0
Гз зинският филм "Запазете усмивката" ("Улыбайся") получи първата награда за ново европейско кино на фестивала "Златната липа" в Стара Загора.

Статуетката заслужи 35-годишната режисьорка Русудан Чкония за верността й към традиционния грузински кинематографски артистизъм, в който трагичното и комичното се съединяват по уникален начин, обясни проф. Вера Найденова, председател на журито на най-новия кинофестивал у нас и в Европа.

"Запазете усмивката" (продукция на Грузия, Франция и Люксембург) е трагикомедия, която разказва за десет жени. Седем от тях са от най-бедните хора в Грузия. Отчаяно се опитват да спечелят конкурс за красота за майки, с повече от 3 деца, а наградата е апартамент и 25 хиляди долара.

Празникът на красотата постепенно се превръща в ад и героините са принудени да си зададат най-важния въпрос: възможно ли е да спечелиш нещо, без да загубиш човешко достойнство?

Филмът е бил номиниран за тазгодишните награди "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезиков филм".

Призът за режисура отиде за друга 35-годишна дама - австрийката Мари Кройцер за филма "Без баща".

"Златна липа" за най-добра женска роля бе връчена на актрисата Пирушка Мога от унгарския филм "Аглая", а при мъжете бе отличен актьорът Николай Лие Каас, за "Смешен човек" от Дания.

Статуетка за цялостен принос към киното беше връчена на българската актриса Мария Статулова.

Първият международен кинофестивал "Златната липа" в Стара Загора се състоя от 1 до 5 юни с подкрепата на общината.

Показани бяха 30 филма от 14 европейски страни.

В съпътстваща програма зрителите можеха да видят чуждестранни филми, носители на отличия от други форуми, както и български игрални и документални продукции.

 


Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@