Зеленчуците, захарта и брашното са поскъпнали най-много за периода декември 2010 г. - март 2011 г. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
Институтът е направил на 1 и 2 март експресно изследване на 20 стоки.
При краставиците поскъпването е 44,3 на сто (3,29лв. е средно цената за килограм за 1-2 март срещу 2,28 лв. за декември), при картофите - 43,5 на сто (1,26 лв. за килограм, срещу 0,88 лв. през декември), при доматите 20 на сто (2,83 лв. за килограм през март, 2,35 лв. през декември).
Захарта е поскъпнала с 33,6% и е достигнала 2,11 лв. за килограм. Поскъпването при брашното е 24,9%, като достига 1,16 лв. за килограм през март, при 0,93 лв. през декември. Олиото е поскъпнало с 18,4 на сто и достига средна цена 3,33 лв. за литър.
Поевтиняло е единствено пилешкото месо - 4,31 лв. през март за килограм - при 4,49 лв. през декември.
Голямо е и поскъпването при млякото и млечните продукти. Кравето сирене е поскъпнало с 15% и достига 7,23 лв. в началото на март за килограм. Кашкавалът е поскъпнал с 21,1% и достига 12,59 лв.
При бензина поскъпването е 9,7%.
Такова драстично поскъпване
не е имало през последните две години, коментира за БТА директорът на института
Любен Томев. По думите му това несъмнено ще се отрази негативно на бюджета на домакинствата.
Той отбеляза обаче, че средната цена при някои продукти като олиото се формира при много голям марж (3,33 лева при цени от 2,59 до 4 лева), като не е сигурно коя ще се задържи.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!