Кауза, която може да спасява животи: Да бъдем шофьори за пример не само на думи
Източник: „Каменица” АД
0

П етнадесетото издание на националната кампания "Алкохолът е лош шофьор" тази година премина под мотото „Бъди ш0%ьор за пример“. Най-дългогодишната инициатива у нас срещу шофирането след употреба на алкохол на „Каменица” АД се подкрепя вече от близо 20 институции и организации с отношение към пътната безопасност. Сред дългогодишните партньори са Главна дирекция „Национална полиция“ и отдел „Пътна полиция“, Български Червен кръст (БЧК) и Съюз на българските автомобилисти (СБА). За необходимостта от подобна кампания и поддържането на диалога по тази важна за обществото ни тема, както и за резултатите от тазгодишната инициатива, разговаряме със Стелияна Митрева, мениджър „Корпоративни въпроси” в „Каменица” АД.

С какво се отличава тазгодишната кампания, която е 15-а поред? Можете ли вече да обобщите резултатите от нея?

Вече 15 години поддържаме диалога по тази важна и чувствителна тема като отговорната консумация и безопасността на пътя. Като част от Molson Coors,  от „Каменица“ следваме общата стратегия на групата за устойчиво развитие и отговорната консумация на алкохол е една от трите приоритетни области. Вярваме, че само когато употребяваме разумно алкохолните продукти, можем истински да им се насладим.

Още със старта си през 2008 г. инициативата “Алкохолът е лош шофьор” е отличена като най-добра кампания по пътна безопасност от  комисаря по транспорт към ЕС. Това е голям стимул и мотивация да продължим да говорим по темата. Тази година с  всички активности по инициативата - както онлайн, така и офлайн, успяхме да ангажираме  близо 4,6 млн. души с посланията за отговорно шофиране. Получихме и широк медиен отзвук, което изключително много ни радва предвид важността на темата. Последното издание на кампанията привлече и 13 нови партньори, които прегърнаха нашата кауза и ни помогнаха да стигнем до още по-голяма част от обществото. Това са Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”, Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Сдружението на жените мотористи, мотоклуб BG Riders, първият състезателен клуб във виртуална реалност RedZone, групата “Безопасно с мотор на пътя”, Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, TopRent-a-Car, както и Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover, Moto Pfohe. 

Тази година пуснахте и онлайн платформа, свързана с 15-годишнината. Ще кажете ли малко повече за проекта?

Да, abd.bg е много важен проект за нас. Чрез него може да се проследи пътят, който сме извървели до момента с нашите партньори и клиенти. Създадохме го като онлайн платформа, която да предоставя важна и полезна информация и актуални статистически данни по темата за отговорната консумация на алкохол и безопасността на пътя. Сайтът надгражда постигнатото до този момент и допринася за развитието на инициативата, която се превърна в постоянна и устойчива кампания. Освен историята на „Алкохолът е лош шофьор“ в новия уеб портал ще намерите полезна информация за нагласите на българските водачи относно шофирането след употреба на алкохол и навиците им за безопасно движение по пътищата, както и актуална статистика от МВР. Вярваме, че abd.bg е още една стъпка в правилната посока и ще продължим да  развиваме сайта в следващите години. Целта ни е да го превърнем в обединяваща платформа не само за институции, организации и обществото, но и за други бизнеси, които се ангажират с това да дават гласност на големи социални проблеми. 

Източник: „Каменица” АД

Информацията за нагласите към шофирането и употребата на алкохол се базира на резултатите от проучване, което проведохте през май тази година. Как бихте ги обобщили?

Допитването ни показа още нещо важно - безалкохолната бира е втората най-предпочитана категория след традиционните безалкохолни напитки, на които шофьорите се спират. 41% от тях консумират безалкохолна бира, когато шофират. Всичко това показва, че усилията ни в посока на информираността в обществото по темата за безопасност по пътищата, както и алтернативните решения, които даваме на крайния потребител с продуктите ни с 0% алкохол, дават наистина много удовлетворяващи резултати. 

По проучването работихме заедно с агенция Blue Point, за да получим по-задълбочена представа за отношението на водачите към пътната безопасност и шофирането след употреба на алкохол. Сред по-интересните изводи от него са, че близо 84% от запитаните участници определят шофирането след употреба на алкохол като причина за войната по пътищата, както и че безалкохолната бира е втората най-предпочитана категория след традиционните безалкохолни напитки, които шофьорите предпочитат. Резултатите показват, че има все по-голяма осъзнатост сред българското население по отношение на нуждата да си трезвен зад волана. И това, което всъщност целим с кампанията "Алкохолът е лош шофьор", е тези резултати да не остават само на думи, но и наистина да се прилагат от всички нас в ежедневието. В закона няма, и в нашето съзнание не трябва да има, допустима граница на алкохол в кръвта. Трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни и нетолерантни към поведение, свързано с употреба на алкохол при шофиране.

Източник: „Каменица” АД

Изненада ли Ви резултатът по отношение на безалкохолната бира - че е втората най-предпочитана категория след безалкохолните напитки, които шофьорите употребяват, когато са навън с кола?

Предвид факта, че в Бългapия биpaтa пpoдължaвa дa е сред най-ĸoнcyмиpaните нaпитĸи  смятам, че резултатът по отношение на безалкохолната бира не е толкова изненадващ. Безалкохолната бира расте с 42% тази година към септември спрямо същия период за 2021 г. Щастлива съм, че в момента предлагаме най-разнообразното безалкохолно бирено портфолио на българския пазар с нашите марки Каменица, Fresh, Staropramen 0.0, Stella Artois 0.0 и Beck’s. Тук може би е мястото да спомена, че това лято успяхме да отправим нашето послание за шофиране без алкохол и с по-нестандартни решения, сред които се откроява присъствието на безалкохолните ни продукти в различни автокина в страната като част от кампанията на партньорите ни от Kaufland. По време на 15 кинопрожекции бяха раздадени над 6000 безалкохолни бири и присъстващите имаха възможност да опитат напитките и сами да усетят, че имат добра алтернатива на алкохолната бира във всеки момент от своето ежедневие. Затова фактът, че българите все по-често залагат на любимата си напитка, но с 0% алкохол, ни кара да вярваме, че дългогодишната ни кампания "Алкохолът е лош шофьор" дава своите добри резултати.

Каква ще е посоката на кампанията оттук нататък? 

Основната цел на кампанията ни е да поддържа диалог по темата за отговорната консумация и безопасността на пътя постоянно в центъра на общественото внимание. За съжаление виждаме, че все още има голяма нужда от такъв тип кампании, затова и тя се е превърнала в кауза за нас.  Петнадесет години не са никак малко време, но и за заради това продължаваме да търсим съмишленици и да говорим активно по темата, за да стигнем до заветната нула – нула инциденти и жертви на пътя, причинени вследствие на употребата на алкохол. За да стигнем до повече хора, увеличаваме присъствието си в социалните мрежи като Instagram, където се стараем да отправяме важните послания по ненатрапчив, но достатъчно ясен и категоричен начин. Така както сме ги изразили и в специалното видео от тази година. Ще продължим да разчитаме и на партньори като мотоклуба на Жените мотористи, както и BG Riders, които този септември бяха част от мотошествието в подкрепа на кампанията. От малка инициатива в началото днес “Алкохолът е лош шофьор” е кауза, в която силно вярваме и за да постигнем реална промяна, е нужно обединението на всички - институции, бизнес, медии и общество, като първата крачка е да започнем от самите себе си. Нека бъдем истински шофьори за пример, а не само на думи. 

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 23 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 55 минути

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 1 час

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 4 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 4 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят