Бирената академия показва тънкостите на пивоварството
Източник: netinfo
0

В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на старта на първата Национална бирена академия. На елегантно парти сред експерти, известни личности и журналисти в ресторант „Андре“ вчера инженер-технологът Цвета Гюрова разкри тънкостите в създаването на пенливата напитка. Събитието е първата от поредицата инициативи, на които медии и любознателни биролюбители със специфичен интерес към производството ще могат да се докоснат отблизо до сложните и прецизни процеси, през които преминават натуралните съставки на пивото, за да стигнат до халбата на консуматора.

„За нас важното е по най-прозрачен и достъпен за потребителите начин да покажем чистотата и интегритета на пивопроизводството и бирената категория. Ето защо ще организираме турове за журналисти в пивоварните. Предстои и заснемането на нов филм за бранша със снимки на терен. Календарът на тазгодишното издание на Националната бирена академия ще приключи със семинар за новостите в добрите производствени практики, на който основен лектор ще е изпълнителният директор на най-уважаваната научна институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (EBC)“, обясни изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова. Тя допълни, че в подкрепа на инициативата е направен и нов сайт на СПБ, който има пряка връзка с общоевропейската образователна платформа с експертна насоченост BrewUP и с програмата на първия Форум – изложение на Пивоварите на Европа. Продължават и националните научни изследвания върху категорията.

Наскоро се потвърди, че българските пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент на индустрията за предоставяне на хранителна информация на потребителите. Общо в европейските страни съставките се изписват на 70% от бирените опаковки, а енергийната стойност – на 40%. „В България почти 100% от произвежданите у нас бири имат върху етикетите си списък на съставките, а 98% - на калориите. Това ни отрежда лидерска позиция във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни” и е поредният пример за отговорността ни към потребителите и разширяване на познанията за състава и качествата на категорията”, коментира още Радомирова.

Именно в този дух майсторът пивовар Цвета Гюрова представи в детайли технологичния процес при производството на пиво. „Заради все по-нарастващия интерес към бирената категория и предприемаческия ентусиазъм в тази посока е важно да се знае, че всички материали и суровини, с които работят пивоварите, са придружени със сертификати за качество. Те удостоверяват тяхната натуралност и чистота“, обясни тя и подчерта, че българските компании работят по световни стандарти и разполагат с най-новите технологии в бранша. В момента освен основните съставки, популярност набират и някои допълнителни. С възвръщането на популярността на пшеничната бира например, употребата на пшеница нараства, тъй като формира много приятен и освежаващ вкус на напитката. Добавянето на ориз носи умерено сух вкус, а царевицата, която съдържа около 70% скорбяла, много протеини и голямо количество етерично масло, придава мек вкус и ярък цвят.

„Процесът на приготвяне на бира започва със смилането на малца, а от този момент до пакетирането на готовия продукт е около 18 дни, като това зависи от вида на всяка бира и от рецептата за приготвянето й“, разказа Гюрова, която не само е инженер-технолог, но и международно сертифициран майстор-пивовар. След смилането идва майшуването, при което под действието на ензимите от мливото скорбялата се превръща в захар, а протеините се редуцират до аминокиселини. Получава се така наречената пивна мъст. При висока температура пивната мъст се вари с хмела, където неговите горчиви вещества се разтварят и балансират сладостта на малца.

Пивната мъст се заквасва с чиста култура пивни дрожди, като именно тяхната чистота гарантира до голяма степен високото качество на крайния продукт. Следва главната алкохолна ферментация, която е единственият и напълно естествен начин за превръщането на пивната мъст в пиво. Важно за всички любители на бирата е да знаят, че тя се осъществява от дрождите, често наричани „бирена мая“, и представлява много сложен процес на трансформация на различни вещества в други крайни метаболити.

За да стане продуктът готов, той трябва да доферментира, да се филтрира и на финала да се успокои – пивото стои в покой около 20 – 24 часа, за да се възстанови равновесието. Едва след това се подава за бутилиране.

Майсторът пивовар припомни, че бирата може да бъде силна, слаба и безалкохолна в зависимост от алкохолното съдържание. Силната бира има 8 процентно или по-високо алкохолно съдържание. Средно силната варира между 4 – 7% алкохол, а леката е между 1,5% – 3,5 %. Тя допълни, че за да изпитваме истинско удоволствие и да се радваме на качествата и полезните свойства на пивото, трябва да консумираме умерено.

Статистиката показва, че почитателите на бирата у нас продължават да предпочитат произведеното в страната пиво, което се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики. Според последни данни, 94% от консумираната у нас пенлива напитка е дело на компаниите, членове на СПБ.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

За повече информация на www.pivovari.com

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Руски танкери пострадаха в Керченския проток, има загинал (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Руски танкери пострадаха в Керченския проток, има загинал

България Преди 12 минути

И двата танкера имат товарен капацитет от около 4200 тона петролни продукти

<p>Почина известен&nbsp;румънски актьор</p>

Почина известният румънски актьор Мирча Дякону

Свят Преди 48 минути

Той си е отишъл на 74-годишна възраст

Гешев от "Игри на волята": Проучвах хората, които знаех, че ще влизат в предаването (ВИДЕО)

Гешев от "Игри на волята": Проучвах хората, които знаех, че ще влизат в предаването (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Бронзовият медалист гостува в официалния подкаст "След Игрите"

Мощно торнадо връхлетя Северна Калифорния (ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя Северна Калифорния (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Само в Сан Франциско без ток са 13 000 домакинства, а в целия щат Калифорния - повече от 170 000 души

Откриха кокаин за 7 млн. долара на кораб, акостирал в Бургас

Откриха кокаин за 7 млн. долара на кораб, акостирал в Бургас

България Преди 2 часа

Използван е нов метод за укриване на дрогата

Историческо посещение: Папа Франциск пристигна в Корсика

Историческо посещение: Папа Франциск пристигна в Корсика

Свят Преди 2 часа

Той ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон

<p>Вдига се прагът за получаване на детски надбавки</p>

Бюджет 2025: Вдига се прагът за получаване на детски надбавки

България Преди 2 часа

Месечната помощ е обвързана с ръста на минималната работна заплата

Русия превзе две села в Донецка област

Русия превзе две села в Донецка област

Свят Преди 3 часа

Това съобщи руското министерство на отбраната

Умъртвяват 84 овце с шарка в Ямболско, собствениците им ги укривали

Умъртвяват 84 овце с шарка в Ямболско, собствениците им ги укривали

България Преди 3 часа

Сигнал е бил подаден от жители на село Жельо Войвода

<p>БСП обсъжда поканата на ГЕРБ за експертен разговор и подкрепа за правителство</p>

Националният съвет на БСП обсъжда поканата на ГЕРБ за експертен разговор и подкрепа за правителство

България Преди 3 часа

След това ще има заседание и на Коалиционния съвет на „БСП-Обединена левица“

"Пиленцата от Монако" и BETL: Замесиха инфлуенсъри във фалшиво коледно парти на фирмата

"Пиленцата от Монако" и BETL: Замесиха инфлуенсъри във фалшиво коледно парти на фирмата

България Преди 3 часа

"Даже не знам какво е това, с какво се занимават. Нито са ми давали пари, нито аз на тях", заяви Димитров

<p>Райна Кабаиванска: Една легенда става на 90! (СНИМКИ)</p>

Райна Кабаиванска празнува своя 90-и рожден ден

Любопитно Преди 4 часа

Тя е работила дълги години в Италия и е един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век

<p>Тръмп: Той винаги ще поставя Америка на първо място</p>

Тръмп номинира бившия американски посланик в Германия Гренел за специален пратеник

Свят Преди 4 часа

„Рик ще работи в някои от най-горещите точки по света, включително Венецуела и Северна Корея“, заяви Тръмп

Шестима пострадали при катастрофа край Варна

Шестима пострадали при катастрофа край Варна

България Преди 5 часа

Шофьорът, причинил пътния инцидент, е бил с 1.47 промила алкохол в кръвта

Пламен Димитров/КНСБ

Пламен Димитров за Бюджет 2025: Това, което са си надробили политиците, да си го решат

България Преди 5 часа

Президентът на КНСБ отбеляза, че само някои сектори ще получат сериозни увеличения

Къде са милиардите на семейство Асад

Къде са милиардите на семейство Асад

Свят Преди 6 часа

През 2022 г. външното министерство на Великобритания оценява активите на Башар Асад на около два милиарда евро