Познавате ли ранните симптоми на диабета?
Източник: Favio Forte
0

Д иабетът е хронично метаболитно разстройство, което засяга милиони хора по света. Тъй като диабетът засяга огромна част от населението, разбирането и разпознаването на ранните му симптоми са от първостепенно значение. Според Световната здравна организация (СЗО) приблизително 422 милиона души живеят с диабет и се очаква този брой да нарасне още повече.

Въздействието на диабета върху здравето е значително и включва набор от усложнения от сърдечно-съдови заболявания до бъбречна недостатъчност и слепота. Въпреки това сред тези плашещи статистики има надежда: ранно откриване. Разпознаването на ранните симптоми на диабета може да проправи пътя за навременна намеса и ефективно управление, което да намали последиците от болестта значително.

В този текст ще се задълбочим във важността на разпознаването на ранните симптоми на диабета, подчертавайки значението на ранното откриване при проактивното управление на това хронично състояние. Ще обърнем внимание за какво да внимаваме и как можем да реагираме, дори при ранните знаци на болестта. Интервенцията на няколко нива, включително и приема на хранителни добавки като Favio Forte са пътя за поддържане и контролиране на диабет.

Източник: Favio Forte

Какво представлява диабетът?

Диабетът е метаболитно разстройство, характеризиращо се с повишени нива на кръвна захар, което нарушава способността на тялото да произвежда или ефективно да използва инсулин. Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, регулира нивата на кръвната захар, като улеснява усвояването на глюкоза в клетките за енергия или съхранение. Когато този процес не функционира, това води до повишени нива на кръвната захар, причинявайки различни здравословни усложнения.

Има два основни типа диабет:

  • Диабет тип 1: Често диагностициран в детството или юношеството, е резултат от атаката на имунната система и унищожаването на произвеждащите инсулин клетки в панкреаса. В резултат на това хората с диабет тип 1 се нуждаят от инсулинови инжекции, за да управляват нивата на кръвната си захар.
  • Диабет тип 2: По-разпространената форма, обикновено се развива в зряла възраст, въпреки че все по-често се диагностицира при деца и юноши поради нарастващите нива на затлъстяване. При диабет тип 2 тялото става резистентно към инсулин или не успява да произведе достатъчно инсулин, за да задоволи нуждите си. Лечението може да включва промени в начина на живот, перорални лекарства и/или инсулинова терапия.

Съществува и състояние, наречено преддиабет, при което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалното, но все още не са достатъчно високи, за да бъдат диагностицирани като диабет. Това състояние е предшественик на диабет тип 2. Индивидите с преддиабет са изложени на повишен риск от развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и други усложнения.

Ранните симптоми на диабет

Диабетът е сериозно състояние, за което трябва да се поемат определени мерки, за да се грижим за нашето здраве. Разпознаването на ранните симптоми на диабет са първата стъпка към търсене на решения и лекарска помощ. Ето някои често срещани ранни симптоми, за които трябва да внимавате:

  • Повишена жажда и често уриниране: Силната жажда и честото уриниране често са сред първите забележими признаци на диабет. Повишените нива на кръвната захар карат бъбреците да работят по-усилено, за да филтрират и абсорбират излишната глюкоза, което води до повишено уриниране и дехидратация.
  • Силен глад и необяснима загуба на тегло: Въпреки че консумират повече храна, хората с диабет могат да изпитват постоянен глад поради неспособността на тялото да използва глюкозата за енергия. Парадоксално, необяснима загуба на тегло може да възникне, тъй като тялото прибягва до изгаряне на мазнини и мускули за гориво при липса на достатъчно усвояване на глюкоза от клетките.
  • Умора и раздразнителност: Хроничната умора и раздразнителността са често срещани ранни симптоми на диабета, дължащи се на колебания в нивата на кръвната захар и лишаване от клетъчна енергия. Възможно е да се чувствате постоянно уморени и раздразнителни, дори след достатъчна почивка, което оказва влияние върху ежедневното функциониране и настроение.
  • Замъглено зрение: Високите нива на кръвната захар могат да причинят дисбаланс на течностите в окото, което води до замъглено зрение или затруднено фокусиране. Ако не се контролират, свързаните с диабета очни усложнения, като диабетна ретинопатия, могат да прогресират, потенциално причинявайки загуба на зрение или слепота.
  • Бавно зарастващи рани и чести инфекции: Диабетът компрометира имунната функция на тялото и нарушава кръвообращението, което прави хората по-податливи на инфекции и забавя зарастването на рани. Леките порязвания, натъртвания или инфекции може да отнемат повече време за заздравяване, което увеличава риска от усложнения.

Разпознаването на тези ранни симптоми на диабет е от решаващо значение за бързата намеса и ефективното управление. Ранната диагностика позволява своевременно прилагане на промени в начина на живот, лекарства и наблюдение за контролиране на нивата на кръвната захар и предотвратяване или забавяне на появата на усложнения. Ако вие или някой, когото познавате, изпитва някой от тези симптоми, консултирайте се с медицински специалист за правилна оценка и диагностика.

Източник: Favio Forte

Рискови фактори за развитие на диабет

Диабетът тип 1 и тип 2 се влияят от комбинация от генетични фактори, начин на живот и фактори на околната среда. Осъзнаването на тези рискови фактори е от съществено значение за проактивното управление на здравето. Основните рискови фактори включват:

  • Генетична предразположеност: Диабетът тип 1 има силен генетичен компонент, като хората с фамилна анамнеза за това състояние са изложени на по-висок риск. Докато генетиката играе значителна роля и при диабет тип 2, факторите, свързани с начина на живот, често взаимодействат с генетичната предразположеност, за да повлияят на развитието на заболяването.
  • Фактори за начина на живот: Лошата диета, характеризираща се с висока консумация на преработени храни, сладки напитки и рафинирани въглехидрати, увеличава риска от диабет тип 2. Заседналият начин на живот с минимална физическа активност допълнително засилва този риск.
  • Затлъстяване: Наднорменото телесно тегло, особено в коремната област, е значителен рисков фактор за диабет тип 2. Мастната тъкан, особено висцералната мазнина, секретира хормони и възпалителни вещества, които нарушават инсулиновата функция и насърчават инсулиновата резистентност. Управлението на теглото чрез здравословна диета и режим на упражнения е от решаващо значение за превенцията и управлението на диабета.
  • Възраст: Възрастта е непроменим рисков фактор за диабет, като рискът се увеличава с напредването на възрастта. Докато диабет тип 2 е по-често срещан при хора на средна възраст и по-възрастни, диабет тип 1 може да се развие на всяка възраст, въпреки че често се диагностицира при деца, юноши или млади хора.

Хората с фамилна анамнеза за диабет, заседнал начин на живот, нездравословни хранителни навици или други предразполагащи фактори трябва да бъдат активни в наблюдението на здравето си и разпознаването на потенциални симптоми. Редовните здравни прегледи, поддържането на здравословно тегло и възприемането на балансиран начин на живот могат значително да намалят риска от диабет и свързаните с него усложнения. Ако се притеснявате за лични рискови фактори, консултирайте се със здравен специалист за персонализирани насоки и оценка на риска.

Как да контролираме диабета?

При усещане на симптоми, които могат да сочат за диабет, е от съществено значение да се консултирате с лекар. Редовните изследвания на кръвната захар са от жизненоважно значение за ранното откриване на диабета и предотвратяване на евентуални увреждания на здравето. Тестът за диабет може да помогне за поставянето на точна диагноза и определянето на подходящото лечение. Лекарят ще предложи подходящият план за управление на диабета, който може да включва комбинация от фармацевтични лекарства, хранителни добавки и промени в начина на живот.

Важно е да се осъзнае значението на промените в начина на живот. Както споменахме промените в хранителните навици и редовна физическа активност могат да помогнат за контролиране на кръвната захар и управлението на диабета. Ограничаването на въглехидратите и захарите са една от първите стъпки към подобряване на диетата. Консумирайте повече зеленчуци и източници на протеин с малко мазнини, ограничете значително алкохола и правете упражнения по поне 150 мин. на седмица.

В допълнение към лекарствата за диабет, изписани от лекар и промените в начина на живот, хранителните добавки могат значително да помогнат при грижата за хората с диабет. Favio Forte е формулиран със специална насоченост за подпомагане на здравето на хората с диабетни и преддиабетни състояния. Тази добавка комбинира действието на ключови витамини и минерали, които освен че допринасят за подобряване на действието на инсулина, подпомагат контрола над усложненията от диабет. [1,2]

Освен ключови витамини и минерали, Favio Forte съдържа и Екстракт от Гимнема, който е с доказано действие при наличието на диабет. Изследвания показват, че този растителен екстракт може да подобри чувствителността към инсулин, като по този начин намалява нивата на кръвна захар. Също така този екстракт подкрепя функцията на панкреаса, който произвежда инсулин в нашето тяло. Екстрактът от Гимнема има свойствата да потиска апетита към сладко, което е ключово при управлението на диабет и намаляване на теглото. [3]

_________________________________________________________

ЧЗВ:

Какви храни трябва да ядем при диабет?

  • Храненето играе ключова роля в управлението на диабета, като помага за контролиране на кръвната захар и предотвратяване на усложнения. За хората с диабет се препоръчва консумацията на плодове и зеленчуци, цели зърнени храни, полезни мазнини от риба и авокадо, както и пилешко и риба без кожата. Важно е да се следи размерът на порциите и да се поддържа баланс между въглехидратите, протеините и мазнините в храната. Преди започване на нов хранителен режим, е важно да се консултирате със своя лекар за персонализирани съвети и ръководство за управление на диабета.

Може ли ранният диабет да бъде напълно излекуван?

  • Няма лек за диабета и няма начин да се отървете напълно от него. Въпреки това, диабетът може да бъде “обърнат” при повечето хора. Обръщането на диабета означава внимателно управление на кръвната захар до точка, в която лекарствата вече не са необходими и оставане в тази управляема точка чрез здравословна диета и упражнения.

Какво да правим при ранни признаци на диабет?

  • При усещане на ранни признаци на диабет, е важно да се консултира с лекар за подходяща медицинска помощ и изследвания. Промени в начина на живот, като здравословно хранене, редовна физическа активност и поддържане на здравословно тегло, могат да помогнат за контролиране на кръвната захар и управлението на диабета. Следването на режима на лечение, включително прием на лекарства и редовни проверки на кръвната захар, е от съществено значение. Разгледайте възможностите за хранителни добавки като Favio Forte след консултация с лекар.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 2 таблетки. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №15206/16.09.2020 ЦУ2000426/01.10.2020

_________________________________________________________

Източници:

https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_1

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html

https://www.webmd.com/diabetes/understanding-diabetes-symptoms

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html

https://www.webmd.com/diabetes/understanding-diabetes-detection-treatment

Референции:

(1) Raghuvanshi, D.S., S. Chakole, and M. Kumar, Relationship Between Vitamins and Diabetes. Cureus, 2023. 15(3): p. e36815. Studies have revealed that individuals with diabetes have lower levels of antioxidants, vitamin C, and vitamin E than healthy individuals. Studies have shown that taking vitamin C and E supplements for three months resulted in lowered blood pressure and glucose levels and an increase in superoxide dismutase and glutathione. Studies on humans have brought up the possibility of a connection between vitamin D and either form of diabetes, with the evidence supporting the connection between vitamin D and type 2 diabetes being greater. Type 2 diabetes mellitus has been linked to many B vitamins, including vitamins B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, and B9. However, the evidence is weakest for B2 and B5. Thiamine (B1) serves as a coenzyme that performs various functions, which include aiding in the exchange of aldehyde groups and glycation. Vitamin A is involved in many metabolic processes, such as the expression of genes, the separation of cells, and their growth.

(2) Dubey, P., V. Thakur, and M. Chattopadhyay, Role of Minerals and Trace Elements in Diabetes and Insulin Resistance. Nutrients, 2020. 12(6) Magnesium is a cofactor for the downstream actions of the insulin cascade. Decreased intracellular magnesium damages tyrosine kinase activity and blocks insulin action within the cell, resulting in growing insulin tolerance. Se supplementation is considered to be preventative due to its counteractive oxidative properties for the onset of metabolic diseases, such as T2DM. T2DM patients are prone to microangiopathic complications such as diabetic nephropathy and diabetic retinopathy. Serum zinc concentration was significantly lower in patients with at least two microangiopathic complications (p < 0.05).

(3) Devangan, S., et al., The effect of Gymnema sylvestre supplementation on glycemic control in type 2 diabetes patients: A systematic review and meta-analysis. Phytotherapy Research, 2021. 35(12): p. 6802-6812. Several clinical and preclinical studies have reported the beneficial effects of GS in diabetic-associated complications via diverse mechanisms of action including improving insulin action and secretion. Secretion of more insulin by stimulating the pancreas, regenerating the pancreatic islet cells, and increasing enzyme activity for more glucose utilization are the possible mechanisms by which gymnemic acid controls hypoglycemia. The exact mechanism is not clear, even though animal studies have shown that GS inhibits insulin release during the influx of glucose by inhibiting the gastric inhibitory peptide (GIP). This inhibition of insulin via GIP will reduce hunger and craving for sweets in diabetic patients.

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 9 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 11 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 13 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 14 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 15 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 16 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 16 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 16 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 17 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 17 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 18 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 18 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 19 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 19 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите