0

У потребата на пробиотиоци може да се окаже жизненоважна при всякакви заболявания, свързани нарушения чревен баланс.

Инфекциите с Clostridium difficile често се проявяват по време на дълъг болничен престой, прекомерна употреба на антибиотици или тогава когато е на лице срив на имунитета.

доц. Стоян Ханджиев
доц. Стоян Ханджиев

Носителството на Helicobacter pylori са среща все по – често сред населението на развитите страни. Оказва се, че тази бактерия е причина за редица проблеми – гастрити, язва и дори е възможно да доведе до рак на стомаха.

При системно неглижиране на проблемите с чревния микробиом се стига до тяхното хронифициране, което от своя страна изисква продължителен прием на пробиотици.

Не всички пробиотици обаче могат да доведат до успешно подобряване на клиничната картина при подобни случаи. За това е важно да се вслушаме в специалистите и да намерим правилната диагноза, лечение и профилактика. И най-важното – правилния пробиотик!

По темата разговаряме спецално с доцент Стоян Ханджиев, началник Клиника по гастроенетерология и хепатология към CITY Clinic Acibadem и преподавател в Катедра по гастроентерология, жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия във ВМА София.

Какъв е правилният период на прием на един пробиотик при хронични заболявания, свързани с чревния микробиом?

Клиничният опит показва, че периодът на лечение с пробиотик е необходимо да продължи 3 месеца. Това е времето, в което наблюдаваме подобряване на клиничната симптоматика и на ендоскопската находка от друга страна, когато се налага да проведем ендоскопско изследване. И в този смисъл Омнобиотик 6 е идеалният вариант за провеждане на по-продължително лечение.

Има ли пробиотик, който използвате срещу инфекции с Клостридиум Дефициле?

Да! Омнибиотик 10, защото това са 10 бактериални щама, които имат пряко отношение към двата токсина на Clostridium difficile . В нашата ежедневна практика имаме достъчно добър опит на брой изследвани пациенти Clostridium difficile преди и след прием на Омнибиотик 10. Използваме го както в болнична обстановка, така и амбулаторен порядък при пациенти, при които сме диагностицирали клостридиум.

Един от големите проблеми в клиниката, която ръководя в ежедневната ни практика е, че когато става дума за диариен синдром, ние рутинно изследваме бактериалната флора по посока на Clostridium difficile , смятан за един от основните причинители на тези диарийни състояния. Особено при имунокомпрометирани пациенти, каквито са онкологично болните - било то на фона или не на химиотерапията.

Пациенти, които са със специфични възпалителни заболявалия на дебелото черво, Clostridium difficile е голямо предизвикателство. Той не може да бъде унищожен само със специфично действащ антибиотик. Тук специално място заема специфично действащ пробиотик, който има отношение към тази инфекция и всички други инфекции, които могат да съпътстват едно имунокомпрометирано състояние. Не само при онкологичните, а така също и при тези неонкологични заболявания, при много други бактериални и небактериални инфекции.

Какви са симптомите и рисковите при инфекция с грам-негативната бактерия Helicobacter pylori?

Симптомите не са по-различни от всеки един гастроезофагиален рефлукс и язвена болест. Няма специфична симптоматика, свързана с хеликобактер пилори, но така или иначе това е доста изменчив микроорганизъм, който в продължение на повече от 40 години след откриването му все още сме в невъзможност да ликвидираме.

Пробиотиците намират приложение в индиректния и в директния смисъл на понятието за ликвидирането на тази инфекция. Имаме опит, че при приложение на определени видове пробиотици, възможността за изкореняване и радикална ликвидация на този бактерий се увеличава многократно. И това са резултати от нашата ежедневна практика. Има проучване и стремеж при производителите на пробиотици да търсят тази формула, която да се счита за възможно потенциално ефективна за директно за унищожаване на хелокобактер пилори.

Защо е от значение да използваме пробиотик, тясно профилиран за определен проблем?

В смисъла на селективна стратегия за лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво е стремежът да бъде селектиран определен пробиотик за определено заболяване.

Ако говорим за диариен синдроим, провокиран от определен причинител, бърз ефект ще даде пробиотик, специално разработен за диарични състояния. От друга страна, за да е на лице качествено лечение при хронични заболявания, е необходимо да използваме пробиотичен продукт с тази насоченост.

И още за пробиотичното лечение и Омнибиотик 6 и Омнибиотик 10

Припомняне че при хронични заболявания периодът на лечение с пробиотик е необходимо да продължи 3 месеца - това е времето, в което лекарите отчитат подобрение на клиничната симптоматика и при ендоскопското изследване, ако такова се налага.

И в двата случая припомняме съветите на доцент Стоян Ханджиев, които може да си припомните ТУК

Доцент Ханджиев е категоричен, че един от най-добрите варианти сред синбиотиците е Омнибиотик 10 – при диарични състояния и усложнения след прием на антибиотик, както и Омнибиотик 6 – в случаите на хронични заболявания. Това са клинично изпитани пробиотици, които потискат растежа на патогенните бактерии, намаляват нивото на pH в червата и предотвратяват разпространението на токсините. Правилното им и оптимално продължително прилагане водят до ефикасно справяне с усложненията след антибиотично лечение и хроничните състояния.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
 
<p>Коли се запалиха на паркинг в София</p>
Ексклузивно

Коли се запалиха на паркинг в София

Преди 7 часа
<p>Водният режим в Перник става суров</p>
Ексклузивно

Водният режим в Перник става суров

Преди 10 часа
<p>Гери Турийска: <strong><span style="color:#ffbc00;">В кухнята съм дете</span></strong></p>
Ексклузивно

Гери Турийска: В кухнята съм дете

Преди 11 часа
Правилата за играта
Ексклузивно

Правилата за играта

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини