1
Номинираният за "Оскар" исландски режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон ще оглави международно жури за конкурса на 15-ия "София филм фест" (СФФ). От 1978 г. той е сред основателите на Фестивала в Рейкявик, а през 1987 г. основава Исландската филмова корпорация.

Като режисьор Фридриксон печели международно признание с филма си "Деца на природата", който е номиниран за "Оскар" за чуждоезичен филм. В София режисьорът ще представи най-новия си филм "Мама Гого" (Mamma Gogo).

Петнадесетият "София филм фест" ще се състои от 4 до 13 март в София  с допълнителна програма от 14 до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

През миналата година СФФ получи признание от Международната федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) и бе акредитиран като състезателен фестивал със специализиран конкурс - за първи и втори филми.

За Голямата награда на 15-ия фестивал ще се състезават 12 филма, два са български. Някои заглавия:

"Америка" (America) - Португалия-Русия-Испания-Бразилия, реж. Жоао Нуно Пинто,
"Бяло като сняг" (White As Snow) - Турция, реж. Селим Гюнеш,
"Полски бар" (Polish Bar) - САЩ, реж. Бен Берковиц,
"Кучешка пот" (Dog Sweat) - Иран, реж. Хосеин Кешаварц,
"Денят, в който не бях родена" (The Day I Was Not Born) - Германия-Аржентина, реж. Флориан Микуд Косен...

Програмата на феста, която все още се уточнява, ще съдържа около 100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционните за фестивала рубрики Международен конкурс за първи и втори филми, "Големите пет", "Киното днес", "Киното утре", "Ново българско кино", "Балкански конкурс".

За девети път ще бъде присъдена и наградата Jameson за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия 6 000 евро.

За първи път на фестивала ще има Фокус върху киното на Франция. Програмата се организира съвместно с Френския институт в София, който навършва 20 години.

За киноманите най-важна е рубриката "Голямата петорка", която включва филми, спечелили награди на петте водещи кинофестивали в света - Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс.

Сред тях са

"Чичо Бунми си спомня предишните животи" (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives - Златна палма в Кан) на Апичатпонг Уерасетакул,
"Мед" (Bal) на Семих Капланоглу - Златна мечка в Берлин),
"Даровете на зимата" ( Winter's Bone) на Дебра Граник (Голямата награда в Сънданс, току що номиниран за "Оскар"),
"Ако искам да свирна, ще свирна" (If I Want To Whistle I Whistle) на Флорин Сербан - Специалната награда на журито в Берлин),
"Поезия" (Poetry) на Канг Донг Ли (Корея, Награда за сценарий в  Кан).