Райков: Фискалният резерв ще стане 4,7 млрд. лв. тази седмица
Днес всички министри от служебното правителство получиха по една Библия - подарък от Светия синод   
Източник: БГНЕС
30

Очакваме до края на седмицата Брюксел да ни възстанови 800 млн. лева за земеделските субсидии и фискалният резерв ще надхвърли 4,7 млрд. лева. Това каза пред журналисти днес премиерът Марин Райков след заседанието на кабинета.

"По време на посещението в Брюксел поставих въпроса за възстановяване на сумата от 800 млн. лв. от земеделските субсидии.

Очаквам до края на седмицата тези средства да бъдат възстановени", заяви премиерът, цитиран от Агенция "Фокус".

Над 100 хиляди души ще бъдат засегнати от социалните мерки, които прие правителството,

каза още Марин Райков. Обществените трапезарии ще функционират целогодишно, а не както досега – само през зимата, обяви служебният премиер.

Независимо, че работодателите напуснаха тристранния съвет, най-важното в социалната сфера беше прието, посочи Райков.

По думите му в срок се изплащат всички социални помощи. Много е важно за мен, че парите стигат до хората, подчерта премиерът.

Райков заяви, че държи работата на Министерски съвет е максимално публична. Освен стенограмите от заседанията на правителството, се публикуват стенограми и от заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и на Изборния борд.

Предприети са мерки за намаляване на задълженията на правителството към бизнеса

"Дължимата сума от правителството към бизнеса е около 108 млн. лв. Помолих министъра на финансите - да положи усилия за намаляване на това задължение. 70% от задължението е на един субект. Мерки са предприети", обясни премиерът.

"Правителството има ангажимент за размера на задълженията на централното правителство, общините отговарят за собствените си бюджети. Те получават годишно трансфер от правителството", обясни финансовият министър Калин Христов, по повод писмо, което е изпратил до общините.

Днес служебното правителство одобри промени в Националния план за действие по заетостта през 2013 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

С допълнителни средства от над 30 млн. лв. в бюджета за активна политика на Министерството на труда и социалната политика ще се осигури субсидирана заетост за нови 15 930 безработни

от уязвимите групи на пазара на труда - безработни младежи до 29 години, безработни с трайни увреждания, безработни родители на деца до 5-годишна възраст, продължително безработни и др.

От тези средства 6,5 млн. лв. са за субсидирана заетост и стажуване на безработни младежи до 29 години.

С тях ще се подкрепи изпълнението на Националната инициатива "Работа за младите хора на България" 2012 - 2013 г. като 3050 безработни младежи ще получат шанс за първа работа и усвояване на трудови навици и умения на работното си място в частния сектор и в публичната администрация.

За Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" за субсидирана заетост на продължително безработните, които са на социално подпомагане, са осигурени допълнително 12,4 млн. лв.

Тези средства ще осигурят заетост на допълнително 7500 безработни за 6 месеца при 6-часов работен ден. Безработните ще бъдат включени в дейности с траен характер и в частния сектор.

По Националната програма "Нова възможност за заетост" с допълнителен ресурс от 4,3 млн. лв. ще бъде осигурена заетост за 2000 освободени лица в резултат от закриване на работни места.

За Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания са осигурени допълнителни 1,8 млн. лв. за заетост на 600 безработни. По Националната програма "Асистенти на хора с увреждания" с допълнителния финансов ресурс ще бъдат назначени още 650 лични асистенти, за което са необходими 1,2 млн. лв.

По насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта ще бъде осигурена заетост на 200 безработни с трайни увреждания в частния сектор, за което са осигурени допълнително 563 788 лв.

Ще бъдат предоставени допълнително средства за субсидиране на заетостта на 110 самотни родители с деца до 3-годишна възраст и на 120 безработни майки с деца от 3 до 5 години.

Работодателите - микропредприятия, ще бъдат подпомогнати чрез осигуряване на субсидия за първите пет разкрити работни места, за което са осигурени допълнително 231 000 лв. Направени са и промени и във фишовете на програмите и мерките, които са с увеличен ресурс, с по-висок брой нововключени лица.

С допълнително осигурените средства за субсидирана заетост се очаква постигането на благоприятен ефект върху нивото на безработица, а също така и предотвратяване на риска от изпадане в бедност на едни от най-уязвимите групи на пазара на труда.

Въпреки продължаващото стопанско оживление през 2012 г., заетостта продължи да намалява и безработицата се запазва на високи нива. В края на 2012 г. броят на безработните, регистрирани в дирекциите "Бюро по труда", е 375 770, или налице е увеличение с 33 348 в сравнение с края на 2011 г., а равнището на безработица е 11,4% (при 10,4% в края на 2011 г.).

Служебното правителство одобри разпределението на допълнителните средства от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за подпомагане на хора и семейства,

съобщи още пресслужбата на кабинета. Сумата от 10,5 млн. лв. ще бъде разпределена за еднократна финансова помощ на най-уязвимите групи хора и семейства, а именно - деца с трайни увреждания, хора и семейства, които са останали извън обхвата на системата за целево енергийно подпомагане през отоплителен сезон 2012/2013 г. заради надвишаване на диференцирания минимален доход за отопление със сума, по-малка или равна на 10 лева, както и хора, осигурени за общо заболяване и майчинство, които имат доход на член от семейството по-малък или равен на 350 лв. и право на парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години.

Допълнителното подпомагане ще се реализира чрез еднократни помощи и разширяване на социалната услуга "Обществени трапезарии" през 2013 г. Предвидено е децата с трайни увреждания, за които през периода от 1 януари 2013 г. до влизане в сила на постановлението са изплатени семейни помощи на основание чл. 7, ал. 8 от Закона за семейни помощи за деца, да получат еднократно финансова помощ в размер на 50 лв.

Същата сума е предвидена и за хората, осигурени за общо заболяване и майчинство, които са имали право на парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години съгласно чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване за периода от 1 януари 2013 г. до влизане в сила на постановлението и са отговаряли на условията на чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца.

На хората и семействата, подали молба-декларация за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2012/13 г. и получили отказ поради средномесечен доход за предходните шест месеца, който е превишавал индивидуално определения диференциран минимален доход за отопление със сума, по-малка или равна на 10 лв., е предвидено да бъде предоставена еднократно сума в размер на 65,72 лв.

Същата сума ще се изплати и на хората и семействата, които не са подали молба-декларация за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2012/13 година, отговарят на условията на Наредба РД 07-5/2008 г. и на които средномесечният доход е по-висок от индивидуално определения диференциран минимален доход за отопление със сума, по-малка или равна на 10 лв. Дейностите по предоставянето на финансовите помощи ще се изпълняват от Агенцията за социално подпомагане, а организацията по разширяването на социалната услуга "Обществени трапезарии" се възлага на фонд "Социална закрила".

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 минути

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 21 минути

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 1 час

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 1 час

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 1 час

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 2 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 2 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 3 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 3 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 3 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

България Преди 3 часа

По думите му "страшното е за децата до едногодишна възраст, особено за бебета, които не са навършили двумесечна възраст"