Полезно: Как да съхраняваме ароматни подправките
Източник: ИКЕА
0

В секи сегмент от домакинската работа има основни правила, а подправките не правят изключение.

При тях тези закони са свързани не само с правилното им използване към различните ястия, но и с адекватното им съхранение, разказват от Gotvach.bg

Основните правила при съхранение на подправките са да не ги оставяте на топло и огряти от слънчевата светлина места.

Най-добре е да бъдат съхранявани в тъмни шкафове със средна температура и ниска влажност.

Друг фактор, който влияе за качеството на подправките, са миризмите в кухнята.

Източник: ИКЕА

Необходимо е да прибирате подправките в отделни съдове, които имат капак и са непрозрачни – да бъдат отваряни тогава, когато е необходимо да се използват.

Ако сте свикнали да прибирате всички видове подправки, които имате, на едно и също място, в един съд, то тогава вероятно сте обърнали внимание, че която и от подправките да добавите към ястие, всички имат един и същ смесен и объркан вкус. Държейки ги на едно и също място, се изгубва смисълът от използването им.

Както знаем, повечето подправки се предлагат на пазара в два варианта – готови, стрити на прах, и такива, които сами трябва да си приготвим в необходимото за кулинарната ни цел състояние. Можем да намерим ванилия, канела, индийско орехче, черен пипер на зърна или пръчици и да ги настържем непосредствено преди използване – така ароматът е доста по-силен.

Ако в дома си отглеждате различни подправки, след откъсването им можете да ги съхраните по няколко начина.

Източник: ИКЕА

Добре познат е вариантът сушене. Връзвате на снопче подправката и я оставяте на проветриво и сухо място, докато изсъхне и след това нежно поръсвате в любимото ястие.

Друг практичен метод е разстилането на подправката върху вестник и покриването с друг, след което се оставя да изсъхне (вкъщи или на терасата). Накрая се прибира в буркани или кутии. По този начин се сушат и билки.

При тази техника обаче има риск съответната подправка да влезе в контакт с влагата. Затова периодично трябва да се проверява и размества.

Ако решите, пресните подправки можете да съхранявате и във фризер – предварително измити и нарязани, след което прибрани в кутии или торбички.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@

Не пропускай

<p>Жената, която <strong>спаси милиони</strong> животи </p>
Ексклузивно

Жената, която спаси милиони животи 

Преди 3 часа
<p>Вижте руския <strong>„Град на мъртвите”</strong></p>
Ексклузивно

Вижте руския „Град на мъртвите”

Преди 1 ден
Путин, ще остане ли или ще си тръгне
Ексклузивно

Путин, ще остане ли или ще си тръгне

Преди 18 часа
Светлана Бахчеванова
Ексклузивно

Как една българка променя три държави

Преди 48 минути
Какво не знаем за круизите
Ексклузивно

Какво не знаем за круизите

Преди 1 час
Бум на варицела в цялата страна
Ексклузивно

Бум на варицела в цялата страна

Преди 1 час
Къде е обявен жълт код за мъгла днес
Ексклузивно

Къде е обявен жълт код за мъгла днес

Преди 3 часа
<p>Жената, която <strong>спаси милиони</strong> животи&nbsp;</p>
Ексклузивно

Жената, която спаси милиони животи 

Преди 3 часа
DW: Когато Америка забрани алкохола
Ексклузивно

DW: Когато Америка забрани алкохола

Преди 15 часа
Путин, ще остане ли или ще си тръгне
Ексклузивно

Путин, ще остане ли или ще си тръгне

Преди 18 часа
<p><strong>Антъни Джошуа</strong> се срещна с Усик</p>
Ексклузивно

Антъни Джошуа се срещна с Усик

Преди 19 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини