Бирената академия показва тънкостите на пивоварството
Източник: netinfo

В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на старта на първата Национална бирена академия. На елегантно парти сред експерти, известни личности и журналисти в ресторант „Андре“ вчера инженер-технологът Цвета Гюрова разкри тънкостите в създаването на пенливата напитка. Събитието е първата от поредицата инициативи, на които медии и любознателни биролюбители със специфичен интерес към производството ще могат да се докоснат отблизо до сложните и прецизни процеси, през които преминават натуралните съставки на пивото, за да стигнат до халбата на консуматора.

„За нас важното е по най-прозрачен и достъпен за потребителите начин да покажем чистотата и интегритета на пивопроизводството и бирената категория. Ето защо ще организираме турове за журналисти в пивоварните. Предстои и заснемането на нов филм за бранша със снимки на терен. Календарът на тазгодишното издание на Националната бирена академия ще приключи със семинар за новостите в добрите производствени практики, на който основен лектор ще е изпълнителният директор на най-уважаваната научна институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (EBC)“, обясни изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова. Тя допълни, че в подкрепа на инициативата е направен и нов сайт на СПБ, който има пряка връзка с общоевропейската образователна платформа с експертна насоченост BrewUP и с програмата на първия Форум – изложение на Пивоварите на Европа. Продължават и националните научни изследвания върху категорията.

Наскоро се потвърди, че българските пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент на индустрията за предоставяне на хранителна информация на потребителите. Общо в европейските страни съставките се изписват на 70% от бирените опаковки, а енергийната стойност – на 40%. „В България почти 100% от произвежданите у нас бири имат върху етикетите си списък на съставките, а 98% - на калориите. Това ни отрежда лидерска позиция във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни” и е поредният пример за отговорността ни към потребителите и разширяване на познанията за състава и качествата на категорията”, коментира още Радомирова.

Именно в този дух майсторът пивовар Цвета Гюрова представи в детайли технологичния процес при производството на пиво. „Заради все по-нарастващия интерес към бирената категория и предприемаческия ентусиазъм в тази посока е важно да се знае, че всички материали и суровини, с които работят пивоварите, са придружени със сертификати за качество. Те удостоверяват тяхната натуралност и чистота“, обясни тя и подчерта, че българските компании работят по световни стандарти и разполагат с най-новите технологии в бранша. В момента освен основните съставки, популярност набират и някои допълнителни. С възвръщането на популярността на пшеничната бира например, употребата на пшеница нараства, тъй като формира много приятен и освежаващ вкус на напитката. Добавянето на ориз носи умерено сух вкус, а царевицата, която съдържа около 70% скорбяла, много протеини и голямо количество етерично масло, придава мек вкус и ярък цвят.

„Процесът на приготвяне на бира започва със смилането на малца, а от този момент до пакетирането на готовия продукт е около 18 дни, като това зависи от вида на всяка бира и от рецептата за приготвянето й“, разказа Гюрова, която не само е инженер-технолог, но и международно сертифициран майстор-пивовар. След смилането идва майшуването, при което под действието на ензимите от мливото скорбялата се превръща в захар, а протеините се редуцират до аминокиселини. Получава се така наречената пивна мъст. При висока температура пивната мъст се вари с хмела, където неговите горчиви вещества се разтварят и балансират сладостта на малца.

Пивната мъст се заквасва с чиста култура пивни дрожди, като именно тяхната чистота гарантира до голяма степен високото качество на крайния продукт. Следва главната алкохолна ферментация, която е единственият и напълно естествен начин за превръщането на пивната мъст в пиво. Важно за всички любители на бирата е да знаят, че тя се осъществява от дрождите, често наричани „бирена мая“, и представлява много сложен процес на трансформация на различни вещества в други крайни метаболити.

За да стане продуктът готов, той трябва да доферментира, да се филтрира и на финала да се успокои – пивото стои в покой около 20 – 24 часа, за да се възстанови равновесието. Едва след това се подава за бутилиране.

Майсторът пивовар припомни, че бирата може да бъде силна, слаба и безалкохолна в зависимост от алкохолното съдържание. Силната бира има 8 процентно или по-високо алкохолно съдържание. Средно силната варира между 4 – 7% алкохол, а леката е между 1,5% – 3,5 %. Тя допълни, че за да изпитваме истинско удоволствие и да се радваме на качествата и полезните свойства на пивото, трябва да консумираме умерено.

Статистиката показва, че почитателите на бирата у нас продължават да предпочитат произведеното в страната пиво, което се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики. Според последни данни, 94% от консумираната у нас пенлива напитка е дело на компаниите, членове на СПБ.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

За повече информация на www.pivovari.com

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ЕК обяви план за укрепване на европейската отбрана

ЕК обяви план за укрепване на европейската отбрана

Свят Преди 7 часа

ЕК: Русия представлява трайна заплаха в обозримо бъдеще

Франция арестува четирима заподозрени в заговор срещу руски дисидент

Франция арестува четирима заподозрени в заговор срещу руски дисидент

Свят Преди 8 часа

Френските прокурори отказаха да идентифицират руския дисидент

Тръмп говори с Путин, ще се срещнат в Будапеща

Тръмп говори с Путин, ще се срещнат в Будапеща

Свят Преди 11 часа

Зеленски ще се срещне утре с Тръмп

Израел върна телата на 30 палестинци в Газа

Израел върна телата на 30 палестинци в Газа

Свят Преди 11 часа

Късно снощи "Хамас" предаде още две тела на Израел

Пускат под гаранция обвиняем за цигарената фабрика край Момково

Пускат под гаранция обвиняем за цигарената фабрика край Момково

България Преди 11 часа

Стойчо Захариев Иванов е с повдигнато обвинение, заедно с още четирима души, за държане на акцизни стоки в големи размери

Русия изпрати военноморски сили в Южнокитайско море

Русия изпрати военноморски сили в Южнокитайско море

Свят Преди 12 часа

Ходът идва на фона на напрежението между Китай, САЩ и съюзниците им в региона

Българите вече пътуват без виза до Южна Африка

Българите вече пътуват без виза до Южна Африка

България Преди 12 часа

Краткосрочният безвизов престой е до 90 дни

От Стария Холивуд до Ню Йорк: Дженифър Лопес омагьоса с Dior (СНИМКИ)

От Стария Холивуд до Ню Йорк: Дженифър Лопес омагьоса с Dior (СНИМКИ)

Любопитно Преди 12 часа

Тоалетът, вдъхновен от Dior, идеално отразява аурата на героинята ѝ – жена, излъчваща богатство, чар и загадъчност

<p>Борис Джонсън: ChatGPT е фантастичен, помага и на простите хора</p>

Борис Джонсън призна, че пише книгите си с помощта на ChatGPT

Свят Преди 12 часа

Той призна, че използва платформата не само за анализи на произведения като "Одисея" на Омир, но и като помощник при писането на книги

Четирима номинирани в “Игри на волята” тази вечер

Четирима номинирани в “Игри на волята” тази вечер

Любопитно Преди 12 часа

Лечители и Феномени излизат на битка за неприкосновеност

Внимавай какво казваш: 10 фрази, които нараняват дълбоко

Внимавай какво казваш: 10 фрази, които нараняват дълбоко

Любопитно Преди 13 часа

За мъжете и момчетата токсични изрази като „не плачи“ създават емоционални бариери

Нов „ангел“ на хоризонта: Емили Ратайковски завладя Victoria's Secret

Нов „ангел“ на хоризонта: Емили Ратайковски завладя Victoria's Secret

Любопитно Преди 13 часа

Емили Ратайковски покори подиума на Victoria's Secret в ослепителен дебют

Осъдиха младежа, пребил до смърт жена в Перник

Осъдиха младежа, пребил до смърт жена в Перник

България Преди 13 часа

Присъдата е осем години и шест месеца лишаване от свобода

БСП: Готови сме на всякакви разговори за запазване на правителството

БСП: Готови сме на всякакви разговори за запазване на правителството

България Преди 13 часа

Зафиров: Това управление нямаше да съществува без подкрепата на "ДПС-Ново начало"