12
Филмът на Владислав Карамфилов - Влади Въргала "Операция Шменти-Капели" (shmentikapeli.com) спечели наградата на публиката на завършилия вчера 30-и фестивал на българското игрално кино във Варна.

Журито не го забеляза, но Въргала очевидно е последният човек, на когото това би направило впечатление. За
филм, замислен преди 11, започнат преди шест години и завършен сега - с лични средства, с помощ от приятели и нито лев от държавата.

И който

започва със следния надпис:

"Този филм не е препоръчителен за лица, занимаващи се професионално с българско кино, дължат пари или такива, които разбират от политика и футбол. На останалите 6 човека пожелаваме приятно гледане!"

Ето как авторът сам представя своя многострадален филм:

"Невъзможно е да не участваш в играта. Ако не влезеш в нея доброволно, ще влезеш без да искаш. Силните не се колебаят да правят планове, колкото са по-силни, толкова по-смели и находчиви са плановете им. Но куклата прегризва конците на кукловода и пъзелът се разпада.


Абсурден извършител извършва абсурдно престъпление. Елементите на престъплението се подреждат един след друг с неумолима логика: заложници, откуп, престрелки, експлозии, убити. Но вместо след като всичко приключи, от барутния дим пред обществото да изплува класическо местопрестъпление, се оказва, че събитията са изградили лабиринт, в който е невъзможно да се проследи нишката на истината.

Твърде много хора са замесени, твърде много неща нямат нормални обяснения и явно нещо много важно е пропуснато.

"Шменти капели" - една комедия за това, което стана пред очите ни, без ние да го разберем. Една кримка за обикновения човек, когото никой не успя да разбере. Един филм за нашето време, и неговите престъпления. Една история за тайните, които силните не могат да скрият от слабите."

Сегашният министър-председател Бойко Борисов, без да знае, става кръстник на филма, когато казва при посещение в Германия:

"Преди нас са крали, а сега се правят на шменти капели".

"Шмент и Капели" са двама съдружници от началото на 20-и век, които имали верига реномирани магазини за шапки в София. Името постепенно започнало да се използва в разговорния език, като синоним на лъжа и измама.

Според Синонимния речник означава: ала бала, тинтири минтири, тути кванти, пунта мара, лъжа и измама, врели некипели...

Владислав Карамфилов стана Влади Въргала,

когато в началото на 90-те години измисли и изигра далавераджията от "Магурата".


Завършил е НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство в първия клас на Стефан Данаилов, учил и кинорежисура при Христо Христов, но не завършил.

Появява се в студентската телевизионна сензация "Ку-ку" с комедийни скечове. После е първият, който напуска тази продукция и, поканен от Нери Терзиева, започва в Ефир 2 на БНТ собственото шоу "Коктейлите на Влади".

В различни телевизии участва и в "Пирон" и "Сладко отмъщение" - предавания със скрита камера, заедно с Август Попов и Михаил Ланджев, "Шаш", "Царете на комедията".

През 1993 г. е в главната роля на заснетия по негова идея игрален филм "Пантуди" - за съдбата на известен касоразбивач през 30-те години.

През 2000 г. пише и поставя пиесата "BG - WC" - Моят дом е моята крепост". Именно тя е в основата на "Операция Шменти-капели". Започва да снима филма през 2006, прекъсва, пак започва и успява сега.

"Разказваме за отношенията в държавата през последните 20 години.

Търсех абсурда, а после всичко това се случи и стана истина",

казва Въргала

"Операция Шменти капели" е може би най-синтезираното обобщение на темата, в която основни са случките на един народ в продължение на 20 години, и няма нищо друго, което толкова красноречиво да може да обземе целия мащаб на "кретенията", която ни се случва", обяснява той в интервю за Дарик и БНТ.

Режисьор на филма е Иван Митов, в ролите са и Христо Шопов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Китодар Тодоров, Кирил Ефремов, Стефан Щерев, Джеки Стоев, Джони Пенков, шампионът по борба Александър Томов.

"
Това е филм, създаден изключително с приятели, но и, честна дума, с мангизи. А за да може да се върнат тези пари и да направим втори филм, просто трябва да се гледа. Не е проблем да се прави кино, аз успях, проблемът е как да си върнем парите. Някак малко сме се разминали в това отношение", разказва Въргала и добавя, че най-много се гордее с това, че "накрая на снимките целият екип се разделихме като истински приятели".

А ето как обяснява защо гостите на премиерата в "Арена Армеец" преминали

по родопски черги, а не по червен килим:

"
Аз не смятам, че чергата е нещо национално, но червеният килим води към мека мебел и чаша уиски. Аз обаче не виждам пред мен такива неща, а миндери и цървули, но реално това е родината ни.

В момента обикалям България, за да разнасям копия на филма по кината. В нормалните страни това се прави от други хора, докато режисьорът седи в джакузито. Тук обаче не е така и затова чергата си е на мястото... Има време до червения килим".

След като филмът вече е на екран, Владислав Карамфилов започва работа по телевизионен сериал, в който иска да използва целият заснет и неизползван материал.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@