Авторът на филма "Дом": Късно е за песимизъм
Авторът на филма "Дом": Късно е за песимизъм   
Източник: Форум филм
1
Ст тици хиляди интернет потребители са гледали досега документалния филм "Дом" на Ян Артюс-Бертран, който показва уникални кадри от над 50 страни, всички снимани от въздуха.

Премиерата на лентата у нас, както и в още 50 страни по света, бе на 5 юни - Световния ден за опазване на околната среда, но филмът се разпространява свободно и онлайн (вж. официалната му страница в YouTube.com).

Името на френския фотограф и режисьор ни е познато от изложбата "Земята отвисоко", която гостува близо месец в София. 117-те уникални снимки, заснети във въздуха, можеха да се видят на Моста на влюбените зад НДК.

Съпродуцент на документалния филм (Home2009.com), който разкрива зашеметяващи и страшни картини от дома на човечеството - Земята, е режисьорът Люк Бесон, а гласът зад кадър е на актрисата Глен Клоуз.

Тригодишната работа по лентата, която е може би първата, заснета изцяло от въздуха (запазена марка на твореца), е кулминация на над 30 години упорит труд и пълно посвещаване на каузата за спасяването на земята от неразумната човешка дейност. Равносметката е 54 страни, 217 снимачни дни и 488 часа заснет материал.

Целта ни е да достигнем до възможно най-широка публика и да убедим всички, че носим лична и колективна отговорност пред планетата, казва Бертран.

"За няколко кратки десетилетия човечеството е нарушило баланса на Земята, установен от почти четири милиарда години еволюция. Цената е висока, но вече е късно за песимизъм.

Човечеството има само десет години да обърне процеса, да осъзнае пълния размер на разхищение на земните богатства и да промени начина на потребление", предупреждава фотографът. Ето какво още казва той в интервю:

- Кога изпитахте нужда да направите този филм?

- Когато поканих Ал Гор да покаже филма си "Неудобната истина" пред френския парламент, осъзнах колко силно въздействие имаше той, по-силно и от на телевизионно предаване.

Видях колко се развълнува публиката - в някои случаи до сълзи, и си казах, че пълнометражен филм ще бъде отличен начин да достигна до хората. Стори ми се и естествено продължение на фотографията и телевизионните предавания.

Струваше ми се, че като правя снимки на Земята, темата ми е хуманността, а същата логика стои и зад филмите.

- Това е първият Ви пълнометражен филм и много амбициозен проект. Срещнахте ли много трудности?

- Денис Каро, продуцентът на Live And Become, ми беше представен от Арманд Амар, композитор и мой приятел. Той веднага прие, както и Люк Бесон. Тогава започна истинската работа.

Когато получаваш толкова много пари да направиш уникален филм, заснет изцяло на HD от хеликоптер, това е огромна отговорност, свързана с непрекъснат стрес. Работих по инстинкт, както винаги, учех се в движение.

Скоро разбрахме, че екипът в хеликоптера трябва да бъде ограничен до пилот, оператор и видеоинженер. После трябваше да преодолеем технически проблеми, свързани с новата камера, която използвахме, както и условията на снимане, които бяха различни във всяка страна, над която прелитахме.

Направих филма без сценарий, само по синопсис от една страница. Знаех каква история искам да разкажа, но текстът се появяваше в процеса на снимките, особено централната тема за енергията - първо енергията от човешката мускулна сила, после революцията, задействана от тъй наречените "джобове слънчева светлина", петролът... Накрая това се оказа филм на един фотограф, който не е свикнал с ограничения.

- Какво е централното послание във филма?

- Той носи много ясно послание. Оказваме по-голямо въздействие на Земята, отколкото тя може да понесе. Има свръхконсумация и изчерпваме земните ресурси. От въздуха лесно се виждат раните на Земята.

Филмът "Дом" само излага настоящето положение и подсказва какви решения съществуват. Неговото подзаглавие би могло да бъде "Късно е за песимизъм". Достигнахме до кръстопът. Трябва да се вземат важни решения, за да се промени нашият свят.

Всеки знае за какво се разказва във филма, но никой не иска да повярва. "Дом" добавя тежест към доводите на природозащитните организации, че трябва да преминем към по-разумен подход и да променим консуматорския си начин на живот.

Искам хората, чието потребление въздейства пряко на земята, да усетят необходимост да променят начина си на живот, след като изгледат лентата.

- Как си представяте гласът зад кадър и музиката?

Разбира се, текстът зад кадър беше много важен. Бях силно вдъхновен от работата на Лестър Баун - прочутият американски еколог, и книгата му State of the World. Работих също с Изабел Деланой - дългогодишна моя сътрудничка (написала задкадровия текст).

Относно музиката очевидно поканих Арманд Амар, моят най-добър приятел на света и един от най-добрите френски музиканти. Той също така е специализирал уърлд мюзик, а аз исках смесица от култури в саундтрака.

- Как се получи ритъмът на филма?

- Обичам изненадата да идва бавно. Не исках филмът да бърза. Технически ограничения, свързани с теглото на хеликоптера и камерата, която използвахме, ни накараха да заснемем много сцени на бавен каданс.

Това харесвам на лентата - тя е съзерцателна. Също така те кара да се заслушаш и да спреш да мислиш. За хората не е приятно да чуят някои от нещата, които им казва филмът, но не бях готов да правя никакви отстъпки.

- Защо се казва "Дом"?

- Идеята беше на Люк Бесон и ние се спряхме на нея. Много е символично, защото екологията изучава връзката ни със средата, в която живеем.

- "Дом" е "въглероден офсет". Какво включва това?

- Всички емисии на въглероден двуокис, отделени по време на работата по филма, са изчислени и компенсирани със сумите, използвани за предоставяне на чиста енергия на онези, които не разполагат с такава. През последните десет години всичките ми творби са въглероден офсет.

- Какво се надявате да остане у публиката?

- Освен да променят начина си на живот, искам хората да пожелаят да помогнат, да се включат. Има един великолепен цитат от Теодор Монод: "Изпробвахме всичко освен любов." Надявам се този филм да се свързва с много любов.

Няколко факта (от различни източници):

20% от населението на Земята консумира 80% от ресурсите й.


Военният бюджет на развитите страни е 12 пъти по-голям, отколкото помощите, отредени за развиващите се държави.

5000 души умират на ден като следствие от консумацията на замърсена вода. 1 млн. в света нямат достъп до чиста питейна вода.

В момента близо 1 млрд. души гладуват.

Над 50% от търгуваното зърно по света се използва за биогорива и храна за добитък.

40% от обработваемата земя е с дълготрайни увреждания.

Всяка година 13 млн. хектара гори биват унищожавани.

Един от всеки четири бозайника, една от всеки осем птици, всяка трета амфибия са заплашени от унищожение. Животински видове изчезват 1000 пъти по-бързо от естествения им ритъм.

3/4 от местата за риболов са изтощени и изчерпани.

Средната температура за последните 15 години е най-високата, регистрирана някога.

Ледената покривка е с 40% по-тънка сравнение с преди 40 години.

До 2050 г. може да има поне 200 млн. климатични бежанци.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 1 минута

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 17 минути

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 1 час

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 2 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 2 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 3 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 3 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 3 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 3 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 3 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 4 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок