Еднократни помощи за майки според доходите и спешни мерки на пазара на труда
Калин Христов и Деяна Костадинова   
Източник: БГНЕС
19

Най-много средства в пакета от спешни мерки за подпомагане на най-уязвимите групи от населението, изработен от работна група към Министерството на труда и социалната политика, се предлагат за активни програми и мерки на пазара на труда.

Средствата, предложени от работната група, са в размер на 30 617 604 лева.

Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова, цитирана от БТА, на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничесто в рамките на служебния кабинет.

Средствата се насочват към националните програми "От социални помощи към заетост", "Нова възможност за заетост", както и за насърчаване на работодателите да наемат безработни над 50-годишна възраст.

10,5 млн. лв. се предлага да бъдат отделени за "пасивни мерки" за подпомагане на най-нуждаещите се

В този пакет влиза отпускане на еднократна помощ в размер на 65,72 лева за лица и семейства, на които е отказана целева помощ за отопление, заради превишаване на дефиринцирания минимален доход в размер до 10 лева.

На същата помощ се предлага да имат право хора, които не са подали молби за еднократна енергийна помощ, но отговарят на това условие и сега ще могат да подадат. Работната група предлага отпускане на

еднократна помощ в размер на 50 лева за деца с трайни увреждания,

както и отпускане на средства за финансиране на социалната услуга обществени трапезарии за периода от 1 май до 31 декември 2013 г.

Последното предложение е за отпускане на

еднократна помощ от 50 лева за февруари на майки, на които е изплатено парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години.

По това предложение финансовият министър Калин Христов предложи да има критерий за доход.

Развитието на българската икономика не показва сигнали да има по-висок растеж от този, заложен в бюджета, а напротив, каза финансовият министър Калин Христов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

Заседанието протече в двустранен формат, тъй като работодателите напуснаха

заради несъгласие със закона за публичност на имуществото. Пред представителите на синдикатите и колегите си от изпълнителната власт Христов обясни, че сигналите към момента са за рискове да има по-слаб ръст от заложения в Бюджет 2013.

Той подчерта, че предложените мерки от правителството са направени, така че да се помогне на най-уязвимите групи от населението и същевременно да постигне и максимален ефект върху икономиката на държавата. Христов обясни, че

средства има и чрез съкращаване на издръжката с 2,5% на всички министерства, както и пренасочване на 20 млн. лв. от инфраструктурните проекти за изграждане на магистрали.

"Тези 20 млн. лева обаче няма да могат да бъдат използвани по инфстратруктурните проекти, което е и причината те да бъдат пренасочени. Ние нищо не спираме и не забавяме", отбеляза Христов.

КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха и втори пакет за подпомагане на най-нуждаещите се до края на април

поне в същия обем, който отпусна Министерският съвет - близо 41 млн. лв.

От КТ "Подкрепа" не са доволни от постигнатия пакет от социални мерки, защото смятат, че е можел да бъде и по-голям, обяви президентът на синдиката Константин Тренчев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Надяваме се, че след като се ориентира правителството, ще успеем да ги убедим да се направи и втори пакет от спешни мерки, защото ситуацията е повече от трагична, коментира Тренчев.

Минимумът средства, които могат да бъдат преориентирани, са поне 100 млн. лева. Ако 40 млн. лв. вече са намерени, насърчаваме финансовия министър да продължи да търси поне още толкова в рамките на втори пакет до края на април, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В началото на на заседанието председателят на Българската търговско промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов прочете декларация от името на всички национално представени работодателски организации, с която всички те напускат тристранния диалог заради последните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

С промени в закона, приети през март т.г., депутатите задължиха да декларират доходите си членовете на управителните и контролните органи на представителните организации на работниците и на работодателите, чиито представители са в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"С промените в закона се създават условия за натиск, политически и криминален върху членовете на управителни органи на работодателските организации. Затова национално представителните организации на работодателите заявяват, че прекратяват участието си в НСТС. Това е нашият морален жест срещу неморалното законодателно решение от март 2013 г.", отбеляза Симеонов.

Работодателските организации искат да бъде сезиран Конституционният съд по отношение на закона за публичност на имуществото.

Пред журналисти председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов посочи, че работодателите ще се обърнат към президента Росен Плевнелиев, главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пенчев с искане за сезиране на Конституционния съд.

Четирите организации обаче напълно подкрепят договореното до този момент в работните групи на НСТС

Ние не сме против предвидените средства от бюджета да стигнат до най-уязвимите слоеве на населението, подчерта Симеонов.

Работодателските организации ще продължат диалога си със синдикатите, в името на развитието на икономиката, заяви пред журналисти Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той отбеляза, че четирите организации създават 90% от Брутния вътрешен продукт на страната.

Работодателските организации пълнят кацата с мед, други бъркат в нея, защото организациите създават бюджета, заяви Велев. Няма да работим по чужди сценарии, няма да излагаме на риск членовете си, подчерта Васил Велев.

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, заяви, че организациите ще сезират и Международната асоциация по труда.

Напускането на тристранния съвет не е характерно за работодателите, освен когато имаше искания за национализация на пенсионните фондове, но не може да допуснем подобни промени, заяви Бранков и посочи, че работодателските организации очакват отговорно отношение на всички институции.

Константин Тренчев заяви, че от КТ "Подкрепа" ще изпълнят закона за подаване на декларации за имущество, макар и срокът да е много кратък.

"През годините систематично се сатанизират лидерите на синдикатите,

като се "напомпва" постоянно в обществото, че те крият, че получават субсидии, което е абсолютно невярно. В обществото се създава впечатление, че всички хора на някаква позиция в тази държава са задължително крадци и мошеници", коментира Тренчев.

Той изрази надежда Конституционният съд да разгледа справедливо казуса, повдигнат от работодателите, във връзка с промените в закона.

Лидерът на КНСБ определи закона, който е накарал работодателите да напуснат Тристранния съвет, като "противоконституционен, поръчков и няма да изкара дълго".

"Независимо от това ние ще го спазим и ще подадем декларации за доходите си в установения срок. Това е непозволен натиск и ограничаване на свободата на синдикалните и работодателските организации в закон, който не е предназначен за нас", каза Пламен Димитров.

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 19 минути

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 1 час

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 2 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 2 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 2 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 3 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 3 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 3 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 3 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли