързо разбират това, защото наред с наистина баналните за хотелска стая в непознат град нощем малко алкохол и повече секс на сцената най-много е говоренето. И чувствата.

Защото жена и мъж имат нужда да разнищят безпощадно животите си. А това означава - съпрузи, деца, познанства, връзки, изневери, работа, кариери.

И тяхната страстно започнала и ненадейно завършила любов (любов ли е било?) преди десет години...

Майкъл Уелър е доста успял драматург, пиесите му се играят в САЩ, Великобритания и по света. Освен с работата си в театъра Уелър е известен и като сценарист на филмите на Милош Форман "Рагтайм" и "Коса".

"За какво е нощта” е поредната сръчно написана драма, която описва човешки неща, бърка в сърдечни радости и неволи и оставя финала отворен за всеки. Драматургия, която изисква много от изпълнителите, защото им се отплаща щедро - когато успеят.

На камерната сцена на Театър "София” е актьорското семейство Милена Живкова и Ивайло Герасков. Дали близо 35-годишен брак помага на добрите артисти да изиграят убедително любовници? Първите зрители отговориха утвърдително с много аплодисменти.

Режисьорът Поляков си признава, че между истински съпрузи особено горещите сцени на сцената със сигурност са се получили по-добре.

А тези актьори имат опит зад гърба си – играли са семейни двойки и преди. Тук доказват, че е по-удачно да се обичат, отколкото да се ненавиждат на сцената (защото са имали и такива задачи).

Камерната сцена на театъра е находчиво преобразена от сценографа Невена Белева.

Премиерата на "За какво е нощта” е днес, а преди Нова година се играе и на 22 и 27 декември.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@