0

Г олемият български режисьор Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София на Столичната община при откриването на 18-ия Международен София Филм Фест (СФФ).

Неговите филми са в златната класика в българското кино, а „Авантаж” остава до днес българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – „Сребърна мечка” в Берлин през 1978 г.

След като дълги години професор Георги Дюлгеров обучи поколения кинематографисти в НАТФИЗ, и днес той е сред най-желаните преподаватели по режисура в Нов български университет. В Дома на киното продължава да очарова най-млади киномани в дискусионния клуб „София Филм Фест за учащи”.

Георги Дюлгеров е завършил ВГИК в Москва. От 1970 до 1991 г. работи в СИФ „Бояна“. През периода 1992-1998 г. ръководи Армейския аудио-визуален център.

Първият му филм - „Изпит” (1971) по разказ на Николай Хайтов с Филип Трифонов – го отличава като водеща личност със самобитен стил. Извън традиционната представа на публиката, в авторско сътрудничество с актьора Руси Чанев са разработени героите в „Авантаж” и в трисерийния „Мера според мера” (1981).

Сред другите филми на Георги Дюлгеров са „..И дойде денят” (1973), „Трампа” (1978), документалните „За Нешка Робева и нейните момичета” (1985) и „За момичетата и тяхната Нешка Робева” (1986), „Лагерът” (1990), „Черната лястовица”(1997), Лейди Зи” (2005), „Козелът” (2009) и др.

В момента проф. Дюлгеров завършва филма „Буферна зона”, отново с Руси Чанев в главната роля.

Получавал е награди и от международни фестивали в Сараево, Локарно, Грузия, Монс в Белгия, Палермо.

От 1994 г. проф. Георги Дюлгеров е член на Европейската филмова академия.

Той поставя и в театъра: „Антигона” от Жан Ануи, „Пигмалион” от Дж.Б. Шоу, „Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов, „Кики ван Бетовен” от Ерик-Еманюел Шмит.

В програмата на започващия на 6 март 18-ти София Филм Фест е предвидена специална прожекция на „Лейди Зи” – на 10 март, от 18.30 ч. в кино „Одеон”.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@