НАСП: Опитът за промяна на наредбата за зелената система е в противоречие със съдебно решение
инж. Георги Шопов, председател на НАСП   
Източник: НАСП
0

Д ействащият подход за опазване и развитие на зелената система на София не отговаря на съвременните тенденции и изискванията на обществото. Проблемът се корени в липсата на цялостна стратегия, план и бюджет за развитие на зелената система. Нормативната база в момента е насочена към рестрикции и изисквания за гражданите, собственици на малки имоти, а това не решава проблема. Това гласи становището на Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ по отношение на Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Столичната община. Според асоциацията липсва концепция за решава на казуса с наличието на частни имоти в парковите пространства, а зелените клинове в южната част на града са необлагородени и недостъпни за хората.

„Голяма част от гражданите дори не предполагат за наличието на тези зелени клинове, защото минават по градските магистрали и на практика нямат никаква възможност да се разходят в зелената площ”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Становището гласи още:

„Ние от НАСП сме категорично за съществуването и прилагането на нормативни актове, които ще позволят да се запази и доразвие зелената система на Общината. София има шанса още от плана „Мусман ”от 1938 г. да е планирана с огромни зелени площи, които са запазени през годините в последващите планове, потвърдени са и от действащия ОУП. Жилищните комплекси, проектирани и изградени по времето на социализма, също са с ниска плътност на застрояване и големи зелени площи. Действащият устройствен план също предвижда озеленяване за всеки конкретен парцел с параметри функция на зоната. Изпълнението на последното в последните години строго се следи от общинските органи, което доведе и до положителен ефект за облика на кварталите. Къде тогава е проблемът?

Ние от НАСП смятаме, че цялата процедура по заснемане с координати на растителността, направа на експертна оценка и даване на становище е противоконституционна и лишена от резултат процедура. Доводите за това са следните:

С ОУП обществото е регулирало даден частен имот, отредило го е за строителство, отговарящо на потребностите му. Със същия този ОУП са дадени задължителни параметри за озеленяване. Затова е лишено от логика в момента да се изследва наличността на растителност - според действащия план при застрояването трябва да се засади нова растителност съгласно действащия закон. Тази процедура единствено увеличава административната тежест и създава предпоставки за корупция. Тя не може да завърши със забрана за строителство, защото това би противоречало на действащия план.

Преди започване на строителство за нас е не само противоконституционно, но и противоестествено администрацията да решава как в частен имот собственикът да управлява растителността.

Не е ясно каква ще е ползата за зелената система и обществото растителността да бъде заснета с координати вместо да се разширява и поддържа. Това е невъзможна заради огромния обем задача. Нещо повече - дейността и разходите по това се вменяват на гражданите, собственици на терени.

Прилагаме юридическа обосновка на горното, както следва:

Въпреки, че не е обявена за обществено обсъждане, както се изисква от чл. 26, ал.2 от Закона за нормативните актове и не са проведени обществени консултации с гражданите и юридическите лица, в т.ч. и с браншовите организации, предстои внасянето на Проекта в Столичен общински съвет за приемането му.

С Наредбата за изменение и допълнение на действащата Наредба за зелената система на Столична община (СО) се предлагат изменения на текстове, по които има висящо съдебно производство.

С Решение № 745/ 08.02.2023 г. ХV-ти тричленен състав по адм.д. № 6415/2022 г. на АССГ, по жалба на НАСП, е ОТМЕНИЛ като незаконосъобразни в обжалваната част чл. 7а, ал. 1, т. 1 и т. 3 , чл. 21, ал. 3 т. 1 и т. 2; чл. 23, ал. 1 и ал. 2, чл. 7б, ал. 4; чл. 22, ал. 1 от Наредбата, приети с Решение № 794 по Протокол № 45/21.12.2017 г. на Столичния общински съвет (СОС). С оспорените текстове е въведено изискване за представяне на „експертно становище“, издавано от органите по озеленяване при СО, в производствата за одобряване на подробни устройствени планове и за издаване на визи. Първоинстанционният съд е приел, че отменените текстове от Наредбата са незаконосъобразни, защото противоречат на разпоредбите на Закона за устройството на територията - чл.63 ал.4 и чл. 140.

Решението на първоинстанционния Административен съд София град (АССГ) е обжалвано както от СОС, така и от НАСП, а образуваното касационно адм. д. № 3683/2023 г. на Върховен административен съд е насрочено за разглеждане на 18.09.2023 г.

Независимо от съдебното производство, в предложения нов проект на НИД НИПОЗССО, в § 1, § 3, § 4 и § 11 отново се предлага общинските органи по озеленяване да дават становища при изработване или изменение на ПУП и при издаване на визи за проучване и проектиране, когато компетентен да ги одобри е Главният архитект на СО. Считаме, че това нормативно разрешение противоречи на цитираното решение на АССГ, което, макар и да не е влязло в сила, съдържа изводите на съда относно тълкуването и прилагането на приложимите законови норми. Процесният Проект е стартиран преждевременно, преди да бъде приключено касационното производство пред ВАС и затова е незаконосъобразно.

Нецелесъобразни и свързани с излишна административна тежест за гражданите са и предложените текстове, с които се въвежда изискване за картотекиране и картографиране на дълготрайната растителност преди издаването на виза за проучване и проектиране и/или разрешение за строеж. Устройствените показатели за съответната зона, съдържащи се в Общия устройствен план, определят задължителен процент за озеленяване и озеленяването, който ще се изпълни след застрояването. Предвид това изискване, за което органите следят стриктно при въвеждане на сградите в експлоатация, напълно безпредметно се явява картотекирането на дълготрайната растителност, съществуваща в имота преди реализиране на строителството. Освен това, считаме, че картотекирането и картографирането на растителността е задължение на общинските органи по озеленяване и собствениците на имотите не следва да се обременяват с разходи за тази дейност, защото се увеличава административната тежест.

Националната асоциация на строителните предприемачи последователно представя в Столичен общински съвет подробно мотивирани писмени възражения срещу незаконосъобразните изменения на този подзаконов нормативен акт, включително и срещу най-новия проект.

Тъй като Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система е важен за управлението на града нормативен акт, призоваваме обществеността и браншовите организации да изразят становища против предложения проект за изменение и допълнение на Наредбата за зелената система на Столична община.

Национална асоциация на строителните предприемачи /НАСП/

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 2 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 3 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 7 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 7 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 8 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 8 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 8 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 8 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 8 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 9 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 9 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 9 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 9 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 10 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 10 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща