Бирената академия показва тънкостите на пивоварството
Източник: netinfo
0

В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на старта на първата Национална бирена академия. На елегантно парти сред експерти, известни личности и журналисти в ресторант „Андре“ вчера инженер-технологът Цвета Гюрова разкри тънкостите в създаването на пенливата напитка. Събитието е първата от поредицата инициативи, на които медии и любознателни биролюбители със специфичен интерес към производството ще могат да се докоснат отблизо до сложните и прецизни процеси, през които преминават натуралните съставки на пивото, за да стигнат до халбата на консуматора.

„За нас важното е по най-прозрачен и достъпен за потребителите начин да покажем чистотата и интегритета на пивопроизводството и бирената категория. Ето защо ще организираме турове за журналисти в пивоварните. Предстои и заснемането на нов филм за бранша със снимки на терен. Календарът на тазгодишното издание на Националната бирена академия ще приключи със семинар за новостите в добрите производствени практики, на който основен лектор ще е изпълнителният директор на най-уважаваната научна институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (EBC)“, обясни изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова. Тя допълни, че в подкрепа на инициативата е направен и нов сайт на СПБ, който има пряка връзка с общоевропейската образователна платформа с експертна насоченост BrewUP и с програмата на първия Форум – изложение на Пивоварите на Европа. Продължават и националните научни изследвания върху категорията.

Наскоро се потвърди, че българските пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент на индустрията за предоставяне на хранителна информация на потребителите. Общо в европейските страни съставките се изписват на 70% от бирените опаковки, а енергийната стойност – на 40%. „В България почти 100% от произвежданите у нас бири имат върху етикетите си списък на съставките, а 98% - на калориите. Това ни отрежда лидерска позиция във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни” и е поредният пример за отговорността ни към потребителите и разширяване на познанията за състава и качествата на категорията”, коментира още Радомирова.

Именно в този дух майсторът пивовар Цвета Гюрова представи в детайли технологичния процес при производството на пиво. „Заради все по-нарастващия интерес към бирената категория и предприемаческия ентусиазъм в тази посока е важно да се знае, че всички материали и суровини, с които работят пивоварите, са придружени със сертификати за качество. Те удостоверяват тяхната натуралност и чистота“, обясни тя и подчерта, че българските компании работят по световни стандарти и разполагат с най-новите технологии в бранша. В момента освен основните съставки, популярност набират и някои допълнителни. С възвръщането на популярността на пшеничната бира например, употребата на пшеница нараства, тъй като формира много приятен и освежаващ вкус на напитката. Добавянето на ориз носи умерено сух вкус, а царевицата, която съдържа около 70% скорбяла, много протеини и голямо количество етерично масло, придава мек вкус и ярък цвят.

„Процесът на приготвяне на бира започва със смилането на малца, а от този момент до пакетирането на готовия продукт е около 18 дни, като това зависи от вида на всяка бира и от рецептата за приготвянето й“, разказа Гюрова, която не само е инженер-технолог, но и международно сертифициран майстор-пивовар. След смилането идва майшуването, при което под действието на ензимите от мливото скорбялата се превръща в захар, а протеините се редуцират до аминокиселини. Получава се така наречената пивна мъст. При висока температура пивната мъст се вари с хмела, където неговите горчиви вещества се разтварят и балансират сладостта на малца.

Пивната мъст се заквасва с чиста култура пивни дрожди, като именно тяхната чистота гарантира до голяма степен високото качество на крайния продукт. Следва главната алкохолна ферментация, която е единственият и напълно естествен начин за превръщането на пивната мъст в пиво. Важно за всички любители на бирата е да знаят, че тя се осъществява от дрождите, често наричани „бирена мая“, и представлява много сложен процес на трансформация на различни вещества в други крайни метаболити.

За да стане продуктът готов, той трябва да доферментира, да се филтрира и на финала да се успокои – пивото стои в покой около 20 – 24 часа, за да се възстанови равновесието. Едва след това се подава за бутилиране.

Майсторът пивовар припомни, че бирата може да бъде силна, слаба и безалкохолна в зависимост от алкохолното съдържание. Силната бира има 8 процентно или по-високо алкохолно съдържание. Средно силната варира между 4 – 7% алкохол, а леката е между 1,5% – 3,5 %. Тя допълни, че за да изпитваме истинско удоволствие и да се радваме на качествата и полезните свойства на пивото, трябва да консумираме умерено.

Статистиката показва, че почитателите на бирата у нас продължават да предпочитат произведеното в страната пиво, което се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики. Според последни данни, 94% от консумираната у нас пенлива напитка е дело на компаниите, членове на СПБ.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

За повече информация на www.pivovari.com

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Масов гроб на украински военни е открит в Мариупол

Масов гроб на украински военни е открит в Мариупол

Свят Преди 5 часа

Военнослужещите са загинали през февруари и март тази година, когато тази част на града е била под контрола на украинските войски

САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея

САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея

Свят Преди 6 часа

Това се случи след поредните ракетни тестове отстрана на Северна Корея

Полицейска небрежност ли доведе до убийствата в училището в Тексас?

Полицейска небрежност ли доведе до убийствата в училището в Тексас?

Свят Преди 7 часа

Стрелецът, който уби 19 деца и двама възрастни на 25 май в Тексас, е бил в сградата на училището повече от час, преди да бъде ликвидиран от полицията

Путин: Украйна саботира преговорния процес с Русия

Путин: Украйна саботира преговорния процес с Русия

Свят Преди 8 часа

Това е заявил днес той в телефонен разговор с австрийския канцлер Карл Нехамер

Католическата църква в Италия започва проучване на сексуалните посегателства над деца

Католическата църква в Италия започва проучване на сексуалните посегателства над деца

Свят Преди 8 часа

Проучването ще позволи да се подобрят превантивните мерки и ще позволи на жертвите и оцелелите да бъдат третирани с по-голяма осведоменост

Осигуряват още 11 млн. лв. за украинските бежанци у нас

Осигуряват още 11 млн. лв. за украинските бежанци у нас

България Преди 8 часа

Финансовият ресурс ще се използва за действия в подкрепа на украински граждани, получили временна закрила в България

Борис Джонсън: Ще оцелея въпреки всичко

Борис Джонсън: Ще оцелея въпреки всичко

Свят Преди 8 часа

Той заяви, че ще оцелее въпреки опитите на критиците на консерваторите да го свалят от власт

„Български пощи“ вече е стратегически обект от значение за националната сигурност

„Български пощи“ вече е стратегически обект от значение за националната сигурност

България Преди 9 часа

Tова ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив

Вижте къде настаняват украинските бежанци у нас

Вижте къде настаняват украинските бежанци у нас

България Преди 9 часа

Министерският съвет разпространи кадри

Песков: Украйна прави противоречиви изказвания

Песков: Украйна прави противоречиви изказвания

Свят Преди 9 часа

Според него изказванията на Украйна се оборват взаимно и не позволяват да се разбере напълно какво иска украинската страна

Борис Джонсън: Путин постига напредък

Борис Джонсън: Путин постига напредък

Свят Преди 9 часа

Поради това е "абсолютно жизненоважно" Западът да продължи да подкрепя Украйна с военни средства, каза още той

Русия: Маймунската шарка идва от Нигерия, където САЩ имат биолаборатории

Русия: Маймунската шарка идва от Нигерия, където САЩ имат биолаборатории

Свят Преди 9 часа

Това заяви началникът на руските войски за радиационна, химическа и биологична защита Игор Кирилов

Радев: Това е предпоставката за преговорите за РСМ

Радев: Това е предпоставката за преговорите за РСМ

България Преди 9 часа

България очаква българите в РСМ да се впишат на равноправна основа с другите части от народи в Конституцията на страната, заяви президентът на България

ВМРО на протест срещу плануваното увеличение на парното и тока

ВМРО на протест срещу плануваното увеличение на парното и тока

България Преди 10 часа

Протестът е предвиден за 28 май 2022 г.

Проф.Костов: COVID-19 протича по-тежко при бременните

Проф.Костов: COVID-19 протича по-тежко при бременните

България Преди 10 часа

Дискусията е част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерство на здравеопазването

СЗО: Броят на случаите с маймунска шарка ще расте

СЗО: Броят на случаите с маймунска шарка ще расте

Свят Преди 10 часа

Въпреки това: "Това не е заболяване, от което обществеността трябва да се страхува. Не е като COVID-19", каза Силви Бриан, експерт от СЗО