Театрите и новият сезон
Бойко Кръстанов (д) и Асен Блатечки в сцена от "Възвишение" по романа на Милен Русков, постановка на Иван Добчев в Пловдивския театър   
Източник: dtp.bg
2

З а първи път от много години голямото очакване и любопитство в началото на новия театрален сезон не е насочено към софийските сцени, а към Пловдив.

Въпреки нещастията, сполетели Драматичния театър, неговата премиера - "Възвишение" по едноименния изключителен роман на Милен Русков в постановка на Иван Добчев е сензацията тази есен. Миналата събота, в пловдивската Нощ на музеите и галериите трупата, начело с изпълнителите на централните роли Бойко Кръстанов и Красимир Василев направиха страхотен хепънинг по главната улица. След това Милен Русков и Иван Добчев отговаряха на въпроси на среща продължила над час.

Погледът към предстоящите афиши на театрите предполага, че съвременната българска драматургия доминира в репертоарните планове. След „Възвишение” на камерната сцена в Пловдивския драматичен театър вече се състоя премиерата на монодрамата "Речта на селския крал" от Румен Леонидов с участието на Дидо Манчев, постановка са на Елин Рахнев.

В София Народният театър „Иван Вазов” започва с нов текст на Георги Тенев, който той сам поставя. В "Злият принц" участват Владимир Пенев, Христо Петков, Цветан Алексиев, Явор Бахаров и др. Авторът представя своя прооект като "съврееменен трилър с морално измерение"

В Народния театър предстнои и премиерата на "Две" от Таня Шахова с режисьор Юрий Дачев, спектакъл посветен на Елисавета Багряна и Дора Габе в изпълнение на актрисите Бойка Велкова и Мария Каварджикова.

За голямата сцена Ивайло Христов започна репетициите на "Херкулес и авгиевите обори", непозната у нас пиеса на Фридрих Дюренмат. Първи сигнал за очакванията, свързани с този предстоящ спектакъл, е, че ролята на Херкулес изпълнява… Иван Бърнев.

Също в Народния театър Десислава Шпатова ще поставя полската пиеса"Всичко ни е наред” от Дорота Масловска, Григор Антонов ще режисира "Хубавата Клара" от Райнер Вернер Фасбиндер, а в края на сезона Нина Боянова ще работи по "Черният монах" - драматизация на разкази на Чехов.

След Нова година Георги Тенев ще режисира и друг свой текст - "Червената планета", в рамките на големия проект на сцената на Театрална работилница "Сфумато", наречен "Изчезващата човечност". Проектът обединява пет заглавия. Сред тях е пиесата на Стефан Иванов "Между празниците" с премиера през ноември. В "Изчезващата човечност"  участват ателието на Асен Аврамов - "Пулсиращият човек" с хореограф Мила Искренова, "Портрет на Мадона" от Тенеси Уилямс с режисьор Димитър Сарджев и "Нахлуването" от Фр. Зонтаг с режисьор Стилиян Петров.

Високи са очакванията към плана на създателите на „Сфумато” Маргарита Младенова и Иван Добчев за спектакъл със заглавие "Терминал 2" по случай 25 години от основаването на Театралната работилница.

В Младежкия театър "Н. Бинев" на 21, 22 и 23 октомври са премиерните представления на мюзикъла "Някои го предпочитат..." - авторска версия на режисьора Венцислав Асенов по легендарния филм на Били Уайлдър от 1959 г. Музиката е специално написана от неуморния театрален композитор Кирил Дончев. Двайсетина актьори ще танцуват и пеят на сцената:  Герасим Георгиев-Геро, Владимир Зомбори, Лилия Гелева, Койна Русева, Малин Кръстев и новата в тази трупа Веселина Конакчийска.

Но преди това, в понеделник, 30 септември в Младежкия започва поредният Панаир на младите - с "Кавказкият тебеширен кръг" от Б. Брехт, постановка на Ивайло Христов с неговите студенти от НАТФИЗ.

Мюзикъл ще има и за децата - "Пинокио", постановка на Андрей Аврамов.

С нова френска пиеса режисьорът Владимир Люцканов подготвя спектакъл с трима големи актьори –Стефан Мавродиев, който на 29 декември навършва 70 години, Марин Янев и Доси Досев.

Панаирът на младите в Младежкия театър се открива с "Кавказкият тебеширен кръг"от Брехт, постановка на Ивайло Христов
Панаирът на младите в Младежкия театър се открива с "Кавказкият тебеширен кръг"от Брехт, постановка на Ивайло Христов Източник: mlt.bg

В Театър "София" преди два дни Крис Шарков представи своята версия на Шекспировата "Напразни усилия на любовта" с най-младите актьори от трупата.

Лилия Маравиля, Мария Статулова и Ириней Константинов са звездите в знаменитата комедия на Бранислав Нушич "Г-жа министершата", постановка на Недялко Делчев. Премиерата предстои.

Следващи постановки са Welcome America! от Матей Вишнек, постановка на Тея Сугарева, и "Вампир" от Антон Страшимиров с режисьор Василена Попилиева.

В Малък градски театър "Зад канала" Мариус Куркински е готов с новата си режисьорска работа - позабравената "Лодка в реката" - три едноактни пиеси по Николай Хайтов - "Пътеки", "Лодка в гората" (с Иво Аръков и Луиза Григорова) и "Кучета".

"Лодка в гората" по Николай Хайтов е нова постановка на Мариус Куркински в Малък градски театър "Зад канала"
"Лодка в гората" по Николай Хайтов е нова постановка на Мариус Куркински в Малък градски театър "Зад канала" Източник: theatreoffthechannel.org

Сатиричният театър "Алеко Константинов", с нов директор - Здравко Митков,  разчита главно  на телевизионната популярност на актьори. Предвижда се в спектакъла "Скакалци" от Ст. Л. Костов да участва целият екип на естрадното шоу "Комиците", излъчвано по Би Ти Ви.

С открито комерсиална насоченост е и постановката на "Всички в леглото" от Питър Куилтър с режисьор Веселин Ранков и с участието на Александра Сърчаджиева, Нона Йотова и Красимир Ранков.

Героят на Николай Урумов печели шестица от тотото в спектакъла "Прах в очите" от унгарския драматург Дьорд Шпиро, постановка на Владлен Александров на камерната сцена "Методи Андонов". Героите - мъж и жена, удрят джакпота, за който са мечтали години наред. Двамата обаче се оказват неспособни да превъзмогнат последиците от внезапното си забогатяване - срещу пари не могат нито да върнат обратно миналото си, нито да подредят бъдещето си.

Първата премиера в Сатиричния театър вече мина - на монопиесата "Тиква!" от Александър Урумов с участието на наградения с "Аскеер" тази година за изгряваща звезда Димитър Живков.

Твърде амбициозен проект на трупата е драматизацията на Юрий Дачев по "Златният телец" от Илф и Петров с режисьор Бина Харалампиева и Калин Врачански в ролята на Остап Бендер.

И в „Скакалци”, и в „Затният телец” на сцената ще бъде непознаващата умора и покой 91-годишна неповторима Стоянка Мутафова.

В Бургаския театър "Адриана Будевска" Йосиф Сърчаджиев постави "Есенна соната" от Бергман с Димитрина Тенева, Ива Папазова, Юрий Ангелов и Радена Вълканова, а популярната поп певица Тони Димитрова ще се появи на сцената в "Диагноза Едит Пиаф".

Вече се играе и новата пиеса на Алек Попов "Ковачи", за която авторът на "Мисия Лондон" и "Черна кутия" казва: "Живеем в свят задръстен от клишета. Какво точно означава да си „европеец"? Каква заплата трябва да имаш, каква кола, какви чорапи, какъв нос?... И колко руса трябва да е жена ти, за да си „щастлив европеец?"

Във Варненския театър "Стоян Бъчваров" на дневен ред са трилърът "Талантливият мистър Рипли", постановка на Стайко Мурджев, и черната комедия "Канкун" от Жорди Галсеран с режисьор Стилиян Петров.

До края на сезона проф. Пламен Марков ще постави "Измяна" от Харолд Пинтър и "Ревизор" от Гогол.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 32 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 40 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 3 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 4 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия