Реформаторите и ГЕРБ не се разбраха за пенсионните фондове
Владислав Горанов   
Източник: БГНЕС
41

Р еформаторският блок и ГЕРБ не се споразумяха засега по въпроса за пенсионните фондове, а министърът на финансите Владислав Горанов изрази пред медиите в НС притеснение, че партия с "4-5% от изборите, с реформаторски уклон, не подкрепя една по същество реформа".

Това стана след разговори в стаята на парламентарния председател Цецка Цачева между ПГ на Реформаторския блок (РБ), ГЕРБ и АБВ в присъствието на Горанов, на вицепремиера Румяна Бъчварова и след предшестващи "совалки" в Народното събрание на синдикати, работодателски организации и представители на частните пенсионни фондове.

Не се разбрахме, това беше труден, безрезултатен на този етап разговор, обявиха след срещата съпредседателите на ПГ на Блока Радан Кънев и Найден Зеленогорски.

Владислав Горанов: Отговорността за финансовото състояние на държавата, а така е и по коалиционно споразумение, е на мандатоносителя. Това е ГЕРБ, партии с по 4-5% на изборите могат да подкрепят или не.

Моите притеснения са, че партии с по 4-5 на сто, с реформаторски уклон, не подкрепят една по същество реформа. Така финансовият министър отговори на въпрос на БТА дали е негова идеята за частните пенсионни фондове и какви са аргументите му.

По-рано Кънев коментира, че след първоначалното му впечатление за синдикално авторство на предложението, сега смята, че то е дошло от Владислав Горанов

Депутатът, чиято ПГ е коалиционен партньор на ГЕРБ, е недоволен, че не са чули обяснение от финансист "номер едно" защо по спешност се внася подобно предложение. Аргументите ми са свобода на избора, обяви пред журналистите Владислав Горанов и отрече, че целта е да се запълни "дупката" в НОИ.

Това е ваша хипотеза, ние няма да караме насила никого, посочи той. Горанов обясни спешния порядък, в който се внася предложението, с убедеността на ГЕРБ от неговата необходимост.

Неща, по които ние имаме решение и сме го извървели като логика в рамките на партия ГЕРБ, няма смисъл да бъдат отлагани, разясни министърът. Така или иначе, обобщи той, никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и на партия ГЕРБ да носят отговорност за управлението на държавата и особено за нейната финансова стабилност.

Преди това съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски посъветва партньорите от ГЕРБ да подобрят коалиционната си култура. Не смятам, че поведението на колегите от ГЕРБ беше на висотата на момента, добави и Радан Кънев. Според него разумното решение е разговорите да продължат.

Вчера Кънев е обсъдил въпроса с премиера Бойко Борисов, но не е останал с впечатлението за възможен компромис от негова страна

По думите на Кънев обаче би било изключително тревожно, ако цялостна промяна на пенсионния модел мине в пленарната зала не с гласовете на управляващото мнозинство, а с тези на други формации, извън него.

Съпредседателят на ПГ на РБ засега отклони въпроса дали ще се оттеглят от коалицията, защото все още се надявал на положителна развръзка до петък, когато парламентът ще разглежда на второ четене Държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК за 2015 година.

Ако нещата останат все пак в този вариант, РБ няма да подкрепят само текстовете, свързани с пенсионните фондове, а не бюджета като цяло.

Как АБВ ще гласува по промените в пенсионната реформа щяло да стане ясно утре след заседание на Националния съвет на коалицията. Това е твърде сериозна тема, за да се решава в рамките на 20 минути, без да има анализ на състоянието на пенсионните фондове, без анализ на това къде са вложени средствата на хората, които са се осигурявали, колко са осигурявани, какви са рисковете в единия и в другия случай, коментира Росица Янакиева, която участва в срещата при Цецка Цачева.

Тя не смятала, че този въпрос е пробният камък за съществуването на коалицията, още повече че нищо не налагало подобно бързане. В коментар на думите на министъра на финансите, че партии с 4-5% могат само да подкрепят или не, Янакиева заяви - "това е мнение на Владислав Горанов. Надявам се, че той в емоция не е преценил вярно и не е отреагирал вярно. Ние имаме споразумение за партньорство, ние не сме част от коалицията, но сме партньори. Той е реагирал малко прибързано и емоционално".

Вчера, когато предложените промени бяха гласувани в бюджетната комисия в Народното събрания, то  ДПС и Реформаторите гласуваха "въздържали се" 

Очаква се ДПС и "Атака" да подкрепят промените, като по този начин ГЕРБ вероятно ще успеят да ги прокарат в закона и без подкрепата на коалиционните си партньори.

Официалната позиция на ДПС е, че подкрепя промените в пенсионното осигуряване, каза председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов в интервю за БНР

Позицията на бившия социален министър е различна от вчера, когато се обяви против промените.

"Първият вариант на обявяване на тези промени звучеше като унгарския вариант за национализация, а ние от ДПС сме категорично против каквато и да е национализация. В момента, в който се запознахме с текстовете, а това стана във вторник, тогава вече позицията се промени. За нас правото да избираш е изключителна ценност, от която ние в политически план няма как да отстъпим", каза Адемов.

По-рано пред журналисти Адемов подчерта, че предложението не е свързано с национализация на частните пенсионни фондове, защото не се предвижда всички активи на осигурените лица от тях да се прехвърлят в НОИ.

"Ако има посегателство върху тристълбовия модел, ДПС ще бъде категорично против. От приложените текстове към момента такова нещо няма", отбеляза депутатът.

Депутатът обясни, че според предложението, ако човек, който е роден след 1959 г., не предприеме никакви действия, той си остава в частния пенсионен фонд и никой не може да го накара да си прехвърля средствата обратно в НОИ. Проблем е за тези, които през следващата година стартират осигурителния си стаж

- те в рамките на една година трябва да направят информиран избор, посочи Хасан Адемов и допълни, че трябва да се направи сериозна информационна кампания по въпроса.

Според него българските граждани нямали необходимата осигурителна и данъчна култура и така се създавали условия за вземане на неинформирани решения. По думите му хората трябва да знаят, че доходността от частните пенсионни фондове е по-голяма, защото те правят инвестиции, а НОИ не инвестира и плаща сегашните пенсии.

Ако имам осигурителни вноски в частен пенсионен фонд, ще ги запазя, защото там регулацията е изключително сериозна, заяви Адемов. По думите му всеки ден КФН следи движението на средствата в пенсионните фондове.

Той заяви, че по принцип има рискове, но за последните две години доходността от инвестиционната политика на частните пенсионни фондове е над 6 процента, което било значително над доходността от банките.

Адемов заяви, че има проблем в начина, по който е направено предложението. "Ако това се беше случило с един нормален законопроект със съответните процедури, Национален съвет за тристранно сътрудничество, съгласувателни процедури, нещата щяха да изглеждат по по-друг начин. За съжаление тази спешност създава някакъв тип съмнение", отбеляза депутатът.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 10 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 13 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 59 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност