Бирената академия показва тънкостите на пивоварството
Източник: netinfo

В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на старта на първата Национална бирена академия. На елегантно парти сред експерти, известни личности и журналисти в ресторант „Андре“ вчера инженер-технологът Цвета Гюрова разкри тънкостите в създаването на пенливата напитка. Събитието е първата от поредицата инициативи, на които медии и любознателни биролюбители със специфичен интерес към производството ще могат да се докоснат отблизо до сложните и прецизни процеси, през които преминават натуралните съставки на пивото, за да стигнат до халбата на консуматора.

„За нас важното е по най-прозрачен и достъпен за потребителите начин да покажем чистотата и интегритета на пивопроизводството и бирената категория. Ето защо ще организираме турове за журналисти в пивоварните. Предстои и заснемането на нов филм за бранша със снимки на терен. Календарът на тазгодишното издание на Националната бирена академия ще приключи със семинар за новостите в добрите производствени практики, на който основен лектор ще е изпълнителният директор на най-уважаваната научна институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (EBC)“, обясни изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова. Тя допълни, че в подкрепа на инициативата е направен и нов сайт на СПБ, който има пряка връзка с общоевропейската образователна платформа с експертна насоченост BrewUP и с програмата на първия Форум – изложение на Пивоварите на Европа. Продължават и националните научни изследвания върху категорията.

Наскоро се потвърди, че българските пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент на индустрията за предоставяне на хранителна информация на потребителите. Общо в европейските страни съставките се изписват на 70% от бирените опаковки, а енергийната стойност – на 40%. „В България почти 100% от произвежданите у нас бири имат върху етикетите си списък на съставките, а 98% - на калориите. Това ни отрежда лидерска позиция във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни” и е поредният пример за отговорността ни към потребителите и разширяване на познанията за състава и качествата на категорията”, коментира още Радомирова.

Именно в този дух майсторът пивовар Цвета Гюрова представи в детайли технологичния процес при производството на пиво. „Заради все по-нарастващия интерес към бирената категория и предприемаческия ентусиазъм в тази посока е важно да се знае, че всички материали и суровини, с които работят пивоварите, са придружени със сертификати за качество. Те удостоверяват тяхната натуралност и чистота“, обясни тя и подчерта, че българските компании работят по световни стандарти и разполагат с най-новите технологии в бранша. В момента освен основните съставки, популярност набират и някои допълнителни. С възвръщането на популярността на пшеничната бира например, употребата на пшеница нараства, тъй като формира много приятен и освежаващ вкус на напитката. Добавянето на ориз носи умерено сух вкус, а царевицата, която съдържа около 70% скорбяла, много протеини и голямо количество етерично масло, придава мек вкус и ярък цвят.

„Процесът на приготвяне на бира започва със смилането на малца, а от този момент до пакетирането на готовия продукт е около 18 дни, като това зависи от вида на всяка бира и от рецептата за приготвянето й“, разказа Гюрова, която не само е инженер-технолог, но и международно сертифициран майстор-пивовар. След смилането идва майшуването, при което под действието на ензимите от мливото скорбялата се превръща в захар, а протеините се редуцират до аминокиселини. Получава се така наречената пивна мъст. При висока температура пивната мъст се вари с хмела, където неговите горчиви вещества се разтварят и балансират сладостта на малца.

Пивната мъст се заквасва с чиста култура пивни дрожди, като именно тяхната чистота гарантира до голяма степен високото качество на крайния продукт. Следва главната алкохолна ферментация, която е единственият и напълно естествен начин за превръщането на пивната мъст в пиво. Важно за всички любители на бирата е да знаят, че тя се осъществява от дрождите, често наричани „бирена мая“, и представлява много сложен процес на трансформация на различни вещества в други крайни метаболити.

За да стане продуктът готов, той трябва да доферментира, да се филтрира и на финала да се успокои – пивото стои в покой около 20 – 24 часа, за да се възстанови равновесието. Едва след това се подава за бутилиране.

Майсторът пивовар припомни, че бирата може да бъде силна, слаба и безалкохолна в зависимост от алкохолното съдържание. Силната бира има 8 процентно или по-високо алкохолно съдържание. Средно силната варира между 4 – 7% алкохол, а леката е между 1,5% – 3,5 %. Тя допълни, че за да изпитваме истинско удоволствие и да се радваме на качествата и полезните свойства на пивото, трябва да консумираме умерено.

Статистиката показва, че почитателите на бирата у нас продължават да предпочитат произведеното в страната пиво, което се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики. Според последни данни, 94% от консумираната у нас пенлива напитка е дело на компаниите, членове на СПБ.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

За повече информация на www.pivovari.com

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Бивш собственик на порно сайт иска активи на „Лукойл“

Бивш собственик на порно сайт иска активи на „Лукойл“

Свят Преди 2 часа

Бергмайер се е обърнал към Министерството на финансите на САЩ

Могерини твърди, че е невинна

Могерини твърди, че е невинна

Свят Преди 3 часа

Тя вярва, че правотата на действията на Колежа на Европа ще бъде потвърдена в съда

ЕК вкара Русия в списъка на високорисковите страни

ЕК вкара Русия в списъка на високорисковите страни

Свят Преди 7 часа

Русия отговаря на критериите, за да бъде определена за високорискова трета държава

Ново умение, нова посока – и свободата да го започнеш сега

Ново умение, нова посока – и свободата да го започнеш сега

Пари Преди 7 часа

Знанието е крилото, с което се издигаш по-високо

Касапинът от Вършец с присъда от 15 години затвор

Касапинът от Вършец с присъда от 15 години затвор

България Преди 8 часа

Спрямо тримата пострадали били предприети незабавни животоспасяващи действия

Огромен скандал с фалшиви тестове за COVID-19 в Хърватия

Огромен скандал с фалшиви тестове за COVID-19 в Хърватия

Свят Преди 8 часа

Тестовете имитирали оригиналните продукти

От "Възраждане" не успяха да изпишат "референдум" в НС

От "Възраждане" не успяха да изпишат "референдум" в НС

България Преди 8 часа

На червен фон, с големи бели букви беше изписано: "Реферерендум за лева! Не на еврото!"

"Крайно разочарован и омерзен" - Александър Русанов напуска КС на "Продължаваме Промяната"

"Крайно разочарован и омерзен" - Александър Русанов напуска КС на "Продължаваме Промяната"

България Преди 9 часа

"Прекрасната фасада, зад която се крият подмолни цели, не е и никога няма да бъде дом на борбата за чиста и свята република", обяви той

Влак прегази 16-годишно момче във Враца

Влак прегази 16-годишно момче във Враца

България Преди 9 часа

Децата от гимназията често преминават през железопътната линията

Двама финалисти казват сбогом на Арената на “Игри на волята”

Двама финалисти казват сбогом на Арената на “Игри на волята”

Любопитно Преди 9 часа

Елиминационна битка и сблъсък за имунитет очакват финалистите на екстремното предаване тази вечер

Министерство на правосъдието стартира Регистъра на арбитражите

Министерство на правосъдието стартира Регистъра на арбитражите

България Преди 9 часа

С промените в Закона за арбитражите за пръв път в България се въвежда регистър на арбитражите

Снимки показват американски военни кораби в Карибите близо до Венецуела

Снимки показват американски военни кораби в Карибите близо до Венецуела

Свят Преди 9 часа

Разполагането идва на фона на ескалация на напрежението между Вашингтон и Каракас

Националното следствие въвежда нова методика за тежки катастрофи

Националното следствие въвежда нова методика за тежки катастрофи

България Преди 9 часа

Документът ще служи като наръчник за младите разследващи и полицаи при първоначалния оглед на местопроизшествиет

<p>Студент изчезна край замъка на Дракула в Румъния</p>

Британски студент изчезна близо до замъка на Дракула в Румъния

Свят Преди 9 часа

18-годишният Джордж Смит последно е съобщил за хипотермия и изтощение, докато се движел сам в планината Бучеги