Спрямо юни 2009 г., цените на основните хранителни стоки през юли остават стабилни, като отклоненията в двете посоки са средно между 1 и 4%, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
От юни се наблюдава слаба тенденция на покачване на цената на едро на олиото и брашното, в резултат на което през юли, спрямо юни, е отчетен слаб ръст на цените на тези стоки.
Запазва се тенденцията на стабилизиране и спад на цената на захарта, варивата и ориза, както и сезонното намаление на повечето плодове и зеленчуци.
Спрямо същия месец на предходната година се наблюдава спад на цените на повечето основни хранителни стоки, с изключение на колбасите, рибата и яйцата.
По-големи колебания на цените през юли тази година, спрямо същия месец на миналата година, има при плодовете и зеленчуците.
След изчерпването на реколтата от ягоди и череши, чийто най-активен сезон беше през юни,
през юли от българските плодове най-голямо предлагане има на праскови и кайсии.
При цената на кайсиите е отчетен най-голям спад - 21,6%. Намаление на цената е отчетена при прасковите с 14,5% и бананите - 2,8%. Поскъпване през юли, спрямо юни, е регистрирано при ябълките - 5,6% и лимоните - 15%.
От зеленчуците най-много са поевтинели зелените чушки (31%) и оранжерийните домати (23,8%).
Между 14 и 17% е поевтиняването на оранжерийните краставици и чесъна, а цената на зелето се е понижила с около 3%. През юли, спрямо юни, е отчетен слаб ръст на цената на картофите - 1,4%.
През юли тази година, спрямо същия месец на миналата, е отчетен спад на цените на олиото (4%), брашното (29%), млечните произведения (9-16%), пилешкото месо (12%) , захарта, фасула и ориза (6%). Почти без промяна остават цените на шпековия салам и лещата.
Възходящата тенденция при цената на месните произведения и рибата се запазва, като средногодишното поскъпване на кренвиршите е 20%, а на малотрайните колбаси, рибата и яйцата е около 10-13%.
Най-голямо годишно намаление е отчетено при цената на лимоните, като тяхната цена през юли 2009 г., спрямо юли 2008 г., e с 38% по-ниска.
Около 15-25% e поевтиняването при ябълките, чесъна и зеления пипер, а спадът на цените на оранжерийните краставици е 11%.
Най-голям едногодишен ръст е отбелязан при цената на картофите - 51%. Кайсиите през това лято са с 32% по-скъпи. Поскъпването на годишна база на прасковите, оранжерийните домати, зелето и бананите, е 13-20%.